SERIJAL KULT(NE) LIČNOSTI

Optužuju ga da je neprijateljima odsjecao glave, a homoseksualce slao u logore. On mirno tvrdi: 'Ubio sam kog treba ubiti, a ubijat ću ih do kraja života'


Daniel Radman
17.03.2019.14:00
Optužuju ga da je neprijateljima odsjecao glave, a homoseksualce slao u logore. On mirno tvrdi: 'Ubio sam kog treba ubiti, a ubijat ću ih do kraja života'
Profimedia

sažeto

Ramzan Kadirov, jedan od najkontroverznijih vladara 21. stoljeća, drži sve poluge vlast u Čečeniji


Daniel Radman
17.03.2019.14:00

Tijekom 90-ih Rusi su vodili dva rata (1994-96., 1999/2000.) sa separatističkim pokretom u Čečeniji. Ovaj kavkaški narod pokušao je iskoristiti priliku dok je Ruska Federacija proživljavala najveću ekonomsku i političku krizu, i malo je nedostajalo da uspiju u tome. Ruske vlasti, predvođene Borisom Jelcinjom, očekivale su laganu pobjedu u vojnoj intervenciji koja je uslijedila nakon što su Čečeni proglasili neovisnost, no sukobi u kojima je živote izgubilo između 60 i 100 tisuća ljudi protegli su se na punih šest godina dok nije pronađen kakav-takav kompromis.

Borbe trebaju biti na smrt

Getty Images

Rusija je u Čečeniji obranila svoje granice, ako ništa pokazala je da njezin teritorijalni integritet nije upitan, no Čečeni su dobili ogromnu autonomnu ovlast, toliku da se može reći kako je ruska vlast na terenu daleko od potpune. Kako drukčije objasniti da je i sam predsjednik Vladimir Putin nedavno poručio čečenskom predsjedniku Ramzanu Kadirovu da se ruski zakoni moraju poštovati? Kadirov je, naime, naslagao čitav niz propisa u skladu s islamom - zabrana kockanja, proizvodnje i konzumacije alkoholnih pića, obvezno nošenje vela samo su neki od njih - uopće se osvrnuvši na ustavna prava koja su zajamčena ruskim građanima, što dovoljno govori o utjecaju Moskve. A i o Kadirovu samom.

Ovaj osebujni predsjednik danas je jedna od najbizarnijih političkih figura, čim progovori to je vijest. No, ne mora ni progovoriti, i svojim djelima zna zapanjiti prvo rusku, potom i svjetsku javnost. Recimo, 2016. je poslao svoje sinove – stariji je 10-godišnjak, mlađem je 8 godina – u ring, bez ikakve zaštitne opreme, da se okušaju u slobodnoj borbi. Čak se i pohvalio da mu je 'mali' nokautirao protivnika za 14 sekundi. Kad je to čuo, zgrozio se i legendarni ruski borac Fedor Jemjeljanjenko (i u nas poznat zbog rivalstva s Mirkom Filipovićem), a Kadirov mu je na to, mrtav-hladan odgovorio da se tako odgajaju 'branitelji Rusije'. I još kao opravdanje dodao da je riječ tek o 'egzibicijskom meču'.

U jednom intervjuu je čak i izjavio da bi volio gledati, a i sudjelovati, u borbama u kojima ne bi bilo sudaca i predaje, jasno aludiravši da bi se i u 21. stoljeću borci trebali boriti do smrti. Serijal bizarnih vijesti o Kadirovu tu ne staje. Recimo, jedna od zanimljivosti je ta da je počasni član Ruske akademije za prirodne znanosti iako nema dokaza da sam ima više od dva-tri razreda osnovne škole.

Svaki Čečen treba ubiti 150 Rusa

Getty Images

No, daleko je Kadirov od nekog bizarnog tipa oko kojeg ima previše mjesta za šalu. I sam je proizvod rusko-čečenskog rata, tijekom kojeg se istakao kao vođa paravojnih odreda za koje postoji opravdana sumnja kako su činili ratne zločine. Ljubav s Rusima u njegovom je slučaju počela mržnjom. Ramzanov otac Ahmed, koji je u vrijeme sukoba s Rusima bio muftija Čečenije, tada je proglasio džihad, a ako ni to nije dovoljno, tijekom 90-ih 'proslavio' se izjavom da 'svaki Čečen treba ubiti 150 Rusa'.

Sin mu je kao vođa ratne bande predano radio na tome, no stvari su se okrenule 1999. kada Ahmed u drugom čečenskom ratu izdaje svoje dotadašnje suborce i okreće se na rusku stranu. Pretpostavlja se kako su tome kumovala dva razloga, jedan je što je u Čečeniji porastao utjecaj vehabija koji mu nisu bili po volji, a drugi je što je vidio da se u zemlji, ekonomski i politički gledano, ništa ne kreće na bolje.

Ahmed je za lojalnost nagrađen titulom prvog predsjednika Čečenske republike u sklopu Ruske federacije, no osveta islamista bila je žestoka. Na masovnom skupu na nogometnom stadionu – slavio se Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu – predsjednik je ubijen u atentatu izvedenom eksplozivom.

S 30 je preuzeo vlast

Profimedia

Proći će tri godine dok ga sin ne zamjeni, trebalo je čekati da navrši 30 godina da formalno može postati predsjednik, pa od te 2007. vlada samostalno. Koliko će bizarna biti njegova vladavina, pokazalo je i to što je za taj rođendan sam sebi kupio crni Ferrari (naravno, s inicijalima na tablicama), no daleko da i prije tog – u svojstvu predsjednika vlade – nije bio utjecajan. Imenovanjem na predsjedničko mjesto de facto je postao apsolutist.

Protivnici njegovog režima, a šire gledano i Putinovog – među kojima je najglasnija bila pokojna novinarka Ana Politovskaja – njegov način vladavine nazvali su 'čečenizacijom' koja podrazumjeva da se 'dobri, proruski Čečeni' obračunavaju sa 'lošim, separatističkim Čečenima'. Kadirov se suočio s optužbama da su njegovi odredi smrti provodili velike čistke i u mirnodopskom razdoblju (o onima iz vremena rata malo tko i sumnja), čak i da su sjekli glave svim neprijateljima režima, a i sam Ramzan je optužen da je sudjelovao u mučenjima zarobljenika. Uostalom, kad je upitan kako misli osvetiti svog oca, bez imalo pardona je rekao da je 'ubio kog je trebao ubiti', uz dodatak da će ih 'nastaviti ubijati dok je živ'.

Osim što ga je osvetio, ocu je davao i javne počasti. Po njemu je nazvao i središnju džamiju u glavnom čečenskom gradu Groznom, a iako je najavio da će to biti najveća džamija na svijetu, ipak nije oborio rekord. Osim toga, i najveći nogometni klub – na čijem je stadionu u bijen – danas također nosi očevo ime 'Akhmat'.

Protivnik Islamske države

Sve njegove metode, a i rasipanje novca Moskva tolerira jer je – unatoč svemu – stabilizirao iznimno trusnu regiju. Ma koliko i samu Moskvu živcirali neki Ramzanovi potezi - sad je zadnje procurilo da na teritoriju Čečenije postoje koncentracijski logori za homoseksualce - ipak im je najmanje zlo od svih koje se nudi. Ne u smislu da ne postoje kvalitetniji politički kadrovi, već oni koji će zadržati mir u regiji. Pokazalo se to i kad je Islamska država bila na vrhuncu, kada je Kadirov odigrao veliku ulogu i suzbijanju ekstremizma, čak je i tražio od Putina da mu omogući da u Siriju pošalje dobrovoljce koje će se boriti protiv njih.

Za uzvrat dobio je slobodne ruke koje koristi za vlastito bogaćenje. Osim onog spomenutog Ferarrija sad se već može pohvaliti cijelom kolekcijom luksuzinih automobila, a ne štedi ni u jednom trenutku. Recimo, za svoje rođendane ugošćuje i svjetske, mediji su izvještavali da su mu u goste dolazili Jean Claude van Damme i Hillary Swank, da su mu nastupali Vanessa Mae i Seal, a kako bi popravio imidž za vrijeme Svjetskog prvenstva grozni je ugostio egipatsku reprezentaciju, pa se Kadirov naslikavao s još jednom svjetskom zvijezdom, Mohamedom Salahom. O tome koliko se voli naslikavati govori i njegova fascinacija Instagramom i Facebookom, no kad su Amerikanci uveli sankcije, izbrisan je s obje društvene mreže.

Getty Images

Tako je izgubio priliku da se pred svijetom razmeće svojim utjecajem i bogatstvom, čije je porijeklo svojedobno sasvim jednostavno objasnio: 'Alah mi ga je dao.'

kult(ne) ličnosti

Čečenija

Ramzan Kadirov

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter