turisti u zagrebu

'Odlično je boraviti u zemlji koja bi mogla osvojiti Prvenstvo. Ako budete u finalu, produžit ćemo boravak i gledati utakmicu na Trgu'


Mia Peretić
11.07.2018.11:00
'Odlično je boraviti u zemlji koja bi mogla osvojiti Prvenstvo. Ako budete u finalu, produžit ćemo boravak i gledati utakmicu na Trgu'
Darko Tomas / CROPIX

sažeto

Dečki nas mole samo jedno: 'Nemojte opet do penala jer to stvarno košta živaca'


Mia Peretić
11.07.2018.11:00

Mark i Eric su dva mlada i zgodna momka, prvi je Škot, a drugi Indijac s privremenom adresom u Lisabonu. Mi smo ih uhvatili, a gdje drugdje, nego u popularnom Swanky Mint Hostelu. U Zagreb su došli turistički, obojica po preporuci. Mark je, doduše, dio vremena provedenog u Zagrebu odradio u sklopu jednog međunarodnog programa, dok se Eric samo došao odmoriti i uživati u našem glavnom gradu i hrvatskoj obali, za koju je čuo da je prekrasna. 

Zanimalo nas je kako turisti doživljavaju Zagreb i Hrvatsku, jer ipak smo zemlja koja živi od turizma pa bi nam trebalo biti važno što naši gosti o nama misle. 

Simpatičan grad, divna obala i ljubazni ljudi

Mark ima 21 godinu, dolazi iz Glasgowa i u Škotskoj studira Znanosti o okolišu. U rujnu upisuje zadnju godinu fakulteta, a nakon diplome planira uzeti slobodnu godinu koju će iskoristiti za putovanja. U Zagrebu je već tri tjedna pa je grad već vrlo dobro upoznao. 

"Zagreb je jako malen i simpatičan grad. Mislim da je vrlo čist, lako se snaći i sve je blizu. Jako mi se svidjela Zagrebačka katedrala, Gornji grad i Markov trg".

Darko Tomas / CROPIX

Osim što mu se svidio grad, ima štošta lijepo reći i o ljudima:

"Prvo sam primijetio da ste jako ljubazni. Kad sam tek stigao i trebao pomoć i upute, uvijek je netko stao, uzeo si vremena da mi objasni što me zanimalo, a ljudi su mi automatski davali preporuke gdje da idem i što da razgledam. Jako ste pristojni".

Osim razgledavanja, Mark voli i izaći, a najčešće ide u pubove ili sudjeluje u takozvanom Pub Crawlu što u doslovnom prijevodu znači "puzanje po pubovima", a izgleda tako da gomila mladih u jednoj večeri promijeni što veći broj kafića uz mnogo zabavnih igara. 

Eric je stigao tek nedavno, kaže po preporuci prijatelja iz Indije koji su ovdje već bili.

"Želim vidjeti vašu obalu i Plitvička jezera. To sam čuo da je obavezno. Jako mi se sviđa Zagreb, a super sam zadovoljan i s cijenama", kaže nam mladi Indijac.

Darko Tomas / CROPIX

Ne može bez nogometa: Hrvatska ide do finala

Kako i ćorava kokoš ubode zrno, tako sam ja za sugovornike "ubola" ni manje ni više nego dva nogometna fana, od kojih je jedan nogometni analitičar.

"Gledao sam sve utakmice, mislim da možete biti prvaci. Samo molim vas, nemojte opet na penale, to košta puno živaca", kroz smijeh nam kaže Mark i dodaje da je odličan osjećaj boraviti u zemlji koja bi mogla osvojiti svjetsko nogometno prvenstvo i da ovdje planira biti do kraja. 

"Škoti će navijati za Hrvatsku, a ujedno će navijati protiv Engleza. Rezultat? Navijam da pobjedu, pa neka bude 2:1 za Hrvatsku".

Darko Tomas / CROPIX

Eric radi kao nogometni analitičar za mlađu ekipu (do 19 godina) portugalskog nogometnog kluba Estoril-Praia, povremenog sudionika prve nogometne lige. 

"Ovo svjetsko prvenstvo je odlično baš zato što je tako nepredvidivo. Pogledao sam sve utakmice, ali iz gušta, nisam se upuštao u analize", kaže nam mladi Indijac.

No morali smo pitati za njegove prognoze raspleta ovog nogometnog prvenstva, a iako smo ga potajno drukali da kaže Hrvatska, Eric smatra da će pobjedu ipak odnijeti Francuska. Doduše, utakmica u srijedu bi po njemu trebala biti naša:

"Bit će to teška utakmica, ali mislim da Hrvatska igra bolje od Engleske. Imate fantastične igrače, posebno Modrića, Kramarića i Rakitića. Ćorluka je bio fantastičan dok je bio u naponu snage. Možete do finala, uvjeren sam u to".

Darko Tomas / CROPIX

Pa iako je Ericova avionska karta rezervirana za dan prije finala, ako Hrvatska dođe u samu završnicu, lako je moguće da taj let neće vidjeti:

"Gledao bih utakmicu na Trgu bana Jelačića. Čuo sam da je luda atmosfera i ako zaista budete u finalu, promijenit ću rezervaciju za let".

Mi mu vjerujemo, jer smo momcima ispričali kakva luda atmosfera zahvati svaki kutak Hrvatske nakon što repka pobijedi, a oni su zaključili da je to nešto što svakako žele doživjeti.

Darko Tomas / CROPIX

Zagreb

Hrvatska

Indija

turisti

Škotska

turistička sezona

nogometno prvenstvo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter