Ukrao auto pa zabriljirao

'Osim škrtih župljana kriv je i vrag', što sve svećenici neće izmisliti da bi namaknuli novac za svoje crkve


Valerija Bebek
27.08.2019.14:00
'Osim škrtih župljana kriv je i vrag', što sve svećenici neće izmisliti da bi namaknuli novac za svoje crkve
iStock

sažeto

Pastor koji je uhvaćen u krađi i preprodaji automobila ima vrlo osebujno objašnjenje zašto je to napravio


Valerija Bebek
27.08.2019.14:00

Jedan svećenik nije vjerovao u onu 'Bog će ti platit' pa je uzeo stvar u svoje ruke. Jeremiah Ehindero (41) pastor Crkve čuda Isusovih u Nigeriji u trgovini automobila zainteresirao se za Toyotu Highlander SUV, trebao mu je da bolje obilazi svoju pastvu. Svećenik je dogovorio cijenu od 3300 dolara, a zatim je zatražio testnu vožnju. Budući da je riječ o rabljenom autu, nije to ništa neobično. Da nešto nije u redu, zabrinuli su se iz salona kada svećenik nije vratio auto 24 sata, piše Daily post.

Savezna policija Nigerije uhitila je njega i trojicu navodnih pomagača u drugoj saveznoj državi. Tamo je otišao prodati ukradeni terenac za svega 1650 dolara. Međutim njegovo objašnjenje, zašto je on, kao svećenik napravio takvo djelo prava je umjetnost dobrog 'spina'. Mrtav hladan, svećenik je policiji rekao da ga je vrag natjerao da ukrade auto, kao i slabi milodari njegovih župljana.

"Ukrao sam SUV kako bih ga prodao, a od zarade vratio zajam od 650.000 nigerijskih naira (oko 2100 američkih dolara) koje sam posudio od mikrobanke u Lagosu. Posudi sam novac kako bi obnovio svoju crkvu, nadajući se kako ću to vratiti preko milodara, ali ostao sam u šoku kada sam vidio da ni nakon tri mjeseca nemam novac kojim bi vratio zajam", objasnio je pastor.

Facebook

Snađi se druže, na hrvatski način

Škrti župljani i vrag natjerali su sirotog pastora da 'mazne' SUV-a, da se bolje organizirao ne bi to morao napraviti. Recimo, naši svećenici u Hrvatskoj ne dopuštaju da ih išta iznenadi. Tako su neki jasno i glasno izrekli cjenike svojih usluga.

KOLIKO PARA TOLIKO BLAGOSLOVA Za 3000 kuna donacija ste najbliži Bogu, župnik napravio cjenik i naljutio vjernike

Snalažljiv svećenik Mario Križanac, župnik župe Presvetog Trojstva iz Reke, dva puta je završio u medijima. Prvi put kad je raspustio crkveni zbor zbog 'tračanja i širenja negativnih vibracija', a drugi put zbog biznis-plana izgradnje križnog puta.

Facebook

"Preporučujemo da obitelj prema mogućnosti daruje 100 kuna. Ako želite da vaše ime bude uz postaju križnog puta, potrebno je donirati iznos od 1000 kuna, a za vaše ime uz glavni križ potrebno je donirati 3000 kuna", napisao je u informativnom letku.

Ili bi se mogao ugledati na pločanskog svećenika don Petar Mikić koji naplaćuje čak i izostanak s mise - 20 kuna, doduše za kandidate koji žele sakrament svete krizme. Upis na vjeronauk za krizmanike je 100 kuna, a oni koji nisu išli na vjeronauk prošlu godinu moraju platiti 250 kuna.

Nema tog propisa koji se uz novac ne može preskočiti

"Jer po propisima se može krizmati onaj koji je išao na vjeronauk u prvom i drugom razredu srednje", piše u objašnjenju. Naravno, uz 250 kuna bog sve prašta pa i godinu dana bez vjeronauka.

Jedna od metoda našeg svećenstva u izvlačenju novaca za crkvu je i otvoreno pismo, kako je napravio župnik Ljuban Škrab iz Novigrada Podravskog. On je svoje župljane nazvao škrtima, u općinskom listu Novogradec.

Biljana Gaurina / CROPIX

A JOŠ SU NA GLASU KAO ŠKRTI LJUDI Svećenik izvrijeđao mještane jer ne daju dovoljno novca Crkvi. "Zna li župnik koliko tu ima sirotinje", odgovaraju mu

"Razumijem da neki nemaju, ali da nema dvije trećine župe, to ne razumijem", napisao je u otvorenom pismu mještanima, pa im nabio na nos kako je obnovio sve od župnog dvora, garaže do nove kovane ograde i tornja.

"Većinu troškova je snosila naša biskupija jer sam molio u ime vas župljana da pomognu. Ali i biskup, ako vidi da župljani nisu zainteresirani, neće pomoći", upozorio ih je te podsjetio da jedna od crkvenih zapovijedi glasi "Doprinosi za crkvene potrebe"!

Nije tajna da naši svećenici imaju cjenike za posebne mise od vjenčanja, krštenja do sprovoda. Uz to naravno od građana dobivaju i milodare na svakoj regularnoj, na koje se ne plaća porez. A posebne 'akcije', uređenja crkava, okoliša, svetišta i slično prilika su da nanovo zamole svoje župljane da ih financiraju.

crkva

svećenik

Nigerija

pastor

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter