ODLUKA IZ BOLNIČKOG KREVETA

Osveta se servira vruća: Bandić smijenio Hasanbegovića, Brunu Esih i Anu Lederer sa važnih mjesta u zagrebačkoj kulturi


Tomislav Kukec
12.12.2018.12:30
Osveta se servira vruća: Bandić smijenio Hasanbegovića, Brunu Esih i Anu Lederer sa važnih mjesta u zagrebačkoj kulturi
Cropix

sažeto

Naš izvor iz Gradske skupštine kaže nam kako je riječ o očekivanom potezu s obzirom na otvorenu pobunu ovog trojca protiv gradonačelnika


Tomislav Kukec
12.12.2018.12:30

Iako teško bolestan, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zadržao je sposobnost obračuna s političkim protivnicima, smijenivši tako bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, njegovu predsjednicu Brunu Esih i bivšu intendanticu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Anu Lederer sa funkcija u upravnim vijećima gradskih kulturnih institucija. 

Hasanbegović tako više nije član Upravnog vijeća Muzeja grada Zagreba, a Bruna Esih "torpedirana" je iz Upravnog vijeća Koncertne dvorane Lisinski. Ana Lederer smijenjena je s funkcije članice Upravnog vijeća Muzeja za umjetnost i obrt te Umjetničkog paviljona u Zagrebu. 

Bandić ih postavlja i smjenjuje po volji

Naš izvor iz Gradske skupštine kaže nam kako je riječ o očekivanom potezu, s obzirom da se Hasanbegović, Esih i Lederer kao članovi stranke Neovisni za Hrvatsku već dulje vrijeme nalaze u sukobu sa svojim donedavnim partnerom Milanom Bandićem, bez kojih on nema potrebnu većinu u Skupštini. 

"Ovo je njegova reakcija na njihove političke poteze. Naprosto ih je smijenio sa svih mjesta s kojih je to mogao učiniti samostalnom odlukom. Lederer i dalje ostaje pročelnica Gradskog ureda za kulturu, jer je to funkcija s koje ju gradonačelnik ne može sam smijeniti, već mora pokrenuti proceduru", kaže naš izvor. 

Doznajemo kako smijenjenima još nisu ni stigle službene odluke o razrješenju s dužnosti, pa nije poznato što je navedeno kao obrazloženje. No, vrlo je vjerojatno da objašnjenja odluke neće ni biti, jer gradonačelnik može po svojoj volji postavljati i smjenjivati članove Upravnih vijeća gradskih kulturnih institucija. 

"Pritom smijenjeni trojac nije ni šokiran niti potresen Bandićevom odlukom jer se radi o relativno benignim funkcijama u vijećima koja se sastaju jednom u dva mjeseca. Ne može se reći da im je napakostio niti im smanjio utjecaj", dodaje naš sugovornik. 

Političkoj krizi u Zagrebu ne nazire se kraj, a iako se čini da je situacija s Neovisnima eskalirala nakon susreta Bandića i kontroverznog srbijanskog političara Dragana Markovića Palme, to je samo djelomična istina. Hasanbegović već dulje vrijeme zagovara izlazak iz suradnje s Bandićem, jer smatra da Neovisni mogu na izborima iduće godine ostvariti znatno bolji rezultat bez suradnje sa zagrebačkim gradonačelnikom opterećenim nizom afera. 

Slijedi li smjena "ministrice" Lederer?

Također, pisalo se i kako NH bojkotira suradnju sa gradonačelnikom i kako bi na taj način "raskrinkali" nepostojanje oporbe u Gradskoj skupštini, aludirajući naročito na Sandru Švaljek ali i neke SDP-ove zastupnike. Većina je u Skupštini labilnog karaktera, a ovisi o aktualnim političko-trgovačkim okolnostima, kaže naš izvor. 

Slijedi li i smjena Ane Lederer sa mjesta zagrebačke "ministrice kulture", u trenutku pisanja ovog teksta nije bilo poznato, no svakako ne treba isključiti i tu opciju. 

Milan Bandić

kultura

Bruna Esih

Hasanbegović

Ana Lederer

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter