POTVRĐEN GENOCID U SREBRENICI

Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor: Podivljao za vrijeme izricanja presude, pa je izbačen!


Vid Barić
22.11.2017.11:55
Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor: Podivljao za vrijeme izricanja presude, pa je izbačen!
REUTERS

sažeto

Haški sud je donio odluku kako je Mladić kriv za genocid u Srebrenici, ubojstvo, progon, teroriziranje, istrebljenje...


Vid Barić
22.11.2017.11:55

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, čije je ime postalo sinonimom za najteže ratne zločine počinjene na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, konačno je danas dočekao svoju presudu na koju obitelji njegovih žrtvi čekaju više od dva desetljeća.  

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izrekao je nešto iza 12 sati prvostupanjsku presudu Mladiću (75) koji je optužen za ratne zločine počinjene u vrijeme kada je obnašao dužnost zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS). Mladić je osuđen na doživotni zatvor.

Odluka suda je da Ratko Mladić nije kriv za genocid u šest općina istočne Bosne koji nije utvrđen po točki jedan. No, Mladić je kriv za genocid u Srebrenici te ostale različite zločine; progon kao zločin protiv čovječnosti, istrebljivanje kao zločin protiv čovječnosti, ubojstvo, ubojstvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja, prisilnu deportaciju, zločin protiv čovječnosti, nehumana djela prisilnog premještanja, teroriziranje, protupravne napade na civile, te uzimanje taoca.

Radi se o prvostupanjskoj presudi za 75-godišnjeg Mladića koji je optužen za ratne zločine počinjene u vrijeme kada je obnašao dužnost zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS). Predsjednik raspravnoga vijeća na suđenju Mladiću, Alphons Orie, u jednom je trenutku čitanja obrazloženja presude naredio da se bivši zapovjednik Vojske RS ukloni iz haške sudnice jer je ometao postupak.

Uoči početka izricanja presude ispred Haškog suda došlo je do incidenta. Među žrtvama se pojavio mladić koji je u rukama nosio zastavu Srbije. Obitelji žrtava koje su se okupile kazale su kako je došao da bi ih provocirao, javlja Radio Sarajevo.

Ubrzo nakon toga je počelo naguravanje s mladićem koje je trajalo tri-četiri minute. Nakon toga je policajac udaljio mladića.

Optužnica

Ratko Mladić je u Haagu optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti te za kršenje zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od svibnja 1992. do pred kraj 1995. godine. U završnoj riječi tužiteljstva u prosincu 2016. godine za njega je zatražena kazna doživotnog zatvora. Obrana je tražila njegovo oslobođenje od svih optužbi.

Prvu optužnicu protiv Mladića haški su tužitelji podignuli još 25. srpnja 1995. godine. Tri puta otada je optužnica proširivana i mjenjana,  najviše zbog potrebe da se suđenje provede što učinkovitije, pa su u njoj zadržani samo najteži ratni zločini 

Mladić je godinama nakon podizanja prve optužnice bježao, baš kao i njegov politički i ratni "šef" Radovan Karadžić. Iako su obojica bili na vrhu popisa najtraženijih osoba, "rame uz rame" s Osamom Bin Ladenom.

Mladić se najprije skrivao na teritoriju BiH, a omiljeno boravište bio mu je podzemi bunker građen kao atomsko sklonište za vojni i politički vrh bivše SFRJ kod mjesta Han-Pijesak na Romaniji.

No, suočen s jasnim nastojanjima pripadnika NATO-a da ga pronađu i uhite pobjegao je u Srbiju pod okrilje režima Slobodana Miloševića. Preživio je i njegovo svrgnuće s vlasti, a u Beogradu se uspješno skrivao sve do 2011. godine. Srbijanska policija pronašla ga je u selu Lazarevu kod Zrenjanina 26. svibnja te godine gdje se skrivao pod lažnim imenom Milorad Komadić. Mladić, odnosno Komadić, bio je tako uhićen tri godine nakon svojeg kolege zločinca Ratka Mladića, koji se totalno uživio u ulogu iscjelitelja te skrivao pod imenom Dragan Dabić.

Mladić: 'Radio sam u interesu srpskog naroda!'

Ratko Mladić se pojavio pred Haškim sudom nešto prije 10 sati. Srpski mediji su uoči presude pisali kako prvostupanjsku presudu Haškog suda dočekuje spokojan.

"Cijeli život sam radio u interesu srpskog naroda. Spavao sam mirno", poručio je Mladić iz zatvora prije čitanja haške presude.

Nešto iza 10 sati sudac Alphons Orie započeo je čitati optužnicu protiv Mladića:

"Optuženi se tereti po dvije točke za genocid i pet točaka za zločine protiv čovječnosti. Optuženi je također optužen po četiri točke za kršenje zakona i običaja ratovanja, a to su nasilna djelovanja čiji je glavni cilj bio teroriziranje civila, nezakoniti napadi na civile, uzimanje taoca, optužen je također i za genocid".

Mladića se optužuje da je u mnogim općinama, koje spominje optužnica, ubijen velik broj civila koji su bježali ili branili svoje domove, a sudac Orie je podsjetio i na ubojstvo više od dvadeset civila 1992. godine u Sanskom Mostu. Tada su snage VRS na svirep način natjerali ljude da skoče u vodu, a zatim su na njih pucali. Orie je spomenuo i gušenje 24 zarobljenika koji su preminuli na putu u kamionu za zloglasni logor Manjača. Sudsko je vijeće nedvojbeno utvrdilo kako Mladićevi počinjeni zločini predstavljaju istrebljenje. Posebno je izdvojen slučaj kada su se 1992. godine policija i vojska VRS-a pojavili sa strojnicama na ulazu prostorije 3 u logoru Keraterm. U logor je ubačena neka vrsta plina i nakon toga su zatočenici pokušavali pobjeći, na njih je pucano i mnogi su poginuli.

Uslijedio je dio optužnice koji se temelji na genocidu i progonima.

"Vijeće je utvrdilo da je veliki broj bosanskih muslimana i Hrvata ubijen u šest općina. Vijeće je utvrdilo tko su bili počinitelji u tim općinama - Foči, Prijedoru i Sanskom Mostu - i zaključilo da je postojala namjera da se eliminira hrvatsko i muslimansko stanovništvo. Vijeće je odlučilo da muslimani nisu predstavljali veliki broj stanovnika na tim prostorima te stoga nije postojala namjera da se u potpunosti istrijebi neko stanovništvo", rekao je sudac Orie.

"Vijeće je utvrdilo da su mnoge žrtve zatočene i izvrgnute nehumanom tretmanu. U nekoliko logora uvjeti su bili stravični, što je dovelo do izgladnjivanja i smrti. Često su zatočenicima dopuštali odlazak na zahod samo jednom dnevno", rekao je sudac Orie. Dodao je kako su zatočenici bili premlaćivani željeznim šipkama i prisiljavani na međusobna silovanja i ostale degradirajuće zločine. Svega nisu bila pošteđena čak niti djeca od 12 godina.

Jedna od točki optužnice bila je, jasno, i Srebrenica.

"Ratko Mladić naredio je da se stvori situacija bez ikakve nade za preživljenjem stanovništva Srebrenice. 15-20 dana nakon preuzimanja Srebrenice vojska RS usvojila je plan sukladno kojem je ta enklava trebala nestati, a taj teritorij učiniti srpskim kroz prisilno uklanjanje muslimana", pročitao je sudac Orie.

"Tijekom napada vojska RS spaljivala je kuća i džamije, na tisuće muslimana pobjeglo je u Potočare. Velika većina zdravih muškaraca pobjegli su iz enklave pješice ne bi li došli do Tuzle", dodao je. Govoreći o genocidu u Srebrenici, sudsko Vijeće je utvrdilo kako je Mladićev cilj bio u Udruženom zločinačkom pothvatu uništiti bosanske muslimane u Srebrenici. Vijeće je utvrdilo kako je zločin genocida definitivno počinjen u Srebrenici te da je Mladić kriv za pokušaj eliminacije Muslimana i to ubijanjem muškaraca i dječaka te prisilnim odvođenjem žena, djece i starijih muškaraca.

Vijeće je također utvrdilo kako je postojao i udruženi zločinački pothvat u Sarajevu, a Mladić je imao značajnu ulogu u provedbi udruženog zločinačkog pothvata.

Tijekom samog suđenja Mladiću je izmjeren visoki tlak. Tražio je da se skrati čitanje presude, ali sudac nije pristao na to. Mladić je nakon toga počeo vikati po sudnici i mahati rukama, nakon čega je uklonjen iz sudnice. Njegov odvjetnik izjavio je da je Mladić "na rubu smrti" te da bi "mogao umrijeti u sudnici".

suđenje

Haški sud

Ratko Mladić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter