Udarili po najgorima

Odzvonilo kvizovima na Fejsu, neće više biti nedozvoljenog prikupljanja naših podataka


Valerija Bebek
27.04.2019.08:00
Odzvonilo kvizovima na Fejsu, neće više biti nedozvoljenog prikupljanja naših podataka
Profimedia

sažeto

Aplikacije na Facebooku koje se ne koriste dulje od 90 dana više neće imati pristup osobnim podacvima korisnika


Valerija Bebek
27.04.2019.08:00

Koliko ste puta kliknuli na kviz 'Što si bio u prošlom životu?' ili 'Pogledaj svoje vikinško ime'? Vidite da je Pero iz 'B' razreda ispao detektiv u prošlom životu pa znatiželja proradi.

Jedan klik dovede vas do dijela gdje aplikacija traži pristup vašim fotografijama, mjestima check-ina, listi prijatelja. Odobrite bez razmišljanja samo da vidite da ste prije 500 godina bili egipatska kraljica. Kviz brže zaboravite nego što vam treba vremena da iskomentirate Marici s ritmike kako ste dobile isti rezultat.

A dopuštenje koje ste dali aplikaciji da neograničeno ima uvid u sve vaše podatke ostaje zauvijek. Odnosno do sada je bilo tako, ali u Facebooku su rekli - Ne može!

Facebook Screenshot

Konačno je najavljen obračun s aplikacijama koje nagomilavaju ogroman broj podataka o korisnicima Facebooka nakon skandala s tvrtkom Cambridge Analytica.

Ne mogu tražiti podatke koji ne služe korisniku dok koristi app

Kompanija je u objavi na blogu najavila da neće više dopustiti aplikacijama s 'minimalnom korisnosti' - kao što su kvizovi osobnosti, da djeluju na toj platformi.

Prošlo je nešto više od godinu dana otkako je u ožujku 2018. eskalirao problem s Cambridge Analyticom, koja je prikupila (odnosno kupila) podatke o 87 milijuna korisnika koje je zatim dala firmi povezanoj s Trumpovom kampanjom. Bez da su korisnici to znali.

Profimedia

"Kao dio naše stalne obveze prema privatnosti i sigurnosti radimo na ažuriranju naše platforme. Pravila Facebook Platforme se nadograđuju tako da će uključivati odredbe da aplikacije s minimalnom korisnosti, kao što su kvizovi osobnosti, ne budu dopuštene na platformi", napisao je Eddie O'Neil jedan od voditelja u Facebooku.

"Ova nadogradnja također razjašnjava da aplikacije ne mogu tražiti podatke koji ne obogaćuju korisničko iskustvo unutar aplikacije", dodao je.

'Prijatelji od prijatelja'

Podaci o desecima milijuna korisnika prikupljeni su pomoću kviza 'thisisyourdigitallife' zatim ih je kupila Cambridge Analytica kako bi mogla napraviti psihološke profile američkih glasača za političku kampanju.

Međutim neki su naglašavali, kako problem nije samo u aplikacijama s kvizovima nego i u slabim pravilima Facebooka oko raspolaganja s korisničkim podacima jer programeri mogu prikupljati podatke i od 'prijatelja od prijatelja'.

Facebook Screenshot

Novom nadogradnjom Facebook će također pojačati nadzor te programerske kontrole. Sada će Facebook spriječiti programere da pristupe korisničkim podacima ako detektiraju da korisnik nije otvorio aplikaciju u proteklih 90 dana.

"Od sada ćemo periodički pregledati, revidirati i ukloniti dozvole koje vaša aplikacija nije koristila", tvrdi O'Neill.

Facebook se pomirio s time da će zbog američkog izbornog skandala morati platiti kaznu između tri i pet milijardi dolara. Nakon tako oštre kazne očito su shvatitli da podaci korinika nisu roba kojom se smije trgovati i da imaju dužnost malo bolje je zaštititi.

Facebook

kviz osobnosti

sigurnost na internetu

zaštita podataka

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter