Stoka sitnog zuba

Oni love izumiruće vrste zahvaljujući rupi u zakonu. Nosoroge, geparde, slonove, žirafe ubiju zbog trofeja i jezivih slika


Valerija Bebek
20.08.2019.14:00
Oni love izumiruće vrste zahvaljujući rupi u zakonu. Nosoroge, geparde, slonove, žirafe ubiju zbog trofeja i jezivih slika
Facebook

sažeto

Europski političari zajedno s udrugama za očuvanje divljih životinja pokrenuli su inicijativu da se lov tretira kao i trgovina ugroženim vrstama


Valerija Bebek
20.08.2019.14:00

Deseci europskih političara i konzervatora bore se za zabranu trofejnog lova ugroženih životinjskih vrsta kao što su slonovi, žirafe, nosorozi.

Komercijalna trgovina ugroženih više od 1000 vrsta (i životinja i biljaka) zabranjena je Konvencijom o internacionalnoj trgovini ugroženih vrsta (CITES). Te su životinje popisane u takozvanom Apendiksu I.

Facebook

Facebook

Međutim, lov zbog trofeja je iznimka od te zabrane, jer je ta krvoločna aktivnost opisana kao 'nekomercijalna'.

Izmjena konvencije i pravilnika

Pedesetak parlamentarnih zastupnika iz europskih zemalja, te isto toliko pripadnika udruga za očuvanje divljih životinja potpisali su peticiju da se konvencija o zabrani proširi. Pismo su predali glavnoj tajnici CITES-a Ivonne Higuero tijekom konferencije o divljim životinjama u Genevi.

Facebook

Facebook

"Značajan broj trofeja dobivenih od vrsta iz Apendiksa I je predmetom trgovine svake godine, uključujući i trofeje životinja koje se navode kao izumrle u divljini, kritično ugrožene, osjetljive ili blizu ugorženosti na crvenoj listi", kaže se u pismu.

Potpisnici pisma žele da se 'lov zbog trofeja tretira na isti način kao i trgovina divljim životinjama'. Ova akcija pokrenuta je nakon što je slika ubijene žirafe, navodnog trofeja, postala viralna i zgrozila široke mase te mnoge poznate.

Facebook

Javnost i poznati na istoj strani

Bijes zbog ubijanja došao je iz cijelog svijeta, a vrlo jasni i glasni u osudi bili su i mnogi poznati popu komičara Rickyja Gervaisa, bivšeg nogometaša Garyja Linekera i Gilesa Corana TV prezentera.

No to je samo dio velikog broja poznatih koji su već neko vrijeme zagovaratelji zabrane lova na ugrožene vrste, poput nosoroga. Ali u pismu se traži i zabrana prakse držanja lavova u zatočeništvu samo kako bi ih 'lovci' mogli ubiti zbog trofeja.

Ti ljudi, koji se nazivaju lovcima, istrebljuju veliki spektar vrsta, uključujući geparde, krokodile, slonove, žirafe, sive papige i nosoroge, ali i velike primate poput čimpanzi.

Twitter

Facebook

životinje

lov

ubijanje

safari

ugrožene vrste

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter