tu je, u našem susjedstvu

'Otok orgija' i danas intrigira: Razvratni markiz ondje je održavao notorne zabave, a posebno je uživao promatrajući svoju suprugu glumicu s mlađim muškarcima


Daniel Radman
11.08.2019.13:00
'Otok orgija' i danas intrigira: Razvratni markiz ondje je održavao notorne zabave, a posebno je uživao promatrajući svoju suprugu glumicu s mlađim muškarcima
Profimedia

sažeto

Dekadencija na otoku Zennone je trajala sve do trenutka dok markiz nije uhvatio suprugu ljubavnikom za svog nenadanog posjeta njihovom stanu u Rimu


Daniel Radman
11.08.2019.13:00

Nenaseljeni otok Zannone koji se nalazi u Tirenskom moru između Rima i Napulja i danas, premda je napušten već 50 godina, intrigira svojom ljepotom, ali i misterijima. Riječ je o notornom 'Otoku orgija' koji je svoj naziv dobio zbog talijanskog plemića, markiza Camilla Casatija Stampija.

On je u svojoj vili na otoku organizirao razuzdane zabave koje su posjećivali mnogi jet-seteri tog vremena. Pripadnici aristokracije, milijunaši, pristajali bi na Zannone svojim jahtama, a potom bi se sa svojim domaćinom prepuštali orgijama, često na zabavama pod maskama.

U napadu ljubomore ubio suprugu i sebe

Casati Stampi bio je voajer, obožavao je gledati svoju suprugu Annu Fallarino, nekadašnju starletu koja je imala i glumačku karijeru, s drugim, uglavnom mlađim muškarcima. Navodno joj je dopuštao sve, osim da se zaljubi u svoje partnere. Dekadencija je trajala sve do trenutka dok je jednom nije uhvatio s ljubavnikom za svog nenadanog posjeta njihovom stanu u Rimu. Ubio ih je oboje, a potom i sebe.

Tada su u javnost isplivali najsočniji detalji koje je markiz pomno bilježio u svoj dnevnik sa zelenim satenskim koricama, a iza njih pronađena je i bogata arhiva eksplicitnih fotografija njegove supruge. Inače, za markiza ljubomora nije bila svojstvena. Navodno bi on sam dane provodio u lovu i dopuštao supruzi da se druži s mladićima na plaži.

'Svi smo znali što se tamo događa, ali o tome nitko nije govorio', izjavio je za CNN turistički vodič Riccardo Peci koji živi na obliženjem otoku Ponza odakle se danas znatiželjnici mogu otisnuti brodom u razgledavanje Otoka orgija.

Sve je napušteno

Upravo je izoliranost otoka markizu i njegovim imućnim gostima jamčila privatnost, a nakon tragedije otok je posve napušten. Jedini stanovnici su mufloni kojima je talijanska aristokracija otok naseljavala zbog lova, a danas su zaštićena vrsta. Država je preuzela brigu za Zannone iako danas, osim svjetionika, ondje nema ništa. Tek ostaci vile koja je ionako sagrađena na srednjovjekovnom samostanu i koja je jedan od primjera bespravne gradnje koji očito muči i Italiju.

Zbog derutnog stanja zgrade turistima je zabranjeno posjećivati vilu, a od spomena na to vrijeme mogu tek uživati na plaži na kojoj se Anna Fallarino nekad zabavljala s mladićima.

Zennone

otok orgija

markiz

dekadencija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter