Anketa: Glasate li na EU izborima

Ogromna razlika između razvijene i 'mlade' članice EU, prema kojoj strani naginje Hrvatska?


Valerija Bebek
22.04.2019.13:00
Ogromna razlika između razvijene i 'mlade' članice EU, prema kojoj strani naginje Hrvatska?
Profimedia

sažeto

Danci su najviše nabrijani na izbore za Europski parlament, dok su Slovaci potpuno razočarani


Valerija Bebek
22.04.2019.13:00

Razlika između zapada i istoka, sjevera i južnijih dijelova Europske unije vidljiva je u mnogo čemu. Ne govorimo samo o klimi i hrani, nego i o mentalitetu i povjerenju u europske institucije. U izbornoj godini, najbolje se razlike mogu vidjeti u odazivu na izbore za Europski parlament.

Jedna strana ima veliko povjerenje u institucije EU, izbore smatra bitnima, što rezultira i velikom izlaznošću. Druga strana EU-a uopće ne vjeruje institucijama niti misli da zemlja ima neku korist od tog članstva. Svoju rezigniranost (opet) će pokazati svojevrsnim bojkotom, odnosno apstinencijom od EU izbora.

Iako u najnovijoj studiji nije sudjelovala Hrvatska, točnije, sudjelovale su samo dvije zemlje. To istraživanje zorno prikazuje razlike između stanovništva. Riječ je o Danskoj i Slovačkoj. Obje zemlje šalju po 13 zastupnika u Europski parlament. Imaju otprilike isti broj glasača - Danska oko 4,2 milijuna, a Slovačka 4,8 milijuna.

Profimedia

Sudeći prema prošlim izborima Danaca će ovaj put izaći oko tri četvrtina birača, a Slovaka tek jedna četvrtina. Prije pet godina samo se 13 posto Slovaka pojavilo na biralištima što je bio najniži odaziv u Europi, javlja Hina.

Dvoje državlja a EU

Po ispitivanju Eurobarometra, više od pola Slovaka će apstinirati jer misle da "njihov glas ništa ne znači". U Danskoj potpuno druga slika, oni su entuzijastični više od bilo koga u Europi.

"Danci su na papiru jako uzbuđeni ovim izborima. Interes je mnogo izraženiji nego u svim ostalim zemljama", rekla je danska analitičarka Catharina Sørensen prenosi Hina.

Dvoje državljana EU Dankinja i Slovak obrazložili su zašto će na izborima postupiti tako kako misle, ona će glasovati, dok on to ne želi.

Profimedia

Živi u gradiću Nyborgu i 21-godišnjoj Josephi Pultz Nielsen europski će izbori biti prvi izlazak na biralište uopće, ona nimalo ne dvoji hoće li izaći na izbore. Također u to ne sumnjaju niti njezini prijatelji, kojima je to također prvi put da imaju pravo glasa.

Iako joj je stalo do slobode kretanja kao evidentnom postignuću EU-a, ipak najvažnijom stvari smatra socijalnu Europu, otvorenu svijetu, sposobnu za koordinaciju globalnog odgovora globalnom zagrijavanju.

"Moramo promijeniti svijet i sami sebi pomoći kad je globalno zagrijavanje u pitanju. Mnogi Danci misle da im je dužnost glasati jer se tako podržava demokracija. Mislim da je taj osjećaj demokratske dužnosti u drugim zemljama manje ukorijenjen", kazala je Pultz Nielsen. Po njoj je bolje i predati prazan listić nego ne izaći na izbore.

'Nisu osigurali ni jednaku Nutellu'

Slovak koji je sudjelovao u razgovoru ne misli izaći na izbore.

"Ne volim Europski parlament", kazao je Juraj Martiny, 42-godišnji Slovak koji radi u PR agenciji. Za njega Europski parlament predstavlja instituciju koja je previše odvojena od svakodnevnog života Europljana općenito, a od Slovaka posebno.

Profimedia

"Nije čak uspio donijeti jasan zakon koji bi jamčio da će staklenka Nutelle kupljena u Parizu biti ista kao ona kupljena u Bratislavi ili Budimpešti", uvjeren je.

U Danskoj i Slovačkoj različita su i razmišljanja o europskim institucijama. Samo 43 posto Slovaka ima povjerenje u Europsku uniju, u usporedbi sa 60 posto Danaca.

Po ispitivanju Eurobarometra, više od pola Slovaka će apstinirati jer misle da "njihov glas ništa ne znači". Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da 63 posto Slovaka ne osjeća nikakvu korist od pripadnosti EU-u.

Nije ni čudo što u toj zemlji benefiti Europske unije nisu nešto što je na cijeni ako se uzme u obzir da su u veljači 2018. mladi istraživački novinar i njegova zaručnica ubijeni u svom domu. Jan Kuciak istraživao je povezanost talijanske mafije, korumpiranih vlasti u Slovačkoj i prijevare s novcem iz EU fondova.

Profimedia

Više od 350 milijuna državljana EU-a pozvani su da od 23. do 26. svibnja izaberu novi saziv Europskog parlamenta. Recite nam u anketi kako što ćete vi napraviti na izborni dan?

Europska Unija

Danska

Slovačka

izbori za EP 2019.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter