90-godišnji znanstvenik na stupu srama

Otkrio je 'tajnu života' i dobio Nobelovu nagradu. Nju je prodao, a sad je ostao i bez drugih počasti zbog najluđih rasističkih tvrdnji


Daniel Radman
14.01.2019.18:00
Otkrio je 'tajnu života' i dobio Nobelovu nagradu. Nju je prodao, a sad je ostao i bez drugih počasti zbog najluđih rasističkih tvrdnji
Profimedia

sažeto

Do Nobela je došao zahvaljujući krađi, ključni materijal dostavio mu je kolega njegove znanstvene rivalke


Daniel Radman
14.01.2019.18:00

Američki znanstvenik James Watson s kolegom Francisom Crickom otkrio je strukturu DNK – kolokvijalno su to otkriće nazvali 'tajnom života' – i za to dobio Nobelovu nagradu 1962. godine. Nju je prije pet godina prodao, jedan milijarder mu je za istu platio 4,3 milijuna dolara, a sve zato što je bio ogorčen osudama znanstvene zajednice na njegov račun, i to zbog – rasizma.

Nije Watsona neki ogorčeni suradnik optužio za rasistički ispad, kako bi se to danas možda očekivalo, već je sam znanstvenik mrtav-hladan izjavio da su bijelci inteligentniji od crnaca. Da budemo precizni, Watson je 2007. izjavio da je skeptičan oko budućnost Afrike jer se socijalne politike prema Crnom kontinentu temelje na pretpostavci da je 'njihova inteligencija poput naše, iako sva testiranja kažu da to nije tako'.

Još je cinično dodao da se, kao znanstvenik, nadao da ćemo svi biti isti, no da 'ljudi koji zapošljavaju crnce znaju da to nije tako'.

Watson se poslije ispričao zbog kontroverznih izjava, pa mu je njegov istraživački centar, Cold Spring Harbor Laboratory(CSHL), nekako progledao kroz prste, no deset godina poslije Watson je opet 'briljirao' u PBS-ovom dokumentarcu 'American Masters: Decoding Watson' posvećenom njegovoj znanstvenoj karijeri, u kojem je potvrdio svoje teze.

Ovog puta uslijedila je brza reakcija insitututa u kojem je proveo gotovo 50 godina. Oduzeli su mu sve titule, pa Watson u desetom desteljeću odlazi potpuno posramljen zbog 'promicanja predrasuda koje znanost nije potvrdila', priopćili su u CSHL-u.

No, nije ovo prva kontroverza koja se veže uz njega. Samu strukturu DNA Watson i Crick otkrili su zahvaljujući krađi rentgenskih snimaka znanstvenice Rosalind Franklin, čiji je suradnik - nezadovoljan činjenicom da mu je nadređena žena - dostavio njezine radove rivalnom znanstvenom paru. 

rasizam

Nobelova nagrada

dna

James Watson

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter