10 pitanja za...organizatoricu vjenčanja

Otkriva sve tajne posla, koliko zarađuju, na koje je čudne zahtjeve morala odgovoriti, zašto su mladoženje još gore od 'Bridezilla', otkazuju li se vjenčanja zbog varanja


Mia Peretić
14.11.2019.09:00
Otkriva sve tajne posla, koliko zarađuju, na koje je čudne zahtjeve morala odgovoriti, zašto su mladoženje još gore od 'Bridezilla', otkazuju li se vjenčanja zbog varanja
Profimedia

Mia Peretić
14.11.2019.09:00

Mnogi će svoj dan vjenčanja opisati ili najstresnijim ili najljepšim danom u životu. A nekad i oboje. U posljednje vrijeme sve se više mladenaca odlučuje da im poseban dan, kada se jedno drugome zaklinju na vječnu ljubav, bude što manje naporno i čim više nezaboravno i prelijepo iskustvo. Na ostvarenju njihovih želja mjesecima neumorno radi ekipa stručnjaka, odnosno organizatori vjenčanja. 

U ovotjednoj rubrici '10 pitanja za...' razgovarali smo s organizatoricom vjenčanja Marijom Kelčec-Pester koja nam je otkrila sve tajne svoj posla, koliko zarađuju, na koje je čudne zahtjeve morala odgovoriti, zašto su mladoženje još gore od 'Bridezilla', otkazuju li se vjenčanja zbog varanja, te koja je najteža situacija u kojoj se našla.

Volite li vjenčanja ili ste u posao ušli iz nekog sasvim drugog razloga?

Prije svega, koristimo termin vjenčanja jer naš tim radi vjenčanja, a ne svadbe (tipično hrvatski izraz). Uvijek sam voljela vjenčanja, ali ne da sam sebe zamišljala u ulozi mladenke, princeze koja korača u velikoj haljini prema oltaru, već nekako sva ta strka, šušur, lijepa odjeća, blještavilo i muzika, to me oduvijek privlačilo.

U svijet istih sam ušla sasvim slučajno, odmalena sam glumatala djevojčice koje bacaju cvijeće na svim vjenčanjima rodbine, zatim sam studirajući na Ekonomskom fakultetu kroz rad studentskih udruga ušla u organizaciju različitih zabava i događanja raznih vrsta, a potom se karijera nastavila u korporacijama i medijskoj kući u kojoj preuzimam dio organizacije na Sajmovima vjenčanja i ulazim u mrežu dobavljača, u svijet od kojeg me bilo teško odvojiti.

Recesija je smanjivala obim na poslu, pa se dodatni honorarni posao pretvorio u stvaran, u malu tvrtku i brend Make It Special, koji objedinjuje organizaciju vjenčanja i događanja, koordinaciju istih, te cvjetne dekoracije The Bouquet.

Možete li pojasniti što sve spada u vaš opis posla jer organizator vjenčanja zaista je širok pojam?

Organizaciju vjenčanja smo svi profesionalni organizatori u Hrvatskoj podijelili na segmente organizacije od samog starta ili ključ u ruke, iako većina domaćih klijenata dođe s idejom lokacije i eventualno glazbenog dijela, a onda prepuste dizajn cijele priče profesionalcu, te drugi dio za one koji misle da se mogu sami upustiti u sve, ali se nekako izgube pred sam kraj, kada se realno stvori najviše detalja i zaključnih tema, pa traže koordinatora vjenčanja. To se obično događa tri mjeseca ili mjesec dana prije vjenčanja i onda mi preuzimamo kormilo. Naravno da je puno lakše kada sudjelujemo od samog starta, ali bitno je biti brz, učinkovit i s puno kontakata kojima možete izvesti kvalitetno uključenje u proces. Treće, nešto što danas svi vole isticati i jako je popularno u svijetu vjenčanja - dizajn i scenografija, dakle da svaki detalj u cijelom procesu priprema pa sve do završetka vjenčanja bude usklađen.

Ilustracija / Profimedia

Na koliko vjenčanja godišnje radite, te koliko vam vremena oduzima jedno vjenčanje?

U godišnjem planu nam organizacijski i koordinacijski uvijek stoji maksimalno trideset vjenčanja kako bi se dovoljno mogli posvetiti svakom klijentu. U istom vikendu ne preuzimamo više od dva vjenčanja, ovisno i o razmjeru vjenčanja, jer ima dosta datuma u godini na koje su navale, što je dosta određeno samom numerologijom. Primjerice ove godine za datum 31.5. i 1.6., te 4. i 5.10, smo imali upita za čak 7 vjenčanja po vikendu.

