Možda kolinda nagovori trumpa

Opet ništa od ukidanja viza za SAD iako zadovoljavamo uvjete, a to zahtjeva i EU. Razlog je banalan


100posto
16.05.2019.20:00
Opet ništa od ukidanja viza za SAD iako zadovoljavamo uvjete, a to zahtjeva i EU. Razlog je banalan
iStock

sažeto

Hrvatska je zadovoljila prvi kriterij za ulazak u bezvizni režim, onaj koji se tiče političkih i sigurnosnih kriterija, no postotak odbijenica još uvijek nije pao ispod tri posto što je drugi uvjet


100posto
16.05.2019.20:00

Opet ništa od ukidanja viza za Sjedinjene američke države, a razlog je banalan. lanjska stopa odbijenih viza mora se spustiti na manje od tri posto kako bi pojedina država ušla u program izuzeća od viznog režima. U Hrvatskoj je stopa odbijenica umjesto da padne još više porasla. U 2017. je broj odbijenih viza bio 5.1 posto, a lani se popeo na 5.92 posto, piše Večernji. 

Uzrok porata odbijenih viza navodno je taj što brojni tražitelji turističke vize u SAD-u zapravo žele raditi jer 'preko bare' imaju rodbinu koja ima tvrtku ili obrt. Ipak, ima i dobrih vijesti. Ove se godine očekuje obnavljanje velikog djela postojećih viza što će utjecati na bolji omjer odbijenih i izdanih viza. 

Bez viza smo trebali u SAD već 2016. 

Postoji i mogućnost da američki predsjednik Donald Trump svojim dekretom uvrsti neke države u program izuzeća od viznog režima. Priča se da bi te države mogle biti Poljska i Hrvatska. šanse za to nisu velike, ali mogle bi biti malo veće ako Kolinda lijepo zamoli Trumpa da to napravi. 

Reuters

Za ovaj tjedan u Sate Departmentu zakazan je sastanak američkih dužnosnika i predstavnika zemalja EU koje još uvijek trebaju vize, a među njima su uz Hrvatsku još i Poljska, Rumunjska, Bugarska i Cipar. 

Hrvatska je već odavno zadovoljila prvi kriterij za ulazak u bezvizni režim, onaj koji se tiče političkih i sigurnosnih kriterija, međutim postotak odbijenica još uvijek nije pao ispod tri posto. Vizni režim zemljama EU trebao je biti ukinut još 2016. na zahtjev Europske unije, međtuim to se nije dogodilo. HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica više je puta tijekom mandata uputila pitanja veleposlaniku EU-a u Washingtonu Davidu O'Sullivanu i američkom veleposlaniku u EU Anthonyju u L. Gardneru, kao i Europskoj komisiji, o ukidanju viza za hrvatske građane.

SAD

vize

newsletter

Prijavite se na Newsletter