Otac najpoznatijeg zviždača u očaju

'On psihički i fizički pati, izvrgnut je različitim oblicima mučenja, nevjerojatno da ga drže s najvećim kriminalcima u zemlji'


Valerija Bebek
29.09.2019.15:30
'On psihički i fizički pati, izvrgnut je različitim oblicima mučenja, nevjerojatno da ga drže s najvećim kriminalcima u zemlji'
GettyImages-

sažeto

Otac Juliana Assangea zabrinut je za stanje svog sina zbog torture koju proživljava u londonskom zatvoru


Valerija Bebek
29.09.2019.15:30

Mog sina muče na različite načine, zavapio je otac Juliana Assangea osnivača WikiLeaksa koji se nalazi u londonskom zatvoru. "Bio je pomalo drhtav i patio je od anksioznosti. Izgubio je puno kilograma. To je vrlo mučno", kazao je njegov otac John Shipton i dodao da je to bilo kad je u kolovozu posljednji put vidio Juliana.

Assange se nalazi u londonskom zatvoru Belmarsh gdje čeka saslušanje nakon kojega bi mogao biti izručen SAD-u. Njegov otac tvrdi da je osnivač WikiLeaksa 'izložen svim vrstama mučenja', piše The Independent.

Ovaj najpoznatiji zviždač na svijetu zatvoren je s nekim od najzloglasnijih kriminalaca u Ujedinjenom Kraljevstvu te tamo čeka saslušanje u veljači. Prema optužnici iz Washingtona, mogao bi dobiti kaznu zatvora od 175 godina.

Nakon što je sedam godina bio zatvoren u prostorijama ekvadorskog veleposlanstva u Londonu, prelazak u zatvor u travnju ove godine nije dobro podnio. Njegov otac upozorava da Julian u zatvoru psihički i fizički pati.

"Jedini ljudi koji krše zakon su vlada Velike Britanije i tužiteljstvo. Posljednji put posjetio sam Juliana u kolovozu. Bio je pomalo drhtav i patio je od anksioznosti. Izgubio je mnogo kilograma. To je vrlo mučno, a intenzitet njegova liječenja povećao se u posljednjih godinu dana. Izložen je svim vrstama mučenja, kazao je John Shipton.

Udruženo zlostavljanje jednog čovjeka

Smatra da je nevjerojatno što njegova sina drže u jednom od najzloglasnijih zatvora unatoč činjenici da Ujedinjeni narodi pozivaju na njegovo puštanje.

U svibnju je prof. Nils Melzer, UN-ov specijalni izvjestitelj za mučenje osudio zatvaranje Juliana Assangea kao i 'namjerno, sustavno, orkestrirano, neprekidno zlostavljanje Assangea'.

"U 20 godina svog rada sa žrtvama rata, nasilja i političkih progona, nikad nisam vidio skupinu demokratskih država ujedinjenih da namjerno izoliraju, demoniziraju i zlostavljaju jednog individualca na tako dugo vremena s toliko malo ljudskog dostojanstva i zakonskih osnova. Kolektivni progon Juliana Assangea mora prestati sada i ovdje", kazao je UN-ov specijalni izvjestitelj.

SAD ga traže zbog 18 optužbi, uključujući kršenje zakona o špijunaži. Mnoge od njih odnose se na osnivanje i rad WikiLeaksa koji je otvoreno objavio tajne dokumente, uključujući više od milijun datoteka koje je otkrio obavještajni analitičar američke vojske Chelsea Manning.

WikiLeaks

Julian Assange

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter