Sjećate li se pregovora o poglavljima?

Od nula do dva to im je perspektiva. Srbi razočarani zastojem u približavanju EU


100posto
06.06.2019.16:00
Od nula do dva to im je perspektiva. Srbi razočarani zastojem u približavanju EU
Pedja Milosavljevic / CROPIX

sažeto

Izvještaj o napretku Srbije vrlo je zabrinjavajuć, a u zemlji vlada mišljenje da se neke članice EU ionako protive proširenju


100posto
06.06.2019.16:00

Čini se da će Hrvatska još dugo vremena ostati na rubu Europske unije, barem ako je suditi prema onome što se u susjednoj Srbiji događa ovih dana. Njihovi mediji i javnost okupirani su time kako i kojim intenzitetom će početi pregovori s EU. Iz našeg iskustva znamo da ti pregovori, poglavlje, po poglavlje, zatim ispunjavanje zadanih uvjeta - zna biti dugotrajno i iscrpljujuće. A sada taj isti put čeka naše susjede.

"Dva, jedno ili nijedno - to su informacije koje se ovih dana vrte u javnosti kada je riječ o potencijalnom otvaranju pregovaračkih poglavlja Srbije s Europskom unijom", riječi su kojima je opisana budućnost tih pregovora u Blicu. Hoće li se pregovori pomaknuti s mrtve točke ne zna se jer nije poznato ni hoće li konferencija na kojoj bi se to moglo dogoditi uopće biti održana.

Misle da ih u EU ne žele

Iako nema informacija hoće li se održati ili ne, mediji ističu samu tu nepoznanicu kao problem. Izvještaj o napretku Srbije koji je objavljen prošlog tjedna, više je zabrinjavajuć, nego za pohvalu, kažu u Srbiji, stog a je sasvim opravdano pitanje je li približavanje te zemlje europskim integracijama na čekanju.

Reuters

Uz to, nisu oduševljeni ni činjenicom da će pregovori ići minimalnom brzinom, ako i dođe do konferencije otvorit će se jedno, najviše dva poglavlja. Primijetili su da vlasti u Srbiji nisu previše zabrinuti, na van tvrde da je 'sve u redu'.

Zaključuju da se nameće utisak da Srbija slučajno ili namjerno propušta prilike koje ima te je od statusa jedne od dvije najperspektivnije zemlje na Zapadnom Balkanu (druga je Crna Gora) sada, s prolaskom vremena ima sve slabije učinke. A premijerkine riječi pokazuju i dozu skepse o tome hoće li Srbija (u skoro vrijeme) ući u EU.

"Da kažemo da je izvještaj bio savršen, mogli bismo maksimalno otvoriti dva poglavlja, zato što u dijelu članica EU ne postoji spremnost za agendu proširenja", kazala je premijerka Ana Brnabić. Rekla je da ni ona nema informacije o mogućem otvaranju novih poglavlja, dodavši da "europska Srbija zavisi od nas, a Srbija u EU isključivo od članica Unije".

Srbija

EU

pregovori

newsletter

Prijavite se na Newsletter