video: savršen za obaranje nevidljivih aviona

Osmišljen je novi radar koji nije opasan samo za nevidljive avione, s njime je moguće nadzirati i velika područja diljem svijeta


Matej Devčić
17.06.2019.08:45
Osmišljen je novi radar koji nije opasan samo za nevidljive avione, s njime je moguće nadzirati i velika područja diljem svijeta
Getty Images

sažeto

Savršenija verzija HFSW radara bolji je od uobičajenih radara jer ima pregled na širokim prostorom


Matej Devčić
17.06.2019.08:45

Kina je razvila novi radar koji predstavlja savršeniju verziju poznatog HFSW radara i koji omogućava obaranje američkih nevidljivih aviona. Ti avioni, naime, nisu nevidljivi u pravom smislu te riječi, već ih standardni radari teško mogu registrirati zbog odbijanja elektromagnetskih valova koje ti radari emitiraju.

Radar koji je razvio inženjer Liu Jongtan, bolji je od uobičajenih radara zato što vidi iza horizonta, odnosno ima pregled nad širokim prostorom, a da mu pritom nije potreban leteći sistem jer emitira površinske valove koji se prostiru diljem zaobljene površine Zemlje.

Dobio 1,1 milijun eura za radarski sistem

"Verzija sistema s potporom s kopna prepoznaje neprijateljske objekte na udaljenosti od više od stotina kilometara, što doprinosi proširenju dometa kineskih pomorskih sistema za rano upozoravanje i obranu", kazao je Jongtan u intervjuu za časopis "Naval and Merchant Ships".

Kako izvještava "South China Morning Post", Jongtan je početkom godine dobio najveće priznanje koje Kina dodjeljuje znanstvenicima i te novčanu nagradu od 1,1 milijun eura za radarski sistem koji će biti "prva linija obrane zemlje".

Može nadzirati područje površine Indije

Velika valna dužina radara omogućit će registriranje aviona koji koriste specijalne zaštitne materijale kako bi bili "nevidljivi" za radare, a prema tvrdnja Jongtana, jedan takav radar može nadzirati područje površine Indije. Inače, HFSW radar je siguran od raketa za onesposobljavanje radara, a za prijem frekvencije neophodna mu je relativno velika antena, koju raketa ne može nositi.

Osim što može otkriti avione s tehnologijom za "nevidljivost", novi radarski sistem ima i prednost da je znatno jeftiniji od flote izviđačkih aviona Avaks koji su opremljeni radarima, te prednost da može raditi 24 sata dnevno bez obzira na vremenske prilike. Ako bi se takav sistem instalirao na ratni brod, Kina bi mogla bez velikih troškova nadzirati ogromna područja diljem svijeta.

Kina

znanstvenici

radar

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter