Ide li Srbija na još jedne izvanredne parlamentarne izbore?

Od 2012. raspisivani su čak tri puta, oporba kaže: 'Nećemo sudjelovati, nismo blesavi. To nisu izbori, to je klaonica'


100posto
21.01.2019.18:00
Od 2012. raspisivani su čak tri puta, oporba kaže: 'Nećemo sudjelovati, nismo blesavi. To nisu izbori, to je klaonica'
Peđa Milosavljević/CROPIX

sažeto

Srpski mediji sve češće pišu kako će do izvanrednih izbora doći već krajem ožujka ove godine


100posto
21.01.2019.18:00

Iako je u ožujku 2018. srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio kako će idući parlamentarni izbori u Srbiji biti održani u redovnom terminu 2020. godine, srpski mediji sve češće pišu kako će do izvanrednih izbora doći već krajem ožujka ove godine. Vlast, na čijem se čelu nalazi Srpska Napredna Stranka (SNS) je, nakon izborne pobjede 2012. godine čak tri puta raspisivala izvanredne parlamentarne izbore.

Naime, Vučić se navodno krajem prosinca sastao s najužim vodstvom SNS-a i tada su odlučili kako će se izvanredni izbori održati u nedjelju 31. ožujka 2019. godine. Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je kako smatra da ima razloga za izvanredne parlamentarne izbore i to zato što ih oporba stalno traži, a premijerka Ana Brnabić izjavila je kako je srpska Vlada za njih spremna. 

Zašto opet izbori?

Srpski politički analitičari smatraju kako za raspisivanje izvanrednih izbora postoje dva glavna razloga. Osim povoljne situacije za Vučićeve naprednjake koji u šakama drže i medije, ali i visok politički rejting, kao prvi se razlog navodi odluka po pitanju Kosova i potrebe da se izbori raspišu prije potpisivanja sporazuma s Prištinom.

Drugi je razlog stabilizacija vlasti i sprječavanje osnaživanja oporbe u jeku prosvjeda protiv Vučićeve vlasti, koji se već tjednima odvijaju u Beogradu. 

Oporba smatra da Vučić stanjem trajne izborne napetosti održava vlast

Oporba smatra kako još od 2012. Vučić vlast održava izvanrednim izborima i trajnim stanjem predizborne kampanje, te da pod tim uvjetima ne trebaju sudjelovati na izborima.

Sanda Rašković Ivić, potpredsjednica Narodne stranke je u Novom danu N1 televizije Srbija izjavila kako Savez za Srbiju, koji okuplja devet oporbenih stranaka i pokreta, na takve izbore neće izaći:

"Nismo toliko blesavi da idemo 'klaonicu' pod ovakvim uvjetima jer to nisu izbori, to je doslovno 'klaonica'. Ako imate 'okupaciju' elektroničkih medija s nacionalnom frekvencijom, mainstream listova, tabloida, ako imate državne resurse koje koristite, onda nemate nikakve šanse", smatra Rašković Ivić.

Srbija

Vučić

parlamentarni izbori

newsletter

Prijavite se na Newsletter