foto: kako se 'peglao' bleiburg

Od 'obitelji Goebbels' i Ante Pavelića do 'istaknutih' hrvatskih sinova, bilo je tu ustaških aktivnosti za cijelu obitelj, a sve bi završavalo uhićenjima za 'mjerenje kukuruza'


Mia Peretić
16.05.2019.18:55
Od 'obitelji Goebbels' i Ante Pavelića do 'istaknutih' hrvatskih sinova, bilo je tu ustaških aktivnosti za cijelu obitelj, a sve bi završavalo uhićenjima za 'mjerenje kukuruza'
Arhiva Cropix / foto igor sambolec / Ilustracija

Mia Peretić
16.05.2019.18:55

Ako već nisu uspjeli Hrvati, čini se da su brigu oko uvođenja reda na komemoraciji u Bleiburgu preuzeli Austrijanci nametnuvši ove godine niz pravila ponašanja i ograničenja za posjetitelje koji će ove subote pohoditi Bleiburšku poljanu u austrijskog pokrajini Koruškoj.

Austrijancima dosta 'najvećeg okupljanja neonacista u Europi'

Austrijancima je, naime, dozlogrdilo da se o njihovoj zemlji piše kao o domaćinu "najvećeg okupljanja neonacista u Europi", pa su tako krajem 2018. godine donijeli zakon o zabrani ustaških simbola, a u subotu su u Bleiburgu zabranjene sve vojne uniforme, zastave HOS-a na kojima piše "Za dom spremni", te sva ostala obilježja i zastave, posebno znakovlja kukastih križeva ili slova "U". Posjetitelji ne bi trebali niti pomisliti na podizanje desnice, čak ni za mjerenje kukuruza.

Tako su Austrijanci odlučili stati na kraj onome čemu mi nismo, a to je pretvaranje komemoracije pobijenim vojnicima i civilima u ustaški dernek s revizionističkim nastojanjima, veličanje kvislinškog bastarda, odnosno Nezavisne Države Hrvatske i poglavnika Antu Pavelića, a sve zaliveno znatnim količinama alkohola. 

Kako se godinama 'peglao' Bleiburg

Jer upravo su se takve scene svakog svibnja mogle vidjeti na teritoriju Republike Austrije koja je, na koncu, i država rođenja diktatora Trećeg Reicha Adolfa Hitlera, te čije se društvo, unatoč činjenici da je bila pripojena, i dalje bori s pitanjem svoje uloge u razdoblju prije i tijekom Drugog svjetskog rata.

Konkretnije, Austrija i dalje pokušava izaći na kraj s dilemom je li, s obzirom da je Hitlera u Beču 1938. godine 250 tisuća ljudi dočekalo klicanjem, ona bila žrtva ili jedan od krivaca. 

A činjenica jest da ustaške crtice s Bleiburga nikako ne pomažu u rješavanju tog pitanja, odnosno u jasnom distanciranju Austrije od njezine nacističke prošlosti. 

Stoga smo u našoj fotografskoj arhivi iskopali fotografije s bleiburške komemoracije i vidjeli kako je to izgledalo u razdoblju od 2004. godine do danas. Razlike su i više nego očite. 

2004. godine ustaške aktivnosti su za cijelu obitelj

Na jednoj od fotografija pozira mlada obitelj - otac, majka i troje male dječice. Svi su odjeveni u crne odore, s kapicama na kojima je istaknuto slovo "U". Možda i nije primjereno povući ovakvu paralelu, no ovaj prizor podsjeća na predanu nacističku obitelj ministra propagande Trećeg Reicha Josepha Goebbelsa.

Arhiva Cropix / foto:drazen kokoric

Ovo je, iskreno rečeno, duboko potresan prizor jer su u čitavu priču upletena vrlo malena djeca koja, u ovoj dobi, zasigurno nemaju pojma gdje se nalaze i zašto su tako maskirana. Njihova je radost provođenje vremena s roditeljima koji su ih, eto, odlučili pretvoriti u maskote ustaške mladeži.

Arhiva Cropix /foto:drazen kokoric

Živopisnih likova s raznim ordenima tada je bilo na pretek, a u koloni je, s hodajućim mnoštvom, istaknut marširao i portret poglavnika Ante Pavelića.

Arhiva Cropix/ foto tomislav serdar

2005. godina i mjerenje kukuruza

Tih je godina dizanje desnice u znak nacističkog pozdrava bilo vrlo aktualno. No, dok je isticanje fašističkih obilježja kod starijih generacija izraz njihove vlastite volje, kada desnicu u zrak dižu klinci, to samo može biti odraz kakvog adolescentskog bunta ili neinformiranosti, koja se u ovakvoj atmosferi dodatno potiče.

Arhiva Cropix / Goran Sebelic

No, da Austrijanci mjerenje kukuruza neće tolerirati, na teži je način prošle godine naučio dugopoljski HDZ-ovac Anđelko Bosančić koji je osuđen na 15 mjeseci zatvora tri godine uvjetno, od čega je odležao mjesec i pol zbog podignute desnice koju su redari u Austriji protumačili kao ustaški, odnosno nacistički pozdrav.

Bosančić je svoju nepromišljenu odluku jako požalio. Kako je rekao za Slobodnu Dalmaciju, ponijela ga je Žankova pjesma "Od stoljeća sedmog", ustao je i krenuo pozivati druge da mu se pridruže, da se dignu. I eto ti policajaca.

"Da se mogu vratiti godinu dana unazad, biti u isto vrijeme i na istom mjestu, takvo što nikada ne bi napravio. Ali šta je, tu je. Moja greška, moj grijeh", rekao je Bosančić, koji se na Bleiburg ove godine ne vraća. 

2007. godine dress code je i dalje crno, a kapice s prišivcima obavezan su modni dodatak

Arhiva Cropix / foto igor sambolec

2007. godine se na fotografijama mnoštva okupljenog na Bleiburgu i dalje vidi dominantan dress code, a to je obavezna crna boja s crnim kapicama i ustaškim znakovljem. Od drugih simbola često je istican grb s početnim bijelim poljem. Dakle, slavlje je nastavljeno u istom tonu.

2015. godine na Bleiburgu 25 tisuća ljudi, ustaštva nešto manje, no i dalje ih ima

Na Bleiburškom polju 2015. godine obilježena je 70. godišnjica bleiburške tragedije u svibnju 1945. kada je jugoslavenska vojska likvidirala desetke tisuća pripadnika vojske poražene NDH i civila. Korisnici društvenih mreža pisali su kako dio okupljenih nosi ustaške simbole. 

Ranko Suvar / CROPIX

Misu je tada predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je pozvao državne institucije da istraže sve poslijeratne zločine. Bozanić je izjavio da ideološke podjele iz 2. svjetskog rata još uvijek dijele Hrvatsku. "Ovo polje smrti postalo je polje nade", rekao je tada Bozanić.

Promjena se vidjela već 2017. godine

Prije dvije godine na komemoraciji na Bleiburgu pripadnici državnog vrha još su uvijek sjedili u prvom redu. 

Zeljko Hajdinjak / Cropix

Bleiburgom su tada šetali i drugi "istaknuti" hrvatski sinovi, poput poduzetnika Tomislava Horvatinčića. On je, te godine na Općinskom sudu u Šibeniku nepravomoćno oslobođen svih optužbi. Horvatinčiću se sudilo da je 2011. godine gliserom naletio na jedrilicu i u teškoj pomorskoj nesreći skrivio smrt talijanskih supružnika Francesca i Marinelle Salpietro.

Zeljko Hajdinjak / Cropix

Tada je već bilo vidljivo da se broj ustaškog znakovlja znatno manji, iako se ne može reći da je iskorijenjeno.

Zeljko Hajdinjak / Cropix

2018. godine prva uhićenja za mjerenje kukuruza

Prošle je godine Austrija ozbiljno pooštrila mjere opreza i nadzora nad komemoracijom na Bleiburgu. Iako su i tada ministri Vlade RH i dalje sjedili u prvim redovima, ove godine to neće biti slučaj. Naime, kako je to već standard Hrvatske politike, svi igraju na kartu da se nekome ne bi zamjerili. A pošto je Hrvatsko društvo izrazito polarizirano, ne valja se zamjeriti ni lijevima ni desnima. Tako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Bleiburg još prošloga tjedna, dok se premijer Andrej Plenković već prije izjasnio da ove godine neće ići u Bleiburg zbog drugih obveza. Naime, u posjet mu stiže njemačka kancelarka Angela Merkel.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom je vijence položio danas, a iako je Hrvatski sabor pokrovitelj komemoracije, u subotu će ga kao izaslanik predstavljati Sanader. Ne Ivo, već Ante, saborski zastupnik i predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Ministar branitelja Tomo Medved, koji će zajedno s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem kao izaslanik Vlade sudjelovati na središnjoj komemoraciji u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije, još je jednom pozvao sve one koji će u subotu sudjelovati da se pridržavaju austrijskih pravila o javnom okupljanju, izrazivši uvjerenje da će komemorativni skup proći u redu.

Robert Fajt / CROPIX

Pa ako se i ove godine u prvim redovima umjesto crnih zastava budu viorile šahovnice - ali ne one s prvim bijelim poljem - neće biti problema. Austrijanci su, naime, zabranili sve zastave osim hrvatske, a od obilježja su dozvoljena samo ona vjerska.

Robert Fajt / CROPIX

Baš kao prošle godine, detaljnih će pretresa vjerojatno biti i ove.

Robert Fajt / CROPIX

A svima kojima na pamet padne nekakvo mjerenje kukuruza, samo se sjetite dugopoljskog HDZ-ovca Anđelka Bosančića i odustanite na vrijeme. Stvarno nema ništa Hrvatsko u imitiranju Adolfa Hitlera ili njegovog vazala iz takozvane Nezavisne Države Hrvatske.

komemoracija

Bleiburg

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter