neviđeni razmjeri

Ogromna rupa na Antarktiku dugo je vremena bila velika misterija, ali znanstvenici napokon otkrili što se dogodilo


100posto
29.04.2019.18:00
Ogromna rupa na Antarktiku dugo je vremena bila velika  misterija, ali znanstvenici napokon otkrili što se dogodilo
Vjekoslav Paun

100posto
29.04.2019.18:00

Prije otprilike godinu i pol dana na satelitskim snimkama Antarktika, znanstvenici su uočili jednu neobičnost. Naime, na sredini masivnog antarktičkog leda uočena je rupa široka tisuću kilometara. Za znanstvenike je taj prizor bio popriličan šok i bili su zbunjeni ovim prizorom, koji u ovakvim razmjerima nije viđen od 70-ih godina prošlog stoljeća. 

Za sve je kriv uragan

No, čini se da su znanstvenici došli do saznanja zašto je nastala tako ogromna ledena rupa. Prema njihovim istraživanjima rupa je najvjerojatnije nastala uslijed snažnog uragana koji se sredinom rujna prije dvije godine formirao iznad Weddellovog mora.  To je izuzetno bitna informacija u vrijeme klimatskih promjena jer rastuće temperature mogu izmjeniti  jačinu i frekvenciju polarnh ciklona i tako utjecati na spomenute rupe i oceane.

Rupa raste

Prvi je put rupa uočena sredinom rujna i bila je veličine 9,5 tisuća kvadratnih kilometara, a do sredine listopada proširila se na 80.000 kvadratnih kilometara, a s dolaskom ljeta, odnosno otapanjem leda na Antarktičkom moru, rupa se spojila s otvorenim oceanom. 

Slične rupe u antarktičkom oceanskom ledu primijećene su na satelitskim snimkama sedamdesetih godina.

znanstvenici

antraktik

newsletter

Prijavite se na Newsletter