foto: Na današnji dan ubio se Adolf Hitler

Odbijao je sve planove evaukacije iz bunkera, a samo jedna vijest je prevagnula u odluci da se ubije


Mia Peretić
30.04.2019.18:00
Odbijao je sve planove evaukacije iz bunkera, a samo jedna vijest je prevagnula u odluci da se ubije
Gettyimages

sažeto

Liječnika je tražio da mu savjetuje koje su najpouzdanije metode, na što mu je on preporučio upravo kombinaciju pištolja i otrova


Mia Peretić
30.04.2019.18:00

Na današnji se datum prije 74 godine u svom berlinskom bunkeru ubio diktator Trećeg Reicha Adolf Hitler. Već od siječnja 1945. godine rijetko je napuštao podzemno sklonište koje se sastojalo od 18 malenih soba, te koje je dijelio s najbližim suradnicima.

U tom je razdoblju najviše vremena provodio pokušavajući organizirati ono što je ostalo od njemačke vojske i obrane i to u društvu nacističke vrhuške poput Hermanna Göringa, Heinricha Himmlera i Joachima von Ribbentropa. Uz njega je čitavo vrijeme bila i njegova dugogodišnja ljubavnica Eva Braun koju je oženio dva dana prije smrti.

Gettyimages

Odbijao je sve planove evaukacije iz bunkera, primjer Mussolinija prevagnuo je u odluci da se ubije

Već se od početka 1945. godine znalo da je njemačka vojska na rubu kolapsa, saveznička vojska i Crvena armija napredovale su prema Berlinu pa su mu najbliži suradnici predlagali da pobjegne u Berchtesgarden, maleno mjesto u bavarskim Alpama gdje je imao kuću. Dapače, nudili su mu razne varijante evakuacije, od Argentine do Bliskog istoka, no on je sve odbio.

Smatra se i da je, nakon vijesti da je njegov talijanski saveznik Benito Mussolini pogubljen i zajedno s ljubavnicom Clarom Petacci obješen i javno iskasapljen, postao još odlučniji u namjeri da ga se živog ili mrtvog nikako ne dočepaju.

O metodama suicida ispitivao doktora

Danas se, s obzirom na izjave svjedoka i rekonstrukcije njegovih posljednjih trenutaka, vjeruje kako su Hitler i Eva Braun popili kapsule cijanida, koje je prvo testirao na voljenoj kujici Blondi, te da se on još ustrijelio u sljepoočnicu kako bi bio siguran da iz tog bunkera neće izaći živ. Dan prije pitao je Wernera Hassea, liječnika SS-ovca, da mu savjetuje koje su najpouzdanije metode suicida, na što mu je on preporučio upravo kombinaciju pištolja i otrova.

Pregrizli cijanid, a on si je još pucao u glavu

Nakon što su se Hitler i Eva Braun zatvorili u jednu od soba, pregrizli cijanid, te nakon što si je on ispalio hitac u glavu, njihova su tijela iznesena iz bunkera i spaljena u vrtu, a navodno su njihove ostatke kasnije našli ruski vojnici.

Gettyimages

Samo dan nakon Hitlerova suicida, ubio se i drugi čovjek nacističkog Reicha Joseph Goebbels. No, on i supruga Magda prije toga su otrovom ubili i svoje šestero djece.

Nacistički diktator nikada nije dočekao suđenje za zločine, no s obzirom na to da nitko nikada nije vidio njegovo tijelo i danas postoje teorije zavjere o tome da je iz Njemačke otišao živ, te da se sklonio u Argentini.

Gettyimages

samoubojstvo

Adolf Hitler

Treći reich

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter