SERIJAL KULT(NE) LIČNOSTI

Opsjednuta je modom i nikad ne nosi istu odjeću, zovu je Lady Gaga Knowles, frizure joj imaju imena, knjiga o njoj je spaljena, a pisac je završio u zatvoru


100posto
04.08.2019.14:00
Opsjednuta je modom i nikad ne nosi istu odjeću, zovu je Lady Gaga Knowles, frizure joj imaju imena, knjiga o njoj je spaljena, a pisac je završio u zatvoru
Profimedia

sažeto

Mnogi se šale da je predsjedniku potrebna velika plaća s obzirom na svoju ekstravagantnu i rastrošnu suprugu, prvu damu Kameruna Chantal Biyu


100posto
04.08.2019.14:00

Predsjednik Kameruna Paul Biya na vlasti je više od 30 godina i nema ni najmanju namjeru uskoro odstupiti s predsjedničkog mjesta pa je tako prije 11 godina ukinuo dužinu mandata kako bi mogao vladati dok je živ. Prošle godine izborio je svoj sedmi predsjednički mandat: tada je napunio 85 godina, što znači da će se na čelu države, ako ga zdravlje posluži, ostati najmanje do dobi od 92 godine. 

Optužbe za namještanje izbora, ušutkavanje oporbe

Profimedia

I ne bi to bio neki problem da Kamerun nije država s jedim od najvećih stupnjeva korupcije, a predsjedni, nekadašnji premijer Biya više vremena provodi izvan zemje nego u njoj. A kada je i u zemlji njegova vladavina ni u najmanju ruku nije za pohvaliti. Njegovo državno osiguranje bilo je optuženo za ubijanje onih koji bi se pobunili protiv vlasti, a koristili su i različite nasilne metode nasilja i mučenja, a on je do sada optužen za namještanje izbora, ušutkavanje oporbe, zatvaranje novinara koji pišu o njegovu zdravstvenom stanju.

Govori se da u družavu dolazi ljudima samo pokazati da je živi  ponovno si napuniti džepove. A ima ih i s čime napuniti jer, navodno, Biya ima plaću koja je 229 puta veća od prosječne u njegovoj zemlji. No, mnogi se šale da mu je takva plaća i potrebna s obzirom na svoju ekstravagantnu i rastrošnu drugu suprugu, prvu damu Kameruna Chantal Biyu, poznatu trendsetericu koja se druži s istaknutim svjetskim ličnostima.

Zaluđena Diorom i Chanelom

Profimedia

Chantal Biya supruga je kamerunskog predsjednika koja obožava biti u centru pozornosti i u društvo svjetski faca pa se tako između ostalih susrela i s Michelle Obamom, Paris Hilton, papom Franjom... 

Na prvo pogled nemoguće je ne učiti njezinu jedinstvenu frizuru, perike i egzotični stil, koji se zove "la Chantal".  A koliko je svojom osebujnom pojavom uvijek u centru pozornosti govori i podatak da čak postoji Tumblr profil posvećen njenim frizurama. Ona ima i omiljene dizajnere, vole eurosku modu - Dior i Chanel, a često u svojim javnim istupima ističe da je većina odjeće u njenom ormaru unikatna i šiva se samo za nju i prema njezinim zahtjevima.

Nikada se ne pojavljuje dva puta u istoj odjeći

Profimedia

Dizajnerske brendove kombinira s tradicionalnim afričkim nošnjama koje joj se izrađuju po mjeri. U Kamerunu je postala toliko popularna zbog svog stila da upravo ona diktira modne trendove pa veliki broj djevojaka i žena želi izgledati poput nje.

Sviđao se ljudima njezin stil ili ne, jedno je sigurno - ona je definitivno najotkačenija prva dama koju svijet poznaje. U Americi su je prozvali Lady Gaga Knowles zbog zanimljivog modnog izričaja, prvenstveno kose i otkačenih modnih kombinacija koje nosi. A navodno ona se nikada i nigdje ne pojavljuje u istoj odjeći. Njezina najpoznatija (i najbujnija) od svih "frizura" zove se banana.

Napisao knjigu o njoj i završio u zatvoru

Profimedia

Upravo ovo je poslužilo za igru reijči kamerunskom piscu Bertrandu Teyouu u naslovu njegove knjige "Ljepotica iz banana-republike", u kojoj je opisao životni put mlade Chantal od skromnih početaka do mjesta prve dame. Teyou je ubrzo završio u zatvoru na dvije godine, a brojni primjerci knjige su uništeni. Ona je 38 godina mlađa od supruga, a kamerunskon predsjedniku to je drugi brak, s prvom suprugom dugo vremena nije mogao dobiti dijete te su se poslije odlučili za posvajanje, a u drugom braku  došao je do bioloških nasljednika.

No, osim modom i druženjem sa svjetskim facama Chantal Biya članica je kluba Afrička sinergija koji se bavi pronalaženjem lijeka za HIV i sidu u Kamerunu, Obali slonovače i Burkini Faso.

Getty Images

moda

prva dama

Kamerun

frizure

chantal biya

ikoan stila

newsletter

Prijavite se na Newsletter