Brešanov novi film je zbilja kontroverzan

Otkopali Tuđmanov leš pa ga premjestili na pravoslavno groblje?


Mia Mitrović
18.12.2018.20:00
Otkopali Tuđmanov leš pa ga premjestili na pravoslavno groblje?
Vinko Brešan 'Koja je ovo država'

sažeto

„Kada Hrvatske ne bi bilo, nitko se ne bi imao razloga ubiti. Ukinite Hrvatsku i idemo ju napraviti opet, ali ovaj puta kako treba"


Mia Mitrović
18.12.2018.20:00

U ponedjeljak je konačno prikazan novi film Vinka Brešana 'Koja je ovo država'. O njemu smo slušali čitave godine pa se na momente činilo kako je, uz Vrdoljakova 'Generala' koji još uvijek nije gotov, to bio jedini film koji se ove godine snimao u Hrvatskoj. Politika je ove godine inspiracija našim filmašima što nije ni čudo s obzirom na apsurde kojima svjedočimo na dnevnoj bazi.

Od samih početaka 'Državu' prate kontroverze, a s obzirom na ono što smo imali prilike vidjeti, pratit će ju i dalje. Detalji sa snimanja curili su na kapaljku, a scenarij je bio veći top secret od autora lex Agrokora. Filmska ekipa je čak pod kaznenom odgovornošću morala potpisati da će o scenariju šutjeti do same premijere (ipak, znatiželjni novinari uspjeli su doznati ponešto).

Vinko Brešan 'Koja je ovo država'

Samo snimanje je bilo pomalo i ukleto. Drski lopovi sa seta su maznuli kameru i laptope u vrijednosti od oko 150.000 eura. Samo dva dana kasnije Brešan je pao na poledici i zaradio lom kuka. Zbog toga film nije stigao biti montiran do Pule.


Krema kakve nema

 

Hype koji je nastao zbog tajnovitosti i pressice koja je održana ni više ni manje nego u Kulmerovim dvorima, u Kaptol Boutique Cinema je natjerao mnoge. Prikazivao se u svih šest dvorana, a premijernu publiku činila je čitava krema hrvatskog društva. Falio je jedino premijer Plenković koji je trebao doći jer je Brešanu bio savjetnik za scene snimane u Banskim dvorima, ali se na kraju nije pojavio. Došli su zato Beljak i Jadranka Kosor.

Netko s izvrsnim smislom za političku satiru došao je na ideju da se na domjenku toče probrana vina iz ovih dana čuvene vinarije Polovanec. I sam Bandićev preletač mjeseca i 'čistokrvni purger' iz Prigorja smucao se uokolo nakon premijere sa samodopadnim izrazom lica, no nitko ga nije previše doživljavao. A ni vina mu, iskreno, nisu baš nešto.

I od filma smo, s obzirom na to da ga uz Brešana potpisuje Mate Matišić, najjače scenarističko ime u zemlji, očekivali više. Daleko od toga da neće biti gledan jer je u fokusu radnje ministar unutarnjih poslova koji izgleda kao pljunuti Božo Petrov (igra ga Krešo Mikić) i grupica penzionera koji ukradu lijes s posmrtnim ostacima Franje Tuđmana i presele ga na pravoslavno groblje. Ministar koji izgleda kao Božo Petrov kasnije u filmu Tuđmana traži na srpskom groblju među pravoslavnim imenima u sjajnoj parodiji legendarne scene iz 'Dobar, loš, zao' Sergeia Leonea.

Vinko Brešan 'Koja je ovo država'

Već se na premijeri zbog 'oskvrnuća Tuđmana' moglo čuti negodovanje onih koji su skloni prvom hrvatskom predsjedniku. Ti isti su odjavnu špicu umjesto pljeskom, začinili sočnom psovkom.

Milanović, Tito i Suki 

 

Scenarist 'Finih mrtvih djevojki' vratio se svojim starim, 'grobljanskim' temama kojima se bavio u filmu 'Kad mrtvi zapjevaju' i drami 'Sinovi umiru prvi'. U nekim situacijama zaplet 'šteka' pa tako u jednom trenu uvodi i lijes Slobodana Miloševića, da bi ga već u idućem prizoru nasilno izbacio iz radnje jer, kao, Sloba i Franjo 'nisu isti'.

I sam film je koncipiran tako da lebdi između stvarnosti, noćne more i bad trip halucinacije pa smo mu odmah nakon izlaska iz kina dali nadimak 'Brešanov Inception'. Ipak, isplati ga se vidjeti zbog sjajnog glumačkog casta i njihovih interpretacija političara i drugih nositelja vlasti.

Vinko Brešan 'Koja je ovo država'

Poljski glumac Daniel Olbrychski koji izgleda kao pljunuti Josip Broz igra makijavelističkog Predsjednika Države, 'slovenski George Clooney', Sebastijan Cavazza igra prepotentnog, bahatog i arogantnog Premijera koji neodoljivo podsjeća na Zoxa Milanovića. Urnebesan je i Goran Grgić kao šef SOA-e, a pažnju plijeni i legendarni lik iz grada, Zvonimir Sunara Suki u ulozi ministra pravosuđa. Suki, je doznajemo, filmskoj ekipi priskrbio dozvole za snimanje u prostorijama Vlade. Na žalost, gledamo ga samo na jednoj sjednici vlade. Na ostalima je, izgleda, bio na službenom putu.

Najupečatljiviju ulogu odigrao je Nikša Butijer kao suicidalni General koji neodoljivo podsjeća na Čermaka. Čak u jednoj sceni i odlazi u lov u kojem zabunom upuca Gorana Navojca.

Vinko Brešan 'Koja je ovo država'

Alanfordovski suicidalan General izgovara i moguću poantu filma. Kada Premijera i Predsjednika obavještava o svom samoubojstvu govori im da se neće ubiti jedino ako ukinu Hrvatsku.

„Kada Hrvatske ne bi bilo, nitko se ne bi imao razloga ubiti. Ukinite Hrvatsku i idemo ju napraviti opet, ali ovaj puta kako spada“, govori General, a njegova ideja uopće ne zvuči loše.

One koji namjeravaju u kinu pogledati Brešanovu 'Državu' valja unaprijed upozoriti da se ne radi o klasičnoj komediji već o jako crnoj političkoj satiri koja je više mračna nego što je smiješna, a takva nam je, na kraju krajeva, i situacija u zemlji.

Vinko Brešan

Koja je ovo država

vina Polovanec

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter