SERIJAL LOKALNI ŠERIFI

Osebujni načelnik tužio mrtvog čovjeka, za volanom napuhao 1,77 promila, platio 70.000 kuna kazne pa dao znakovit odgovor: 'Zato služe dobri prijatelji i minus na kartici'


100posto
20.11.2019.08:00
Osebujni načelnik tužio mrtvog čovjeka, za volanom napuhao 1,77 promila, platio 70.000 kuna kazne pa dao znakovit odgovor: 'Zato služe dobri prijatelji i minus na kartici'
Nikola Wolf / Podravski list / CROPIX

sažeto

HNS-ovac Danimir Kolman vodi općinu Rasinja zadnjih 10 godina


100posto
20.11.2019.08:00

U svibnju ove godine s koprivničkog Općinskog suda stigla je vijest za onu klasičnu rubriku 'vjerovali ili ne'. Lokalni političar tužio je svog protukandidata na izborima za općinskog načelnika zbog fizičkog napada, bilo je to još 2013. godine, kada je zatražio naknadu od 10.500 kuna.

Tvrdio je da ga je njegov konkurent udario šakom u glavu te da je zbog dobivenih ozljeda provodio dugotrajno liječenje - imao je problema s ravnotežom, učestale glavobolje, nesanice, smetnje kratkoročnog pamćenja. Tako je rekao na sudu, prenio je portal Danica.

"Pretrpio sam i psihički stres jer smatram da je napad bio politički motiviran", još je dodao.

Međutim, sud je odbacio tužbu. Premda je 'napadnuti političar' tog dana zbog ozljeda usne i lica doista zatražio liječničku pomoć, nije bilo dokaza koji bi potvrdili optužbu da ga je ozlijedio njegov protukandidat.

U lokalnoj politici ovakve vijesti i ne bi trebale čuditi, ali tek sada dolazi do onog fascinantnog dijela. Naime, tuženik je 2015. godine umro, pa je političar tužio – njegovu obitelj, suprugu i trojicu sinova!? Smanjio je zahtjev za odštetom, od njih je tražio 4.000 kuna, a parnica se, kao što se da primijetiti, razvukla na dodatne četiri godine. I opet je nepravomoćno izgubio.

Ne opterećuje ga industrija

Robert Mihaljevic / CROPIX

Inače, riječ je o Danimiru Kolmanu, načelniku općine Rasinja iz redova HNS-a. Riječ je o pitoresknoj općini od jedanaest naselja koja se 'stisnula' između Koprivnice, Ludbrega i Križevaca, a Kolman je vodi već deset godina. Dakle, otkako su uvedeni neposredni izbori.

Premda općina po broju stanovnika nije brojna, imaju prilično zanimljivu političku scenu. Kolmanu je svaki put za pobjedu trebao drugi krug, što i ne čudi ako uzmete u obzir da je u dva navrata imao četiri protukandidata, a tek se na zadnjim izborima održanim 2017. smanjila konkurencija – tada ih je imao 'samo' troje.

Riječ je o poljoprivrednom kraju, a glavna zadaća općine je uređenje komunalne infrastrukture, o nekim investicijama i ne maštaju.

"Nisam opterećen razvojem nekih velikih industrijskih pogona, premda znam da upravo oni pune općinski proračun, jer smatram da udaljenost od 10 kilometara do radnog mjesta, kao što je u slučaju Rasinje, nije problem za većinu naših radno aktivnih stanovnika. Uz vrtić te matičnu školu s tri područne škole, mlađe generacije bi uz adekvatnu infrastrukturu te blizinu radnog mjesta itekako našle svoj interes živjeti na području Općine Rasinja", pojasnio je strategiju općine Kolman za portal dravainfo.

Napuhao 1,77 promila

No, ako mislite da Kolman zahvaljujući tome ima miran načelnički život, grdo se varate. Teško da je prošao i jedan mandat da oporba nije zatražila njegovu ostavku, makar se mora priznati da je i sam tome kumovao.

Recimo, lani je pod utjecajem alkohola sletio se ceste i napuhao solidnih 1,77 promila, no odbacio je tvrdnje da je riječ o prometnoj nesreći. U njegovoj verziji priče izbjegavao je auto i skrenuo u grabu, no na prekršajnom sudu ipak je proglašen krivim te je morao platiti nešto manje od 12.000 kuna, a i vozačka mu je otišla na tri mjeseca.

Oporba se digla na noge jer je načelnik bio prometni recidivist, prvi grijeh datira mu iz 2008., tada je pobjegao s mjesta nesreće (onda nije bio načelnik, već šef koprivničke Veterinarske stanice), no i tu se opravdao - nije znao da je bio dužan incident prijaviti policiji. Inače, tada se zabio u stupić na zelenoj površini u Koprivnici.

I za kraj, tu je i sukob interesa

Robert Mihaljevic / CROPIX

Da mu ta 2018. nije ostala u najboljem sjećanju, pobrinula se i odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je kaznilo je Kolmana zbog toga što je godinama kao dužnosnik primao 900 kuna mjesečne naknade za funkciju šefa Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo u Koprivnici. Za razdoblje od 2011. do 2018. vratio je u 'kasu' čak 70.200 kuna.

"Novac nije bio presudan, niti mi je on bio u interesu(...). Hajka na mene očito je smišljena od onih koji osim vlasnika imaju i gospodara", pojasnio je Kolman za Glas Podravine i potvrdio da će nastaviti raditi pro bono, a na pitanje odakle mu novac dao je znakovit odgovor:

"Upravo za takve situacije postoje dozvoljeni minusi i dobri prijatelji."

U međuvremenu se – zbog odluke istog tijela – povukao i s mjesta direktora Veterinarske stanice Koprivnica (čiji je suvlasnik), pa mu je jedina fotelja ostala ona načelnička. U njoj može uživati barem do idućih izbora.

serijal lokalni šerifi

Danimir Kolman

Rasinja

newsletter

Prijavite se na Newsletter