Za njih svjetsko prvenstvo još traje

Oko 5500 navijača još je u Rusiji, policija i tajne službe bacile su se u veliku potragu za njima


Daniel Radman
01.02.2019.11:50
Oko 5500 navijača još je u Rusiji, policija i tajne službe bacile su se u veliku potragu za njima
Ilustracija / Tom Dubravec/ CROPIX

sažeto

Među 'navijačima' su najbrojniji Nigerijci kojih se, navodno, oko 2.000 i dalje skriva u Rusiji


Daniel Radman
01.02.2019.11:50

Veliki uspjeh u organizaciji Svjetskog prvenstva u nogometu odobrovoljio je ruske vlasti, pa su napravili veliki ustupak turistima. Svatko tko je imao ulaznicu za neku od utakmica, a time i tzv. FAN ID karticu, koja je vrijedila kao viza, stekao je pravo na boravak u Rusiji do kraja kalendarske godine.

Neki su to odlučili iskoristiti kao priliku za ilegalan i očito trajni boravak u Rusiji, a među njima su najbrojniji Nigerijci kojih se, navodno, oko 2000 i dalje skriva, pa im policija i sigurnosna služba FSB zasad ne mogu ući u trag. Iza njih slijede 'navijači' iz Vijetnama (911) i Bangladeša (456), zemalja koje nisu ni sudjelovale na najvećoj svjetskoj nogometnoj smotri.

U mjesec dana prepolovili broj ilegalaca

No, iz ruskog ministarstva untrašnjih poslova najavljuju kako bi ovaj problem trebao biti riješen do kraja ožujka, a da su na dobrom putu govore statistike kako je 1. siječnja, kada je boravak 'navijača' postao ilegalan, u Rusiji bilo njih 12.000.

Inače, tijekom prvenstva, 650.000 stranih državljana posjetilo je Rusiju, a neki od njih – posebice se to odnosi na državljane azijskih i afričkih zemalja – pokušavali su se na taj način domoći Europske unije ili, u utješnoj verziji, zatražiti azil 'kod Putina'.

Rusija

Svjetsko prvenstvo

navijači

migranti

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter