serijal lokalni šerifi

Osebujni gradonačelnik o homoseksualcima: 'Ako se vodi ljubav tamo gdje Bog nije rek'o, onda nešto nije u redu, niti sa onim koji je odozgo, niti s onim ko je odozdo'


Daniel Radman
25.05.2019.11:00
Osebujni gradonačelnik o homoseksualcima: 'Ako se vodi ljubav tamo gdje Bog nije rek'o, onda nešto nije u redu, niti sa onim koji je odozgo, niti s onim ko je odozdo'
Goran Sebelic / CROPIX

sažeto

Svoj uspon kontraverzni političar započeo je kao iznajmljivač šatora za svadbe da bi na kraju dogurao do milijunskog bogatstva


Daniel Radman
25.05.2019.11:00

On je, bez ikakve dvojbe, najkontraverzniji lokalni šerif Balkana. Oni koji ga ne vole reći će da je obični ratni profiter koji se obogatio se za 'nevremena', pa s tim kapitalom zakoračio u politiku kako bi ojačao svoj utjecaj. Drugi, oni kojima je simpatičan, reći će da je jednostavno čovjek koji ima nos za biznis, a ulazak u politiku opravdat će s onim da je 'čovjek iz naroda' kojeg je taj isti narod izabrao.

Riječ je o Draganu Markoviću-Palmi, dugogodišnjem gradonačelniku Jagodine, grada u središnjoj Srbiji, udaljenog nešto manje od 150 kilometara od Beograda. Danas Palma vlada iz sjene, obnaša dužnost predsjednika lokalne skupštine, no uvjerljivo je najpopularniji lokalni političar koji je regionalnu slavu stekao prvenstveno zahvaljujući svojim biserima.

Nedostaju mu samo Beethoven i Chopin

Ronald Gorsic / CROPIX

'Meni nije svirao i pjevao jedino Beethoven i Chopin jer sam bio mali, a ne postoji estradni umjetnik - narodni ili zabavni - koji mi nije pjevao u prostoriji dva do tri metra', njegova je antologijska rečenica koju je dodatno obrazložio nakon potpitanja novinarke.

A time se htio opravdati s tim što Cecu smatra 'umjetnicom'.

'Volim da slušam od odmaćih Cecu. Pazite, Ceca je pjevač koja je priznata i prikuplja najviše simpatija.Bio sam mali kad su oni bili popularni. Da sam bio ovih godina možda bi ih doveo da dođu na noge da mi pjevaju.'

Druga izjava po kojoj je ostao upamćen daleko je manje simpatična, zapravo nije uopće, što je potvrdila i presuda za 'teški oblik diskriminacije', tj. za izazivanje i poticanje neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti na osnovi seksualne orijentacije.

'Ako se vodi ljubav tamo gdje Bog nije rek'o, onda nešto nije u redu, niti sa onim koji je odozgo, niti s onim 'ko je odozdo.'

Kako je zgrozio kulturni Beč

Za razliku od većine političara, ne zamara se on ni uljepšavanjem svoje slike u Europi, prema onoj 'jedno govorim svojim biračima, jedno pred europskim kolegama'. Tako je za posjeta Beču spočitao tamošnjim gradskim vlastima izgled tamošnjih semafora.

'Kada sam trebao prijeći pješački prijelaz, na semaforu ne stoji kao nekada muškarac i žena, već dva muškarca kako se vode za ruke, kada sam to vidio, vratio sam se, nisam htio prijeći na taj pješački prijelaz', izjavio je.

No, recimo, ni to nije spriječilo beogradsku 'Prvu europsku kuću' da mu preklani dodijeli priznanje 'Najeuropljanin', formalno zbog povezivanja Jagodine s drugim gradovima u regiji i Europi.

U antologiju je otišlo i njegovo poznavanje zemljopisa. Tako je jednom prilikom – usred parlamenta – izjavio da je Dubai u Europi.

'Ja sam bio u Dubaiju i vidio kako izgleda najviša zgrada u Europi koja se zove Burj Khalifa', izjavio je – najavljujući megalomanski projekt u glavnom gradu Srbije nazvan 'Beograd na vodi'.

Krenuo od iznajmljivanja šatora

Ronald Gorsic / CROPIX

Palma je svoj put kao biznismen, barem tako kažu anegdote, krenuo kao iznajmljivač šatora za svadbe. S tim novcem kupio je kamion, a upravo mu s prijevozničkim poslom kreće uspon. Bavio se prijevozom ugljena, a sjekira u med mu je upala kad dobiva monopolistički položaj u prijevozu ugljena za vojsku.

Navodno mu je to pošlo za rukom preko svojih veza s Željkom Ražnjatovićem-Arkanom s kojim je i ušao u politiku. Bilo je to 1993., kada su zajedničkim snagama osnovali Stranku srpskog jedinstva preko koje kreće i njegov politički uspon. Prvo kao zastupnika u jagodinskoj skupštini, a potom je uspio doći i do zastupničkog mjesta na državnoj razini. Osim prijevoza, svoj utjecaj je jačao i putem medija, pa je pokrenuo i Televiziju Palma kojom je dalje šminkao svoj imidž. Sve to zajedno donijelo mu je još jednu nagradu, davne 1995. dobio je nagrado za poduzetnika godine.

Poslije će se Palma osamostaliti, osnovao je stranku Jedinstvena Srbija, a s pedigreom uspješnog biznismena i političara osvojit će lokalne izbore 2004. i uzeti ključeve Jagodine koja će tek četiri godine poslije dobiti status grada. U političkom djelovanju poznat je prije svega kao populist, a svoju popularnost stekao je 'socijalnim mjerama', kao što su besplatan prijevoz za umirovljenike, ekskurzije za djecu i studente, potporama za rodilje...

Naravno, kao gradonačelnik istakao se i zanimljivim projektima za grad takve veličine, pa je Jagodina dobila, primjerice, svoj zoološki i muzej voštanih figura. U potonjem su izložene (ne baš uvjerljive) figure srpskih i jugoslavenskih velikana poput Nikole Tesle, Josipa Broza, Slobodana Miloševića, Zorana Đindića, Vuka Karadžića, zastupljeni su i sportaši s Novakom Đokovićem, Vladom Divcem i Sašom Đorđevićem, a prava poslastica se tek najavljuje, Arkanova udovica Svetlana Ražnatović-Ceca.

Čestitao Uskrs uz ražnjeve

Jedan od bizarnih performansa bilo je i paljenje olimpijskog plamena. Ovdje nije bila riječ o sportskim igrama, već industrijskim, kako je najavio, makar je objasnio da bi se i Srbija mogla kandidirati za domaćinstvo ovog natjecanja. No, njegove igre su bile posve drugačije. Čovjek se popeo na dizalicu koja ga je digla do baklje postavljene u industrijskoj zoni. Kaže, ona je simbol zapošljavanja – imali su tad pet tvornica i još pet u izgradnji – a plamen će gorjeti sve dok 'zadnji Jagodinac ne bude zaposlen'.

Svoj posljednji osebujni performans objavio je na pravoslavni Uskrs. Radilo se o čestitki vjernicima, a ona je upućena pored 12 rotirajućih ražanja na kojima su se vrtjeli prasad i janjad.

Lokalni šerifi

Dragan Marković Palma

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter