pa, zar je ovo moguće?!

Oružjem su krenuli u pljačku čazmanske obitelji. Sudac ih je odmah pustio na slobodu!


100posto
24.06.2019.14:00
Oružjem su krenuli u pljačku čazmanske obitelji. Sudac ih je odmah pustio na slobodu!
Profimedia

100posto
24.06.2019.14:00

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru danas je izvjestilo kako je u petak 21. lipnja, temeljem kaznene prijave PU bjelovarsko–bilogorske, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana, 56–godišnjaka i 42–godišnjaka zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela razbojništva u pokušaju (članak 230. stavka 2. u vezi stavka 1. i članka 34. KZ–a).

Također, istraga je otvorena i protiv dvojice hrvatskih državljana 55–godišnjaka i 39–godišnjaka zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela poticvcanja na razbojništvo (članak 230. stavka 2. u vezi stavka 1. i članka 37. KZ–a).

Ogroman novac u sefu

iStock

Iz bjelovarskog ŽDO–a navode kako postoji osnovana sumnja da su 20. lipnja 2019. godine, tijekom noći u Čazmi, zajednički i dogovorno, u namjeri da se nepripadno okoriste novcem, da je četvrtookrivljeni 39–godišnjak dao trećeokrivljenom 55–godišnjaku  informacije o većoj količini novca koja se nalazi u metalnom sefu u jednoj kući u Čazmi, kao i o članovima obitelji koji žive u kućanstvu te informacije o trenutnom izbivanju dijela članova obitelji iz obiteljske kuće, a trećeokrivljeni je te informacije potom prenio prvookrivljenom 56–godišnjaku.

Nosili vatreno oružje i htjeli savladati ukućane

On je potom zajedno s drugookrivljenim 42–godišnjakom potom na osobni automobil stavio lažne tablice te su se dovezli do blizine kuće žrtve. Pješice su krenuli prema kući, noseći sa sobom alat potreban za nasilan ulazak u kuću, nož, vatreno oružje i druge predmete za savladavanje otpora ukućana, u cilju da uđu u kuću te da uz prijetnje i uporabu oružja i opasnog oruđa prisile vlasnika kuće da im otvori metalni sef kako bi došli do novca u njemu, a koji bi, prema ranije stvorenom dogovoru, podijelili s trećeokrivljenikom i četvrtookrivljenikom. Međutim, kako su ih policijski službenici uočili i uhitili, tako okrivljenici nisu uspjeli u dovršenju kaznenog djela.

Državno odvjetništvo tražilo istražni zatvor

ŽDO je predložilo sucu istrage Županijskog suda u Bjelovaru da se protiv prvookrivljenog, drugookrivljenog i četvrtookrivljenog odredi istražni zatvor i to po zakonskoj osnovi koja se temelji na odredbi članka 123. stavka 1. točke 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku, budući da su po ocijeni državnog odvjetništva postojale osobite okolnosti koje su upućivale na opasnost da će okrivljenici boravkom na slobodi ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke te da postoje osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da će okrivljenici dovršiti pokušano kazneno djelo ili da će počiniti teže kazneno djelo za koje je prema zakonu moguće izreći kaznu zatvora od pet godina ili težu kaznu, kojim prijete.

Sudac pustio naoružani dvojac na slobodu

Međutim, sudac istrage je, nakon održanog nejavnog usmenog ročišta, pustio dvojac na slobodu. Konkretno, donio je rješenje kojim je prvookrivljenom i drugookrivljenom odredio primjenu mjera opreza i to zabranu napuštanja mjesta boravišta na način da se ne smiju udaljavati izvan granica mjesta u kojem žive te obvezu redovitog javljanja službenoj osobi u nadležnoj Policijskoj postaji, dok je protiv četvrtookrivljenog odredio istražni zatvor po zakonskoj osnovi iz članka 123. stavka 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku.
Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru izjavit će žalbu protiv rješenja suca istrage o određivanju mjera opreza. 

sudac

kaznena prijava

lopovi

newsletter

Prijavite se na Newsletter