ne švrljaju samo političari, već i političarke

Zastupnica je varala muža s 40 godina mlađim: 'Bio je zvijer. Vjerujte mi, nisam ga ništa morala učiti'


Daniel Radman
26.06.2019.21:00
Zastupnica je varala muža s 40 godina mlađim: 'Bio je zvijer. Vjerujte mi, nisam ga ništa morala učiti'
Profimedia

sažeto

'Žene u politici ne smiju imati ljubavnike, bez obzira jesu li udane ili nisu', napisala je Jadranka Kosor, a posljedice toga osjetile su brojne političarke


Daniel Radman
26.06.2019.21:00

Što je dozvoljeno političarima, nije i političarkama. Tako bi se mogla ocrtati teza bivše nam premijerke Jadranke Kosor koja je prije tri godine za ljubljanski list 'Dnevnik' napisala zapaženi tekst o diskriminaciji žena.

Bez obzira jesu li udane ili nisu, žene ne smiju imati ljubavnika

Getty Images

'Žene u politici ne smiju imati ljubavnike, moraju biti vjerne i braniti svetost braka, bez obzira jesu li udane ili nisu', napisala je, a primjeri – što oni naši, što oni iz svijeta – to i potvrđuju. Dobro, nije baš da ni jedna političarka nije imala ljubavnika, ali čim bi se doznalo da za neku aferu postale bi – bivše političarke. Za razliku od muškaraca. Istina, znali su i oni gubiti fotelje, no sve je više onih – a najočitiji primjer je bivši američki predsjednik Bill Clinton – koji zbog nevjere nisu izgubili ni karijeru, a ni brak.

U domaćoj politici samo su najokorjeliji desni portali – dakako, bez ikakvih dokaza – znali oplesti po našim zastupnicama, ministricama ili (grado)načelnicama. Nagađali su tko im se zavlači i u krevet u kakve to ima posljedice na domaću političku scenu, a koliko si shvaćeni ozbiljno govori i da se na takva naklapanja nisu 'osvrtale' čak ni sudskim tužbama. Makar je za vjerovati da i naše političarke imaju svoje 'slabosti' – nekako logika govori da je tako ako ih imaju i njihove inozemne kolegice.

Gospođa Robinson kao u filmu

Profimedia

A kad govorimo o svjetskim primjerima, najviše je odjeknula afera sjevernoirske parlamentarke Iris Robinson 2010. godine. Sama Iris je njegovala imidž 'seksi poslovnjakinje', ekscentrične i glamurozne osobe koja se, pisao je Guardian, 'vozila u svom Mini Cooperu, a iza sebe ostavljala oblak parfema'. Da stvar bude još sočnija, njezin suprug je bio premijer, a varala ga je s - 40 godina mlađim. Ona je imala 59, a njezin ljubavnik, Kirk McCambley, tek 19. Ironično, a mediji su to jedva dočekali za šlagvort, glavna junakinja slavnog filma 'Diplomac' s Dustinom Hoffmanom– kojemu je tematika upravo ljubavnički odnos između starije žene i mladića – upravo je 'gospođa Robinson'.

No, ova stvarna gospođa Robinson s ljubavnom aferom je zapečatila svoju karijeru. Nije to bilo samo zbog preljuba, problem je bio i taj što je mlađahnom ljubavniku svojim političkim vezama pomogla oko zajma od 50.000 funti, a da to nije prijavila službama za sprečavanje sukoba interesa.

Ako to nije bilo dovoljno, onda treba spomenuti i da je u svojim javnim istupima, a i djelovanjem, bila gorljiva konzervativka, njezini kritičari tvrde i homofobkinja. U skladu s tim kao političarka bila je i gorljiva protivnica prava homoseksualaca, no iz ove perspektive daleko je zanimljivija njezina izjava oko afere Clinton-Levinsky.

'Nijedna žena ne bi prešla preko onog što je (Hillary) tolerirala svom mužu dok je bio predsjednik. Razmišljala je samo o svojoj budućoj političkoj karijeri. Tu se radi isključivo o moći, a ne o načelima.

Tabloidi nisu mogli pisati bolji scenarij. Kao da sve ovo nije bilo dovoljno, Irisin ljubavnik bio je katolik, ona protestantkinja, a to je u politički podijeljenoj Irskoj – kakvu je i ona zagovarala – prvorazredna vijest. A još su krenule i glasine da joj je bila u vezi i s ocem ljubavnika...

Bog je oprostio zastupnici u Kongresu

Zanimljivo, još jedna političarka koja se našla shodnom da kritizira Clintona i Levinsky prošla je slično. Radi se o Helen Chenoweth, ona je bila republikanska zastupnica u Kongresu, a smatrala je kako je Clintonu nakon skandala sa svojom pripravnicom 'ozbiljno smanjena mogućnost da vodi državu i slobodni svijet'.

No, i sama se našla – doduše, prije obnašanja visoke dužnosti – u sličnoj aferi koja je trajala šest godina. I to s oženjenim muškarcem koji je poslije radio kao jedan od njezinih pomoćnika u Kongresu.

'Zatražila sam Boga za oprost, i on mi je dao', bila je njezina replika.

Veza s tjelohraniteljem

Profimedia

Megan Barry, gradonačelnica američkog grada Nashville, daleko je gore prošla. Bila je zvijezda u usponu demokrata, progresivna gradonačelnica koju su u budućnosti vidjeli i na saveznoj razini.

Ona je gradonačelnicom postala 2015. godine, a odstupila je lani kad je otkriveno da je bila u ljubavnoj vezi sa svojim tjelohraniteljem. Možda je malo pojednostavljeno reći da je bio tjelohranitelj, naime Robert Forrest bio je policijski časnik zadužen za sigurnost gradonačelnice i, kao takav, zarađivao svoj kruh od poreza. I to na račun grada.

Sumnjivo je bilo to što je Forrest – koji je tu dužnost obavljao i za prethodnog načelnika Karla Deana – imao u prosjeku približno 30 tisuća dolara godišnje plaće. U prvoj godini mandata svoje ljubavnice primanja su mu porasla na 59 tisuća, a u drugoj 75 tisuća. Priča dobiva donekle komičan ton ako se uzme u obzir da je zaradio na većem broju prekovremenih sati, ali istražiteljima to baš i nije bilo smiješno.

Barry i Forrest su, utvrdili su istražitelji, išli na najmanje devet 'službenih putovanja', obišli su skupa i New York i Washington, a posebno je ubadao oči put u Atenu. Zbog prevare, dakako financijske, oboje su osuđeni na tri godine uvjetne kazne.

Privatno, Forrest je platio veću kaznu. Njega je po izbijanju afere ostavila supruga, dok je bivša gradonačelnica još uvijek u braku.

Rachida Dati kao žrtva radoznalih medija

Profimedia

Rachida Dati pak je klasični primjer onoga na što je Kosor upozoravala. Kako nema partnera, njezin privatni život ne bi trebao biti ničija briga, no sve se promijenilo kad je postala ministrica u vladi Nicolasa Sarkozyja. Tu su i počeli problemi jer je prethodno bila i njegova glasnogovornica, a navodno i ljubavnica.

Na toj dužnosti je ostala dvije godine, a u središte afere došla je kad je medijima priznala da je čeka dijete, a na pitanje o ocu tek je odgovorila da je njezin 'privatni život jako kompliciran'.

'Već godinama pokušavam zatrudnjeti i sada mi je to konačno uspjelo', bio je njezin odgovor.

I ovdje se povukla afera, čija je bila ljubavnica, opet se krenulo šuškati da je u pitanju Sarkozy, ali brat bivšeg predsjednika. Na kraju je rekla da je otac milijarder Dominique Desseigne koji je odbio DNK test, pa je automatikom proglašen. No, njegovi odvjetnici tvrdili su da je bila sa osmoricom muškaraca i izrijekom naveli i tada španjolskog premijera José María Aznara.

Tačericini Lavovi u krevetu

Getty Images

Za razliku od nje, Edwina Currie – britanska zastupnica u parlamentu tijekom 80-ih i 90-ih - nije imala nikakvih problema s time da joj se kopa po privatnom životu. Naprotiv, sama je napisala biografije, a potom je i kao suradnica raznih medija demistificirala svoju privatnu stranu.

A tu je najviše stradao John Major, njezin kolega, poslije i premijer. Bili su u osamdesetim mladi 'tačericini lavovi', a osim što su grizli na političkom planu, imali su buran i privatan život. Oboje su bili u braku, no unatoč tome, našli su se u četverogodišnjoj aferi. Prekinuli su, rekla je, kad su postali 'ozbiljniji političari' i kad je zbog prisustva osiguranja sve teže bilo skrivati aferu. Major je izjavio da je mu je žao zbog svega te da je sve priznao svojoj bivšoj supruzi.

Edwina pak ne žali za tim vremenima.

'Nije mi žao zbog afere s Johnom. Ne žalim za ičim. Ma, John je bi seksi zvijer. Mislim da je njegova prošlost to pokazala. Pa imao je 19 kad je živio sa ženom od 33. Vjerujte mi, njega nije trebalo ništa učiti. Bio je iskusan i zabavan.'

politika

preljub

afere

političarke

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter