video: ne pristaju na ništa manje od toga

Ova zemlja polako ali sigurno nestaje, a za je sve kriva sampo generacija koja ima svoja pravila igre


100posto
16.10.2019.19:00
Ova zemlja polako ali sigurno nestaje, a za je sve kriva sampo generacija koja ima svoja pravila igre
iStock

sažeto

Riječ sampo označava odustajanje od tri stvari - veze, braka i djece


100posto
16.10.2019.19:00

Južna Koreja se u posljednje tri generacije izuzetno razvila te danas ta zemlja ima četvrtu ekonomiju u Aziji s 1,6 milijardi dolara, poslije Kine, Japana i Indije. Kako se transformirala Južna Koreja, tako se promijenilo i njezino stanovništvo, i to vrlo brzo, i ostavilo državu s paradoksom stanovništva.

Južna Koreja doživljava brzi primjer onoga što demografi nazivaju "demografskom tranzicijom", razdobljem bubrenja stanovništva, opadanjem i eventualnom stabilizacijom koja se dešava kako zemlje postaju bogatije. Za tu zemlju to znači i veliko, brzo starenje stanovništva, kao i nizak broj stupanja u brakove i natalitet koji ne mogu adekvatno zamijeniti umiruće generacije.

Najniža stopa fertiliteta na svijetu

Naime, Južna Koreja ima najnižu stopu fertiliteta na svijetu, što znači da svaka žena u Južnoj Koreji ima samo 1,1 djece, manje nego u bilo kojoj drugoj državi (globalni prosjek je oko 2,5 djece). Ova brojka se za samo nekoliko desetljeća drastično smanjila: u periodu od ranih pedesetih godina do danas ona je pala sa 5,6 na 1,1 dijete po ženi.

Žene ne žele više djece

Žene u Južnoj Koreji ne rađaju dovoljno djece kako bi se populacija stabilizirala, bez ikakvih migracija. A razlog tomu je jednostavno taj što žene ne žele više djece. Sve veći broj njih zapravo odlučuje se ne vjenčati, sve manje žena stupa u veze, a sve veći broj odlučuje na samostalni život i karijeru.

Ova promjena je dio rastućeg društvenog fenomena u Južnoj Koreji koji se naziva Sampo generacija, a riječ sampo označava odustajanje od tri stvari - veze, braka i djece.

Niska stopa rađanja, brakova, dugačka životna dob su trendovi koji danas obilježavaju populaciju Južne Koreje koja stari brže od bilo koje na svijetu. Previše starih i premalo mladih koji će zamijeniti jednog dana te stare je paradoks koji južnokorejsko stanovništvo dovodi do nestajanja. 

newsletter

Prijavite se na Newsletter