kraj je sve bliži

Osuđenik na smrti pokušao zaustaviti svoje smaknuće, a osim straha da ga smrtonosna injekcija neće dovoljno brzo ubiti ima još jedan argument


100posto
03.11.2019.19:00
Osuđenik na smrti pokušao zaustaviti svoje smaknuće, a osim straha da ga smrtonosna injekcija neće dovoljno brzo ubiti ima još jedan argument
Profimedia

sažeto

Rhines je osuđen na smrt zbog ubojstva muškarca tijekom pljačke trgovine u saveznoj državi Južna Dakota 1992. godine


100posto
03.11.2019.19:00

Osuđenik na smrt Charles Rhines pokušava zaustaviti svoje smaknuće tvrdeći da je porota bila pristrana zbog njegovog seksualnog opredijeljena, a odvjetnici 63-godišnjaka podnijeli su dvije žalbe u pokušaju da zaustave izvršenje kazne.

Porotnici izjavili da ne smatraju da bi kao homoseksualac život trebao provesti s drugim muškarcima

Rhines je osuđen na smrt zbog ubojstva muškarca tijekom pljačke trgovine u saveznoj državi Južna Dakota 1992. godine, a čvrsto je uvjeren da je meta homofobne porote jer je dio članova smatrao kako je za njega bolja smrt nego zatvorski suživot s drugim muškarcima, piše Mirror.

Harry Keeney, jedan od porotnika, Rhinesovom je pravnom timu rekao da su znali da je osuđenik homoseksualac, te su stoga smatrali da ne bi trebao provesti život okružen muškarcima u zatvoru. Drugi je porotnik dodao da ga ne bi trebalo slati tamo gdje želi ići. S druge strane, sud Južne Dakote odbacuje te navode i smatra kako su Rhinesove tvrdnje o predrasudama zbog homoseksualizma čista spekulacija.

Shawn Nolan, jedan od njegovih odvjetnika, tvrdi kako homofobni stavovi nikada ne bi trebali igrati ulogu u dosuđivanju smrtne kazne, te da je šokantno da niti jedan sud nije uzeo u obzir nove dokaze, odnosno izjave pojedinih porotnika.

Screenshot / YouTube

U jednoj od molbi rekao kako strahuje da ga smrtna injekcija neće dovoljno brzo ubiti

Rhinesov drugi pokušaj da se njegovo smaknuće zaustavi bila je molba Vrhovnom sudu u kojoj traži psihijatrijsku procjenu mentalnog zdravlja. U molbi je stajalo kako su psiholozi već ranije testirali osuđenog ubojicu, no da on nikada nije podvrgnut neuropsihološkoj provjeri, kao ni evaluaciji psihijatra koji je imao uvid u njegovu potpunu zdravstvenu dokumentaciju. Jedni od novih dokaza u spisima govore kako je Rhines pokazivao simptome iz spektra autizma, te da je preživio traumatične događaje. Navodno su ga tijekom služenja vojske silovala četvorica vojnika.

Hoće li sutra biti smaknut?

Charles Rhines je podnio i zahtjev za odgodom smaknuća zbog straha da supstanca u smrtonosnoj injekciji neće djelovati dovoljno brzo, no sudac je odbio njegove molbe uz obrazloženje da smatra kako je svrha njegovih zahtjeva odgoda smaknuća. Točan datum izvršenja smrtne kazne treba biti objavljen 48 sati prije egzekucije koja je zakazana za ponedjeljak 4. studenog.

homoseksualnost

smrtna kazna

odgoda

newsletter

Prijavite se na Newsletter