Možete li navesti koliko se otprilike u tom poslu zarađuje, te žicaju li vas za popuste?

Sto se tiče financijske strane, kolege koje rade 'destination wedding', primjerice u Dubrovniku, gdje zaista postoje vrlo kvalitetni organizatori vjenčanja, naplaćuju izdašnije sume, dok smo mi orijentirani na domaće klijente kojima želimo dati priliku da si priušte organizatora i da shvate da, kao što su počeli prihvaćati dizajnere interijera, tako prihvate i našu profesiju. Svoje usluge cijenimo u razmjeru od 5.000-15.000 kn, ovisno radi li se o fiksnom objektu, lokaciji van Zagreba, količini usluga, i slično. Što se tiče popusta, osobno sam stava da ću uvijek zastupati klijente u njihovim najboljim interesima i omogućiti im najbolju moguću cijenu i kvalitetu. Uostalom, za to smo plaćeni.

Postoji li nešto što biste opisali kao 'tipično hrvatsko vjenčanje'?

Iako sam pobornik tradicije i nekih lijepih običaja, nisam baš osoba od tipično hrvatskih vjenčanja koja se svode na dolaske po mladu, neprestano mahanje zastavama vireći iz auta, pijanstva, i slično. Lijepo se veseliti, ali osjećaj kad mladenka korača prema oltaru u pratnji oca (što će nazvati američkim običajem), ne možeš opisati taj izraz lica mladoženje, pa čak i mene trnci prođu kada to vidim nakon odrađenih stotina vjenčanja.

iStock

Što mladenci najčešće traže? Ima li suludih zahtjeva, koji su i kako na to reagirate?

Svi su najviše usredotočeni na dobru hranu i vino, ali najviše na izbor glazbe koja je pokretač svega. Jer, možete imati naljepšu haljinu na svijetu, dekoracije i slično, no ako bend ili DJ ne znaju prepoznati momente i još uz to su mladenci ne reagiraju, dobili ste samo hladnu "juhu".

Moj je stav da niti jedan zahtjev nije sulud ako za njega postoji dobro objašnjenje pa ja to sve u startu posložim i obrazložim, tako da odbacim sve želje za nemogućim ili preduhitrim katastrofu. Primjerice, klijenti su htjeli vjenčanje u Rovinju pod vedrim nebom na travi koja je neravna i stolovi se nikako ne bi mogli postaviti, a sve na otvorenom. Da je jugo naišao, ne bi se baš dobro proveli, tako da smo se usuglasili da ćemo na toj predivnoj lokaciji staviti proziran šator kakvi su se u to doba samo u svijetu slagali, ujednačili smo teren, te travu unijeli u sam šator i dobili pravu bajku.

Vecinom su jako nedokazani i prkose kad vide najavu lošeg vremena, a zamislili su da se dio toga događa vani i onda moraš objasniti da se moraju pomiriti sa situacijom i da im nebo šalje samo puno novaca za budućnost, kako kažu "stari" u slučaju lošeg vremena.

Mnogi vrludaju oko jelovnika, a bit svakog vjenčanja je, ako ga već radite za veći krug ljudi, da ga posložite u svom stilu sto se tiče dekora, haljine i sličnih stvari, ali da pri izboru hrane i pića ipak budete skloniji klasici kako bi svi našli nešto za sebe. Naravno da će se uvijek naci uzvanika kojima nešto neće biti po mjeri.

Ove godine smo imali jednu situaciju na Visu, kad si zaista odvojen od kopna, da se mladenka noć prije vjenčanja sjetila da bi ipak za sve svoje uzvanike željela pjenušac našeg proizvođača. I ništa, zovi sve koje znaš, šalji asistenticu najranijim katamaranom za Split gdje te već čeka sve i organiziraj utovar da do 13 h sve bude spremno i da se ohladi. Pa zatim nije uplaćena akontacija za tortu za koju ju podsjećaš mjesecima i onda jedva namoliš tjedan dana prije da te ubace, ali ti ju moraš dovesti, i tako se nas tri preznojavamo na svakom zavoju od Komiže do Visa držeći zvijezdu večeri - njezino veličanstvo tortu. Bilo je tu i spuštanja padobranima, molbe da policija prati kolonu, želja za vjenčanjem pod maskama i tome slično.

Kao jednu od situacija izdvajam vjenčanje u Harry Potter stilu u dvorcu Trakošćan gdje je draga nam klijentica imala točnu viziju svog vjenčanja i "lebdeće svijeće" koje su izrađivali odrasli s mentalnim oštećenjima kao radnu terapiju. Postavljali smo ih gotovo cijeli dan. Ništa suviše neobično za svjetska vjenčanja tipa arapskih, ruskih, ali u Hrvatskoj su svi dizali ruke od te ideje koja je na kraju ispala odlična i bila pun pogodak.

Je li točna ona predrasuda da se mladenke pretvaraju u 'Bridezille', odnosno jesu li teške i pune prohtjeva ili je bliža rodbina veći problem?

Teško ću to priznati, ali zaista ima djevojaka koje su u životu divne osobe i privatno bi se družila s njima, ali u tom nekom momentu kontrole nad svime i želji da udovolje svime zaista malo "polude" i pretvore se u takozvane 'Bridezille'. No, začudili bi se da sve više pripadnici suprotnog spola, odnosno mladoženj,e preuzimaju ulogu "Groomzile", odnosno da mladenci vole kontrolirati čak i nijansu cvijeta, iako je većina zadužena samo za stvari tehničke prirode. No, sve to zaboravimo, one neke kritične trenutke, zato postojimo da nam se mogu izjadati, isplakati i da im budemo tu kad god misle da im sve ide kako ne treba.

Vi ste osoba koja čitavo vjenčanje vidi 'iza kulisa', a pošto radite s ljudima, sigurno tu bude zaista svakakvih situacija u koje ste i vi, htjeli i li ne, često upleteni. U vijestima znamo čitati o tučnjavama, pucnjavama, prevarama prije vjenčanja i sličnim incidentima. Koja je najčudnija, najteža ili najluđa situacija kojoj ste svjedočili? 

Pa mnogo tih priča je zaista suhoparno, ali najviše se nervoze stvori ako su roditelji rastavljeni, pa im klijenti jednako žele dati određenu bližu poziciju i onda, naravno, roditelji dolaze isfrustrirani i na tebi se iskaljuju. Pucnjave zaista nije bilo niti na jednom od naših vjenčanja, kao niti međusobnih prevara, osim eventualno nenaplata u nekoliko slučajeva.

Prije vjenčanja odgode radi varanja sam doživjela jednom, ali možemo se pohvaliti da smo jako dobri u procjenama parova, te da su nam se do sada, u zadnjih 10 god bavljenja ovim poslom, rastala samo tri para.

Tučnjava je nešto što eventualno se dogodi u ranojutarnjim satima kad većina već ode, ali doživjeli smo ju samo jednom i to s muzikom. Uzvanici i klijenti su nam vrlo kulturni, dolaze se samo zabaviti i proveseliti.

iStock

Što je najzahtjevniji dio posla: stres, rad s ljudima ili nešto treće?

Pa navikneš se da u sezoni vjenčanja radiš i po 15 sati dnevno, te da si neispavan. Mladenke realno dosta radno krenu s planiranjem vjenčanja budući da je jako teško doći do nekih lokacija i uskladiti ih s bendovima ili nekim drugim glazbenim odabirom, iako smo zato tu mi jer uvijek nađemo najbolja rješenja i uvijek imamo asa u rukavu. 

Stres nastane kada, primjerice, radiš vjenčanje na Krku, u divnom masliniku, s divnim ljudima i gdje je malodoženja preuzeo odgovornost za dodatne agregate potrebne za funkcioniranje kuhinje, rasvjete, ozvučenja. I onda samo dva sata prije obreda vjenčanja od tri agregata odu dva, dolazi kuhar, baca kapu da nema na čemu kuhati, da ćemo morati jesti samo pršut i sir. I ništa, snađi se, nabavljaj drugi agregat kako znaš i umiješ. To je umijeće koje mora inati pravi organizator, 'skulirati' se i pokušati izvući situaciju. I na kraju smo dobili jedno od najboljih vjenčanja u karijeri.

Po vašem mišljenju, zašto se ljudi vjenčaju? Radi li se o romantici, novcu, ljubavi ili pritisku okoline?

Kako kažu, u postolara su najgore cipele i tako je kod organizatora vjenčanja. Sama se nisam imala prilike udati, ali uvijek vjerujem da ljubav postoji i da klijenti, bez obzira vjenčaju li se s nekom drugom namjerom, duboko u sebi uvijek osjećaju nešto jedno za drugo.

Većinom je to ljubav i prijateljstvo, neki su vječiti romantici, neki praktičari koji žele s voljenom osobom stvoriti obitelj i dom, a nekad se tu nađe i koristoljublja, no to završi poput ona tri braka iz naše priče. Pritisak okoline se smanjio i većinom je to želja za nečim višim što započne romantičnom prosidbom i odličnom zabavom na vjenčanju, pa na krštenjima djece i druženjima na svim proslavama u kojima često i sami sudjelujemo.

10 pitanja za...

organizatorica vjenčanja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter