Znanstvena zajednica u šoku

Ogromna crna rupa u središtu naše galaksije povećala se za 75 puta i upravo proždire obližnju zvijezdu, a neki smatraju da je to tek početak


Mia Mitrović
14.08.2019.16:00
Ogromna crna rupa u središtu naše galaksije povećala se za 75 puta i upravo proždire obližnju zvijezdu, a neki smatraju da je to tek početak
Event Horizon Telescope (EHT)/National Science Foundation/Handout via REUTERS

sažeto

Masivna crna rupa u sfredištu naše galaksije povećala je svoj sjaj više nego ikad prije, a znanstvenici iaju još malo vremena da ustanove što se događa 


Mia Mitrović
14.08.2019.16:00

Od svibnja ogromna crna rupa smještena u središtu naše galaksije blista neobičnim sjajem, a za sada još nitko nije posve objasnio tu pojavu. Ova tajanstvena svemirska neman koju su astronomi prozvali Sagittarius A jer se nalazi u sazviježđu Strijelca četiri je milijuna puta veća od Sunca.

Astronomi godinama proučavaju njenu interakciju s okolnim zvijezdama i zvjezdanom prašinom koja ju okružuje. Godinama se činila miroljubivom. A onda su jedne noći, preciznije 13. svibnja ove godine astronom s UCLA Tuan DO i njegovi kolege promatrali crnu rupu Keckovim teleskopom na summitu na havajskom otoku Mauna Kea. U periodu od samo dva sata, povećala se i postala blistavija čak 75 puta što su najveće do sad zabilježene vrijednosti.

Smrt zvijezde

Svjetlost Sgr A mijenja se s vremena na vrijeme, no nikada do sad nije bila ovoliko intenzivna. 

"Čini nam se da se s njom nešto neobično događa ove godine jer njena svjetlost obara sve rekorde koje do sada nismo zabilježili", kazao je za Vice znanstvenik Tuan Do. Drugim riječima, u nazad 20 godina otkako znanstvenici aktivno promatraju Sgr A, zadnji puta kada su je vidjeli da ovako sjaji, bilo je 50% slabije nego sjaj evidentiran u svibnju.

Rub crne rupe koji se naziva horizontom događaja čine sile koje su toliko snažne da zakrivljuju i sam prostor-vrijeme pa zbog toga velikoj gravitaciji ne može pobjeći ni svjetlost jer je druga kozmička brzina crne rupe, veća od brzine svjetlosti.

Crna rupa zbog toga uništava svaki svemirski objekt koji se nalazi u njenoj blizini. Kada počne proždirati zvijezdu ili oblak plina, raspadnuti materijali užare horizont događaja što kreira svjetlost koja je potom vidljiva teleskopom.

Znanstvenicima vrijeme istječe

Zbog toga Do i njegovi kolege spekuliraju da se to upravo događa zvijezdi SO-2 koja je 15 puta veća od Sunca. Lani je zvijezda od supermasivne crne rupe bila udaljena samo 15 svjetlosnih godina, a to je, smatraju dovoljno blizu da se pokrene proces proždiranja zvijezde te da njeni plinoviti materijali svijetle na horizontu događaja što su oni uočili u svibnju.

Druga teorija je da se radi o velikom oblaku zvjezdane prašine koji se naziva G2, a nalazi se 36 svjetlosnih godina od Sagittariusa A. Susret s crnom rupom potpuno bi razorio G2, no znanstvenici sumnjaju da bi rezultat bio ovako spektakularan kao kada je u pitanju smrt jedne zvijezde.

"Brojni astronomi promatraju Sgr A ovoga ljeta. Nadam se da ćemo uspjeti skupiti dovoljno podataka do kraja godine i vremena kada se nebo na kojem se nalazi Sgr A nađe iza Sunca i onemogući nam da ga promatramo do iduće godine kada će ponovno biti vidljiv. No tko zna? Možda se crna rupa budi. U ovom trenutku ne raspolažemo s dovoljno podataka kako bi točno utvrdili što se točno događa te budemo sigurni radi li se o velikoj promjeni koja hrani crnu rupu ili o kratkotrajnom efektu", zaključuju znanstvenici.

svemir

crna rupa

smrt zvijezde

Sagittarius A

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter