Reakcije iz Beograda na film o Gotovini

Sasuli paljbu po predsjednici, kažu da je 'Kolinda plakala kao kiša kad su joj pustili ratni film o ustašama i Oluji'


Daniel Radman
15.07.2019.10:00
Sasuli paljbu po predsjednici, kažu da je 'Kolinda plakala kao kiša kad su joj pustili ratni film o ustašama i Oluji'
Danijel Bartolic / CROPIX

sažeto

Predsjedničin komentar filma 'General' nije baš sjeo beogradskim tabloidima


Daniel Radman
15.07.2019.10:00

Filmski festival u Puli započeo je premijerom filma 'Gotovina' u režiji Antuna Vrdoljaka. Očekivano, film je u našim medijima podigao dosta prašine koja se, dakako, podigla i u Beogradu. Tamošnji tabloidi još za vrijeme snimanja filma pumpali su atmosferu. Recimo, notorni Informer ga je prije tri godine nazvao 'ustaškim pamfletom', ocijenivši da je 'bruka i sramota' što se snima film - i to uz pomoć europskog novca - o 'ratnom zločincu koji je osobno odgovoran za progon više od 200.000 Srba i ubojstva više tisuća nevinih ljudi u Oluji'.

Što je rekla predsjednica?

Danijel Bartolić / CROPIX

Kako osim gledatelja u Puli film još nitko nije pogledao, nakon premijere izostale su reakcije, no stvari su se promijenile čim ga iskomentirala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Premda nije bila 'bila od velikih riječi', napomenuvši tek da je film doživjela 'vrlo emotivno prisjećajući se tog vremena' te da je kao zaposlenica Ministarstva vanjskih poslova zbog suradnje s međunarodnom zajednicom oko Oluje tada imala 'pune ruke posla'.

'Bili su to veličanstveni dani, nešto neopisivo', poentirala je.

Informer predvodi hajku

U kritikama na Kolindu je najdalje otišao 'Alo', no nisu išli puno dalje od senzacionalističkog naslova 'Kolinda plakala kao kiša: Pustili joj ratni film o Ustašama i Oluji, nije mogla zadržati suze!'. Tek su prenijeli izjavu predsjednice uz napomenu da 'film veliča ustaše i Oluju'. Po sličnoj špranci objavljen je tekst na portalu 'Espreso', tu je pak naslov glasio: 'Kolinda ridala zbog oluje: Pustili joj ratni film, a ona plakala kao kiša', no sam tekst lišen je komentara.

'Kurir' je pak dosta umjereno donio tekst pod naslovom 'Kolinda hvali film o Gotovini: Doživjela sam ga vrlo emotivno', no u drugom tekstu, kompilacijama tekstova hrvatskih kritičara, daleko su provokativniji, pa kažu 'Od Gotovine u filmu napravili sveca: Ako vjerujete ovom ostvarenju, Hrvati nisu ubijali niti mučili Srbe ili palili pravoslavne crkve, a o pljačkanju posle Oluje nema ni govora!'.

film

Kolinda Grabar Kitarović

Ante Gotovina

Pula film festival

Andrija Vrdoljak

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter