Sprema li nam se hibridni rat?

Opasni hakeri napadaju zlonamjernim softverom pa je u Crnu Goru hitno poslan tim elitnih stručnjaka iz SAD-a


100posto
16.11.2019.19:00
Opasni hakeri napadaju zlonamjernim softverom pa je u Crnu Goru hitno poslan tim elitnih stručnjaka iz SAD-a
iStock

sažeto

Ispostavilo se da zlonamjerni softver koji su zajedničkim snagama neutralizirali Amerikanci i Crnogorci dolazi iz Rusije 


100posto
16.11.2019.19:00

Elitni tim američkih stručnjaka za cyber sigurnost trenutno boravi u Crnoj Gori i s tamošnjim crnogorskim kolegama rade na suprotstavljanju zlonamjernim cyber aktivnostima na društvenim mrežama, javila je američka ambasada u Podgorici, a prenosi dnevni list Pobjeda.

David Luber, izvršni direktor američke Cyber-komande čiji članovi borave u Crnoj Gori i istražuju hibridne prijetnje rekao je da, zahvaljujući partnerstvu sa zemljama iz kojih napadi dolaze, dobivaju važne informacije koje kim pomažu u zaštiti globalnog cyberprostora.

Uspješna suradnja

„Kroz slučajeve kada su obrambeni timovi pozvani da pomognu u obrani mreža drugih nacija, poput Crne Gore, Komanda je naučila puno o zlonamjernom softveru. Pozvali su nas da surađujemo s njima u njihovim mrežama u obrambenoj ulozi i tada smo stekli nevjerojatne uvide u napredne, uporne prijetnje i zlonamjerne softvere“, kazao je Luber.

iStock

Dodao je i da prema Zakonu o nacionalnoj obrani iz 2019. SAD imaju pravo djelovati izvan mreže Ministarstva obrane kako bi pomogli saveznicima da se brane.

„To je velika razlika, jer je u prošlosti Ministarstvo obrane moglo djelovati samo unutar vlastite mreže. Sada, kada nas pozovu naši saveznici, možemo da raditi i pomagati u obrani unutar njihovih mreža“, pojasnio je Luber.

Ova akcija je, dodaje, baš ono što američko Ministarstvo obrane naziva „obranom unaprijed“.

„Zatim uzimamo te informacije i djelimo ih s našom cyber-industrijom i vladom“, istakao je Luber.

Podsjetimo, američki državni sekretar Majk Pompeo kazao je nedavno, tokom posjete Podgorici, da je zahvaljujući direktnoj suradnji s Crnom Gorom u domeni cyber sigurnosti razvijena zaštita od ruskog malvera koji, kako je naveo, „sada štiti milijarde uređaja širom sveta“.

hakeri

hibridni rat

cyber sigurnost

newsletter

Prijavite se na Newsletter