Video: Preletite Rijeku

Od Trsata do Delte u pet minuta zakačeni na žicu, atraktivan projekt mogao bi se ostvariti već ovog ljeta?


Valerija Bebek
21.01.2019.08:45
Od Trsata do Delte u pet minuta zakačeni na žicu, atraktivan projekt mogao bi se ostvariti već ovog ljeta?
Srdjan Vrancic / CROPIX

sažeto

Među predloženim intervencijama za projekt Rijeka 2020 jedna o atraktivnijih svakako je zipline od Trsata do Delte


Valerija Bebek
21.01.2019.08:45

Brdovita Rijeka poznata je po svojoj fascinantnoj vizuri, iznad mora uzdižu se pošumljena brda i stijene u kojima je uglavljen grad. Rijeka se priprema za 2020. kada će nositi titulu – Europske prijestolnice kulture kao najatraktivniji iskače projekt ziplinea od Trsata do Exportdrva. Zipline je vožnja na rastegnutoj žici, do sada u Hrvatskoj instalirana na nekoliko uglavnom morskih i turističkih destinacija, a niti jednom do sad u srcu urbane sredine.

U programskom pravcu 'Slatko i slano' projekta Rijeka 2020 predlaže se niz urbanih intervencija, no među njima nije još definirano koji će se i realizirati, no kako javlja Novi list projekt riječkog ziplinea blizu je toga da se ostvari.

Zipline Rijeka je spust od dvije dužine, odnosno dionice. Prva od Trsatske gradine do Tunela Katarina, a drugi od Tunela do zgrade Exportdrva na Delti.

Ukupna dužina bila bi oko 2000 metara, put ne bi trajao više od pet minuta, maksimalna brzina bila bi oko 50 kilometara na sat. Kako tvrdi idejni začetnik projekta Eris Marotti, vlasnik tvrtke Octopus Rijeka, sama izrada nije komplicirana, a vrijednost investicije je oko dva milijuna kuna. Njegova tvrtka bavi se radovima na visinama među ostalim i izradom ziplineova. Prema njegovim riječima riječka žica mogla bi se postaviti već do ovog ljeta.

Rijeka

Zipline

Rijeka 2020

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter