situacija izmiče kontroli

Orban pred sobom ima najveći izazov, u zemlji traje najozbiljnija kriza u posljednjih osam godina, a premijer je napravio veliku pogrešku


100posto
19.12.2018.18:00
Orban pred sobom ima najveći izazov, u zemlji traje najozbiljnija kriza u posljednjih osam godina, a premijer je napravio veliku pogrešku
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Okidač za prosvjede bio je zakon koji je označen kao robovski, koji je prošao u Parlamentu, a koji dozvoljava poslodavcima da povećaju vrijeme predviđeno za prekovremeni rad


100posto
19.12.2018.18:00

I u Mađarskoj je situacija poprilično zakuhala. Naime, tamo traje višednevni prosvjedi zbog "robovskog" zakona o prekovremenom radu, na čije je usvajanje mađarska vlada bila primorana pristati zbog nedostatka radne snage. Kako svjetski mediji izvještavaju ovo je do sada najozbiljnija kriza tijekom osmogodišnje vladavine premijera Viktora Orbana.

Okidač za prosvjede bio je zakon koji je označen kao robovski, koji je prošao u Parlamentu, a koji dozvoljava poslodavcima da povećaju vrijeme predviđeno za prekovremeni rad, ali je raspoloženje potaknuto i općenitom slabošću mađarske državne politike. Osim što se prosvjednici bune zbog spornog zakona ističu kako žele i nezavisno sudstvo i nezavisna javna glasila.

Guardian piše kako je vlada od dolaska na vlast 2010. godine preuzela kontrolu nad nekada nezavisnim institucijama, a većina lokalnih i medijskih kuća je također pod kontrolom saveznika države. Britanski list Times objašnjava da je premijer Orban morao uvesti "robovski zakon" kao odgovor na kroničan nedostatak radne snage.

 Naime, stopa nezaposlenosti u Mađarskoj je blizu rekordne razine od 3,7 posto, a zemlja ima 100 tisuća praznih radnih mjesta.

Više od 500.000 Mađara napustilo je zemlju u proteklom desetljeću, a mnogi od njih su visokoobrazovani. No, čak ni dobra zarada nije bila dovoljna da privuče imigrante u Mađarsku. Tamo radi samo 20.000 Ukrajinaca, dok primjerice u Poljskoj ih radi milijun više. A Orbanov odgovor na cijelu situaciju jest - prisiljavanje Mađara da više rade.

Orban povlači radikalne poteze i ako se ne zaustavi mogao bi izgubiti političku moć, pišu svjetski mediji.

Posljednjih godina Mađari su bili jako spori u organizaciji prosvjeda te čak i nakon pada komunizma, zemlja je vidjela manje prosvjeda od Poljske ili Istočne Njemačke. Međutim, kada se Mađari stvarno razljuti, a ovaj zakon je u tome uspio, vlast ih teško može smiriti. A za mađarskoj premijera, koji je uvjeren da je migracija problem, ironija je da bi to moglo biti jedino rješenje za zemlju. 

prosvjedi

Mađarska

Orban

newsletter

Prijavite se na Newsletter