druga strana priče

Organska hrana, električni automobili i papirnate vrećice ipak nisu toliko ekološki kao što se misli, barem tako tvrde najnovija istraživanja


100posto
03.11.2019.14:00
Organska hrana, električni automobili i papirnate vrećice ipak nisu toliko ekološki kao što se misli, barem tako tvrde  najnovija istraživanja
iStock

sažeto

Neki od proizvoda koji se prodaju kao "održivi" to zapravo nisu. Stvar je u tome da su neki čak i lošiji za okolinu od proizvoda koji bi zamijenili


100posto
03.11.2019.14:00

Ekološka savjest postala je prilično dobitna marketinška strategija. Ipak, proizvodi koji se promoviraju kao  ekološki, često to nisu, upozoravaju stručnjaci. Od solarnih panela do papirnatih vrećica, mnogi od takozvanih spasitelja samo pogoršavaju problem.

Očekuje se da će svijet uložiti oko 90 bilijuna dolara u novu infrastrukturu kako bi se ublažila klimatska propast u narednih 10 do 15 godina. A mnoga istraživanja pokazuju da su kupci spremni platiti više za takozvane "održive" proizvode.

Upitan organski uzgoj

CROPIX

Međutim, neki od proizvoda koji se prodaju kao "održivi" to zapravo nisu. Stvar je u tome da su neki čak i lošiji za okolinu od proizvoda koji bi zamijenili.

Nedavno istraživanje objavljeno u Nature Communications pokazalo je da organska proizvodnja - uzgoj hrane bez upotrebe kemijskih pesticida i gnojiva - nije spasitelj planete kao što se promovira.

Organski uzgoj pojedinih kultura, uključujući grašak, krumpir i zob, stvara više emisije tijekom čitavog ciklusa nego kada se uzgajaju konvencionalnim načinom. 

Budući da organska poljoprivreda daje manju žetvu po jutru zemlje nego konvencionalna poljoprivreda, to znači i da zahtjeva više zemlje za prikupljanje iste količine usjeva.

Solarna energija je, primjerice, odličan način za smanjenje ispuštanja CO2 plinova, ali proizvodnja solarnih panela je toksični nered. Proizvedene su od kancerogenih i teških metala kojima su potrebne  milijarde litara vode da bi se proizvele i ohladile.

Više energije se troši za proizvodnju električnog automobil

Električni automobili postali su simbol napretka, a kompanije koje ih proizvode primaju državne subvencije u mnogim zemljama. Ali, više energije se troši za proizvodnju električnog automobila nego automobila na plin.

Također, biomasa i biogorivo sigurno zvuče ekološki čim u svom nazivu imaju "bio", ali zapravo stvaraju više emisije ugljičnog-dioksida nego fosilna goriva.

Čak i izbor papirnatih vrećica umjesto plastičnih nije tako ekološki kao što većina ljudi misli. Tijekom izrade papirnatih vrećica  više se zagađuje zrak nego tijekom izrade plastične. 

električni automobil

ekološki

bio gorivo

papirnate vrečice

newsletter

Prijavite se na Newsletter