najviše rangirani klerik osuđen za pedofiliju

Osuđeni kardinal bio je poznati 'tvrdolinijaš', Hrvatsku je posjetio tri puta, zadnji put prije četiri godine na poziv Bozanića


Daniel Radman
26.02.2019.10:15
Osuđeni kardinal bio je poznati 'tvrdolinijaš', Hrvatsku je posjetio tri puta, zadnji put prije četiri godine na poziv Bozanića
Getty Images

sažeto

Pell je bio je poznat po izjavi da je 'homoseksualnost veći rizik za zdravlje od pušenja'


Daniel Radman
26.02.2019.10:15

Australskog kardinala Georgea Pella sud u Melbournu osudio je zbog zlostavljanja dječaka prije 22 godine. Presuda je donesena još u prosincu, a tek jučer je skinuta oznaka tajnosti. Kako je Pell u Vatikanu obavljao dužnost pročelnika Tajništva za ekonomiju, dakle bio je svojevrsni 'ministar financija', a uz to je donedavno bio i član papinog vijeća savjetnika, riječ je o najviše pozicioniranom kleriku koji je osuđen za pedofiliju. Papa Franjo ga je u prosincu, uz još dvojicu kardinala, 'potiho' razriješio iz vijeća, a ako je bilo ikakve sumnje, sada je posve jasno zašto se to dogodilo.

Tko je zapravo George Pell? Ovaj 77-godišnji kardinal, kako pišu australski mediji, utjelovljenje je 'konzervativnog crkvenjaka', bio je veliki zagovaratelj celibata s vrlo negativnim stavovima o seksu i seksualnosti.

Homoseksulanost opasnija od pušenja

Bio je poznat po izjavi da je 'homoseksualnost veći rizik za zdravlje od pušenja', a konzervativan je i kad je riječ o heteroseksualcima.

Studirao je u Rimu, doktorirao na Oxfordu, a u crkvenoj hijerarhiji probio se prvo kao pomoćni biskup Melbourna, na tu je funkciju imenovan 1987. godine, a nakon devet godina – bez nekog oduševljenja pastve - imenovan je nadbiskupom Melbourna, 2001. nadbiskupom Sydneya, a 2003. i kardinalom.

Getty Images

Teško je i bilo očekivati da će Pell biti omiljen među vjernicima, nije imao neku karizmu, bio je 'učenjak' koji se teško spuštao u narod, ali je, kažu Australci, imao velike upravljačke i administrativne sposobnosti, a taj talent nije mogao ostati neprepoznat u Vatikanu.

Slavio s biskupima dan grada Zagreba

Na prve sumnje oko pedofilije australskoj crkvi, a pojavile su se još za vrijeme dok je bio pomoćni biskup, nije odreagirao, a tijekom godinama špekulirao se, bez konkretnijih dokaza, da je i sam umiješan u zlostavljanje dječaka.

No, više od dvadeset godina nakon inkriminirajućeg događaja u sudskom procesu je osuđen, a kazna će mu biti izrečena početkom ožujka.

Inače, Pell je triput bio u posjeti Hrvatskoj, a posljednji put bio je 2015, kada je na poziv kardinala Bozanića u zagrebačkoj katedrali predvodio misu povodom proslave zaštitnice Zagreba Majke Božja od Kamenitih vrata.

crkva

pedofilija

George Pell

kardinal

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter