PLAMEN PROGUTAO POLOVICU AVIONA

Od početka godine dogodilo se nekoliko zastrašujućih avionskih nesreća, a sada je 'rusko čudo' od aviona u smrt odvelo 41 osobu


100posto
06.05.2019.10:00
Od početka godine dogodilo se nekoliko zastrašujućih avionskih nesreća, a sada je 'rusko čudo' od aviona u smrt odvelo 41 osobu
REUTERS/Nadezhda Polomoshnova

sažeto

Ruski putnički zrakoplov zbog požara  je prislino sletio pola sata nakon polijetanja 


100posto
06.05.2019.10:00

Četrdeset i jedna osoba poginula je u nedjelju u nesreći ruskog putničkog zrakoplova Suhoj Superjet-100. Naime, ruski putnički zrakopolov je sa 73 putnika i 5 članova posade poletio sa Šeremetjeva za Murmansk. Kako su objavili ruski državni mediji, oko pola sata nakon polijetanja zatraženo je odobrenje procedure hitnog slijetanja zbog požara.

Prema prvim izvješćima posada je uspjela prizemljiti zrakoplov tek iz drugog pokušaja, a u dodiru sa tlom avion se zapalio. Odmah nakon slijetanja, putnici su evakuirani toboganom. Prema prvim informacijama, govorilo se samo o ozlijeđenima, a kasnije se broj žrtava penjao te je istražno povjerenstvo objavilo da je 41 osoba poginula, a 37 osoba preživjelo.

Uzrok požara za sada još nije poznat te nije jasno je li do njega došlo dok je avion bio u zraku, ali se špekulira o udaru munje. Na snimkama objavljenim na društvenim mrežama može se vidjeti zrakoplov u plamenu te da je stražnji dio potpuno izgorio dok je prednji dio zrakoplova u boljem stanju. 

Inače, Suhoj Superjet 100 bio je prvi civilni zrakoplov ove tvrtke koji je trebao popraviti ugled ruske zrakoplovne industrije nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Pad Boeinga 737 u kojem je poginulo 157 osoba

Ranije ove godine u padu zrakoplova Boenig 737 MAX 8 Ethiopian Airlinesa poginulo je 157 osoba 35 državljanstva. Boeing koji je letio iz Adis Aebe do Nauirobija srušio se nedaleko grada Bishoftua samo šest minuta nakon uzlijetanja.

U listopadu prošle godine srušio se isti tip zrakopolova, ali u vlasništvu indonezijskog avioprijevoznika Lion Aira. Tada je život izgubilo 189 osoba, a u propast se strovalio u 13. minuti leta. Zbog ovih nesreća, Agencija za sigurnost u zračnom prometu Europske unije (EASA) donijela je odluku o zabrani letenja za sve modele Boeinga 737-8 MAX i 737-9 MAX na europskom nebu.

Avionska nesreća u kojoj je poginuo nogometaš Sala

Početkom godine zbog loših vremenskih uvjeta srušio se vojni transportni zrakoplov Boeing 707. Avion je pao pored zračne luke Fath, nedaleko od Karadža u središnjoj iranskoj pokrajini Alborz, a u nesreći je poginulko 15 od 16 ljudi koji su se nalazili u zrakopolovu.

Par dana nakon toga srušio se privatni zrakoplov koji je letio iz Nantesa u Cardiff, u kojem se nalazio argentinski nogometaš Emiliano Sala. Olupina aviona pronađena je na dnu kanala La Manche.

Rusija

nesreća

avion

Moskva

newsletter

Prijavite se na Newsletter