IMOĆANI DIŽU SPOMENIK MERCEDESU

Od Bruce Leeja do Chucka Norrisa, prisjetili smo se spomenika koji prkose ovdašnjim normama


Daniel Radman
24.04.2018.19:00
Od Bruce Leeja do Chucka Norrisa, prisjetili smo se spomenika koji prkose ovdašnjim normama
Cropix

sažeto

Još duža je lista onih koji su trebali dobiti spomenik, poput Samanthe Fox, Pamele Anderson, Tarzana i Winnetoua


Daniel Radman
24.04.2018.19:00

Iako su mnogi mislili da je riječ o šali, stvari su otišle prilično daleko. Imoćani su se pohvalili da definitivno postavljaju spomenik Mercedesu, za grad i njegove stanovnike kultnom automobilu. 

Idejno rješenje su pronašli, a još samo treba naći konačnu lokaciju, makar se čini da će, prigodno, spomenik biti postavljen u blizini autobusnog kolodvora, odakle su Imoćani kretali u Njemačku i vraćali se sa svojom omiljenom automobilskom markom.

Ovim povodom prisjetili smo se bizarnijih spomenika koji su zadnjih godina nikli diljem regije.

Bruce Lee u Mostaru

Cropix

Sve je počelo sa spomenikom Bruceu Leeju u Mostaru. Lokalni akivisti, među kojima i Nino Raspudić, 2005. godine podigli su spomenik legendarnom glumcu i simbolu borbe za pravdu. U više navrata su ga vandali uništili, ali Bruce je izdržao, pa i danas krasi mostarski park Zrinjevac.

Rocky Balboa u Žitištu

Cropix

Najspektakularniji spomenik dobio je imaginarni lik iz filma, boksač Rocky Balboa kojeg je u filmskom serijalu utjelovio Sylvester Stallone. Tri metra visok, s uzdignutim rukama, podignut je 2007. godine u Žitištu u Srbiji. Performans prigodom otkrivanja spomenika izveo je Rambo Amadeus, a poput mostarskog Brucea Leea i on je bio meta vandala. U njegovom slučaju lokalni nacionalisti na spomenik su ispisali "4 C".

Bob Marley u Banatskom Sokolcu

Reuters

U malom selu od svega 300 stanovnika, također u Srbiji, niknuo je spomenik Bobu Marleyu. Spomenik visok 190 centimetara postavljen je u krugu osnovne škole, a zanimljivo je da je u "društvu" spomenicima palim borcima iz Prvog i Drugog svjetskog rata. Inače, spomenik su otkrili rokeri s ovih prostora koji su nastupili na festivalu Rock village, a među njima i naš Dado Topić.

Chuck Norris u Zagrebu

Cropix

Ove godine Chuck Norris dobio je svoj kip u zagrebačkoj Sloboštini. Za razliku od gore navedenih, nije na otvorenom prostoru, već je u lokalnom kafeu, no štovatelji kultnog američkog glumca ostvarili su svoju namjeru u odavanju počasti.

'Izvisili' Samantha Fox, Pamela Anderson, Tarzan, Winnetou...

Još duža je lista onih koji su trebali dobiti spomenik, ali do realizacije nije došlo. Tako je najavljivan spomenik Samanthi Fox u Čačku, no od tog se odustalo nakon što je ona nastupila na lokalnom festivalu i napustila grad uz obostrano loše iskustvo. Onda se počelo šuškati da će Pamela Anderson dobiti svoj spomenik, međutim nije išlo dalje od šuškanja. Također, Srbi su najavili spomenik Tarzanu, Hrvati Winnetouu, ali ni kipovi ova dva imaginarna junaka nisu ugledali svjetlo dana.

pamela anderson

Mercedes

spomenik

Bruce Lee

Chuck Norris

Rocky

Bob Marley

Samantha Fox

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter