SERIJAL LOKALNI ŠERIFI

Odlikovan je carskim ordenom Japana, na večeru ga je zvao Obama, a u svoj gradić je doveo i slavni Real Madrid!


Daniel Radman
11.08.2018.08:00
Odlikovan je carskim ordenom Japana, na večeru ga je zvao Obama, a u svoj gradić je doveo i slavni Real Madrid!
Vladimir Ivanov / CROPIX

sažeto

"Svi misle kako to političari vole zavezati kravatu oko vrata, 'sidit' u kancelariji, pa onda netko dolazi kod njih da im rješavaju probleme. Meni sve to ne triba", kaže Ivan Knez


Daniel Radman
11.08.2018.08:00

Za Ivana Kneza, gradonačelnika Biograda na moru, u Hrvatskoj malo tko zna, no za njega se "daleko čulo" u svijetu. Svojedobno mu je stigao poziv na večeru od Baracka Obame (na koju, spletom nesretnih okolnosti, nije otišao jer zbog problema sa signalom na mobitelu nije potvrdio svoj dolazak), a ovog tjedna uručen mu je "Orden izlazećeg sunca", državna nagrada Japana koju je ustanovio car Meiji davne 1875. godine. S obzirom da vodi gradić od jedva šest tisuća stanovnika, nije mala stvar.

I jedno i drugo posljedica je Knezovog angažmana u udruzi Gradonačelnici za mir, koju je 1982. pokrenuo gradonačelnik Hirošime u spomen na tragediju koja je zadesila njegov grad. Udruga danas broji 7.600 gradonačelnika u 160 država. Kako Knez članstvo nije shvatio samo kao formalnost izabran je u Izvršni odbor, a njegov angažman prepoznali su i Japanci. Navodno, predložen je prije dvije godine, a tek kad su sve Japanci "pročešljali", pao je i potpis premijera Shinzoa Abea i, napokon, u ponedjeljak mu je veleposlanik svečano uručio orden.

"Nisam ja trčao za nagradom, radio sam sukladno srcu, a japanska vlada je to protumačila na svoj način. Rekli su mi 'Vi ste nešto napravili za japanski narod i povezivanje japanskog s hrvatskim narodom', ali to je nagrada za Biograd, ne samo mene. Ne predstavljam sebe u udruzi, nego svoj grad. Zato će sve biti ostavljeno gradskom muzeju, osim jedne 'značkice' koje se stavlja na odijelo u svečanim prigodama", priča nam Knez.

Luka Gerlanc / CROPIX

Pitali smo ga zašto se toliko angažirao u Gradonačelnicima za mir, a njegov odgovor je bio – solidarnost.

"I mi smo u Domovinskom ratu prošli kroz patnje. Biograd je stradao, imali smo dosta poginulih. Pa kako onda ne bi razumjeli nekoga tko je prošao takvo stradanje?", odgovara.

No, ako ne trči za nagradama, čini se da trči za velikim imenima, danas bi se reklo brendovima. Recimo, nogometni velikan Real Madrid je u Biogradu imao svoj kamp, a dvaput se tu održao i europski skup vlasnika kultnih motora Harley Davidson.

"Mi smo shvatili da u odnosu na veće i bogatije gradove nismo bitni i da moramo drukčije postaviti cijelu priču ako želimo biti uspješni u turizmu. Cilj nam je bio s 450.000 noćenja doći do 1,2 milijuna i to smo doslovce uspjeli za dvije, dvije i pol godine. Al' u turizmu je kao i u sportu, nekad možete doći do cilja, ali teško je onda zadržati te brojke. Potrudili smo se da ih održimo, zato smo imali, ili još imamo, takve manifestacije poput skupova vlasnika Harleya, Vespe, Boat Showa, bili smo domaćin Porina, Svjetskog prvenstva u oranju...".

Jure Miskovic / CROPIX

No, od svih nabrojanih, posebno je na ponosan na manifestaciju "Dani Slovenaca" koja je ove godine skupila oko 6.000 gostiju iz "Dežele".

"Da bi to postigli, valjda smo tisuću puta morali putovati u Sloveniju. Inače, tamo imamo gradove prijatelje i baš smo ponosni da smo zajedničkim snagama napravili ovakav projekt."

Inače, Knez je gradonačelnik Biograda postao 2007., stigao je taman u osvit krize, no ni nepovoljne okolnosti nisu mu smetale da vlast zadrži do danas.

"Iskreno, kad je počela kriza pomislio sam 'di sad, majko mila, taman su sam se neke stvari posložile'. Ali, znate kako se kaže, nema predaje, samo možemo gledati 'naprid'," prisjeća se.

Luka Gerlanc / CROPIX

Danas mu je neusporedivo lakše, proračun je otprilike triput veći nego prije, a i on se uhodao.

"Upoznao sam sustav, ne možete dobro upravljati ako niste upoznati i s najmanjim pravilima, doslovce od protokola nadalje, pa onda sve procedure u državi... Ali, primijetim da i Hrvatska sazrijeva kao država, neke stvari puno bolje funkcioniraju, mislim da su svi svjesni da će jednom morati doći do decentralizacije. Je, svaka Vlada to priča, ali vjerujem da će nešto i biti od toga jer teško je nekom ministru upravljati nekim sustavom ili raspolagati zemljištem na daljinu. Jedan načelnik može u roku par sati naći se s građanima i riješiti problem, a ovako, kad građani nešto vide odmah pitaju 'šta je ovo, gradonačelniče', pa ti objašnjavaj da to nije naša ovlast. To baš zna biti bolno, taj osjećaj da ste kao gradonačelnik nemoćni, a prvi na udaru". 

Na bolju situaciju, naravno, utjecali su i europski fondovi.

"Proračun je, sada, otprilike, tri put veći, ali da nije Europske unije, ovo sve što gradimo na području grada Biograda, ma i cijele Hrvatske, nikad se ne bio dogodilo. Mi smo u cijelu tu priču ušli još 2007., dobro se pripremili i tek sad se naplatilo sa svim projektima, od gradnje Poduzetničkog inkubatora, Centra za socijalnu skrb, Turističkog centra, cesti, rotora, kanalizacije", nabraja nam sve projekte.

Luka Gerlanc / CROPIX

Zanimljivo, i nakon deset godina nema svoj ured. Kaže, nije političar koji pati od formalnosti.

"Pa, prije svega, promijenio sam percepciju kako ljudi doživljavaju političare. Znate ono, svi misle kako to političari vole zavezati kravatu oko vrata, 'sidit' u kancelariji, pa onda netko dolazi kod njih da im rješavaju probleme. Meni sve to ne 'triba'. Nemam svoju kancelariju, mogu sve potpisati u restoranu, na ulici, autu. Non-stop sam na terenu, kontroliram di je bačeno smeće, jer to mi je i posao. Građani mi ne dolaze u ured, ako je neki problem idem ja njima", reći će.

Kad nije gradonačelnik, bavi se poljoprivredom, a ima i svoj OPG.

"Imamo 500 stabala masline, 25.000 sadnica smilja, 5.000 sadnica lavande. Nekad je to užitak, psihički odmor, ali i posao je to. Mora se tu i raditi. Imamo troje djece, dvoje su na studiju, a živimo samo od moje plaće. Žena i ja se pretežno bavimo time, no i djeca pomažu, a kad je berba i uskoče prijatelji", otkrio nam je za kraj.

Biograd na moru

lokalni šerif

Ivan Knez

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter