SERIJAL KULT(NE) LIČNOSTI

Optužio je ministra da mu je spavao sa ženom pa ga je dao ubiti. Sljedbenici vudua su ga se bojali jer su vjerovali da posjeduje magične moći


Matej Devčić
16.06.2019.14:00
Optužio je ministra da mu je spavao sa ženom pa ga je dao ubiti. Sljedbenici vudua su ga se bojali jer su vjerovali da posjeduje magične moći
Profimedia

sažeto

Mathieu Kérékou na čelo države je došao zahvaljujući vojnom udaru, a njegovu vladavinu obilježile su kontroverze i često mijenjanje političkih uvjerenja


Matej Devčić
16.06.2019.14:00

Republika Benin, koja je do 1975. nosila naziv Dahomej, država je u zapadnoj Africi. Ova nekadašnja francuska kolonija 1. kolovoza 1960. postaje samostalna država, no dvanaest godina kasnije pada pod diktaturu koju je uspostavio Mathieu Kérékou.

U listopadu 1972. Kérékou, dotadašnji tjelohranitelj predsjednika Republike Benin Huberta Maga, predvodio je državni udar te tako došao na vlast svrgnuvši Justina Ahomadegbéa, koji je na čelo države došao zahvaljujući tročlanom predsjedničkom vijeću te je ranije te godine na predsjedničkoj poziciji zamijenio Maga.

Kérékou je rođen 1933. u selu Kouarfau koje se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Benina. U vojsci je bio od svoje mladosti, a vojnu obuku prošao je u francuskim vojnim školama. Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća obnašao je dužnost pomoćnika predsjednika republike, a kasnije je došao na čelo Vojnorevolucionarnog vijeća.

Profimedia

Strijeljao ministra zbog optužbi da mu je spavao sa ženom 

Nakon što je 1972. izvršio vojni udar, 39-godišnji Kérékou postaje diktator, a tijekom prve dvije godine vladavine svoju politiku temelji na nacionalizmu. Ustvrđuje kako njegova država ima vlastiti sistem vladanja te da mu nisu potrebni niti komunizam, kapitalizam, a ni socijalizam.

Dvije godine kasnije postaje pristaša marksizma-lenjinizma, što ujedno postaje službena ideologije države. Tada počinje provoditi politiku nacionalizacije banaka i industrije nafte te mijenja ime države iz Dahomej u Republiku Benin. Za njegova prvog obnašanja vlasti, ljudi sa sjevera zemlje postali su dominantni u politici i ostalim područjima života.

Uz Kérékoa su se, kao što je bio slučaj i s ostalim afričkim diktatorima, vezale mnoge kontroverze. On je zbog preživljavanja niza pučeva tvrdio kako posjeduje magične moći, zbog čega su ga se bojali sljedbenici vudua, a jedna od zanimljivijih crtica iz njegovog života datira u 1975. godinu. Tada je, naime, optužio svog ministra unutarnjih poslova Michaela Aikpea da mu je spavao sa ženom.

Zbog loše ekonomije zatvorio nacionalizirane tvrtke

Kérékou je, navodno, upao u njegovu kuću te ga zatekao s vlastitom ženom, a onda je naredio njegovo strijeljanje. Njegovu vladavinu obilježile su torture i represije, a 1987. Amnesty International iznosi podatak kako u Beninu ima 100 političkih zatvorenika.

Profimedia

Osamdesetih godina prošlog stoljeća Kérékou je shvatio kako njegovi državnički potezi ne popravljaju ekonomsku situaciju te početkom osamdesetih zatvara brojne tvrtke koje je država nacionalizirala i u svoju zemlju pokušava privući strane investitore.

No, ni to nije pomoglo. 1989. prihvaća da njegova država bude stavljena pod nadzor MMF-a i pristaje na mjere štednje kako bi se smanjili državni izdaci. Unatoč tome, ekonomska situacija se još više pogoršava te dolazi do velikih studentskih prosvjeda zbog stanja u državi.

1990. ustvrđuje da je marksističko-lenjinistička opcija bila glupost

Kérékou zbog svega toga odlučuje odbaciti marksizam-lenjinizam kao državnu ideologiju. 1990. godine na nacionalnoj konferenciji Kérékou poručuje kako ga je sram zbog njegovog ponašanja, a tvrdi i kako je marksističko-lenjinistička opcija bila glupost.

Zbog toga Kérékou gubi svoju moć, no spašava se donošenjem zakona koji mu je jamčio imunitet te se tako zaštitio kako ne bi doživio sudbinu rumunjskoga diktatora Nicolaea Ceausescua.

1991. nakon što je odobrio slobodne predsjedničke izbore Kérékou doživljava veliki politički poraz. Tada ga je na višestranačkim izborima s vlasti srušio premijer Nicéphore Soglo, a Kérékou je tako postao prvi crni afrički predsjednik koji je mirno sišao s vlasti nakon izbornog poraza. Nakon toga se povukao s političke scene, no pet godina kasnije ponovno se vraća na vlast.

Getty Images

Optužili ga za varanje na izborima

Naime, na predsjedničkim izborima 1996. godine pobjeđuje Sogloa čija je popularnost pala zbog ekonomskih reformi i navodnih diktatorskih tendencija. Kérékou, koji je dobio nadimak kameleon što zbog simbolike koju ta životinja predstavlja, a što zbog promijene političkih uvjerenja, na tim izborima predstavio se kao čovjek skromnog života koji se nije toliko obogatio tijekom svoje diktature.

No, zaboravio je spomenuti da su ga financirali moćni biznismeni poput Sefoua Fagbohouma koji je kupio beninsku naftnu tvrtku Sonacop (Société Nationale de Commercialisation des Produits Pétroliers).

Kérékou zatim osvaja i iduće predsjedničke izbore 2001. godine, no oni ne prolaze bez kontroverze. Njegovi protukandidati Nicéphore Soglo i Adrien Houngbédji optužili su ga za varanje na izborima, a kasnije se utvrđuje da je američka korporacija Titan dala više od dva milijuna dolara mita u izbornoj kampanji Kérékoua.

Getty Images

Zbog dobne granice nije se mogao kandidirati za treći mandat

S novim mandatom u ruci, Kérékou se okreće liberalnim ekonomskim politikama, a država Benin sudjeluju u međunarodnim mirovnim misijama u drugim afričkim državama.

2006. na kraju svog drugog i posljednjeg mandata, Kérékou II., kako su ga zvali u Beninu, pokušava učiniti sve kako bi ostao na čelu države. Širenjem svojevrsne evanđeoske propagande pokupio je simpatije Vijeća ministara, no zbog dobne granice (70 godina) nije se mogao kandidirati za treći mandat predsjednika Benina.

Kérékou se ponovno povlači iz političkog života i dolazi u svoje rodno selo zajedno sa ženom i djecom. 2014. godine zbog zdravstvenih problema odlazi na liječnje u Pariz. Unatoč oporavku, zdravstveni problemi su se nastavili, a 2015. Kérékou umire u82. godini života. Narod je o njegovoj smrti izvijestio predsjednik Thomas Boni Yayi, a zbog toga je u Beninu proglašen tjedan žalosti.

kult(ne) ličnosti

diktator

Mathieu Kérékou

Republika Benin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter