FOTO: U ZADRU SE OD RANOG JUTRA PJEVAJU BUDNICE

Obljetnicu operacije Maslenica proslavio i Ante Gotovina: 'Rat nije bio naš izbor, nego potreba'


100posto
22.01.2018.17:25
Obljetnicu operacije Maslenica proslavio i Ante Gotovina: 'Rat nije bio naš izbor, nego potreba'
Cropix

sažeto

Na svečanosti je burnim pljeskom pozdravljena predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović


100posto
22.01.2018.17:25

Prije 25 godina vojno-redarstvenom operacijom (VRO) Maslenica u 72 sata Oružane snage Republike Hrvatske (OS RH) oslobodile su bitne strateške točke koje su bile pod okupacijom vojske tzv. Republike Srpske krajine te je omogućeno ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske, a središnja svečanost obilježavanja jedne od najžešćih operacija iz Domovinskog rata održla se u zadarskom HNK.

Hrvatska je bila presječena na dva dijela, promet se odvijao preko otoka Paga

Operacija Maslenica bila je nužna jer je okupacijom trećine hrvatskoga teritorija 1991. godine srpski agresor komunikacijski presjekao Hrvatsku na dva dijela na području Novskog ždrila te je bilo ugroženo cijelo hrvatsko primorje i gotovo prekinuta prometna povezanost između sjevera i juga Hrvatske, koja se zbog toga otežano odvijala preko otoka Paga. Počela je u 6 sati ujutro 22. siječnja 1993. godine i u njoj su po prvi puta u zajedničkom napadu angažirane kopnene, pomorske i zračne snage OS RH.

Glavni ciljevi operacije postignuti su već nakon 72 sata te je deblokiran Zadar u čijemu je zaleđu tijekom tri dana oslobođeno i petnaestak sela, kao i bitne strateške točke - zrakoplovna baza Zemunik te Novsko ždrilo, čime je ponovno omogućeno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske.

Budnice od ranog jutra na zadarskim ulicama

U spomen na povijesne dane, na zadarskim se ulicama od jutarnjih sati mogla čuti budnica Gradske glazbe.

Zajednički vijenac na Gradskom groblju u ime Republike Hrvatske položili su izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, izaslanik predsjednika Vlade RH i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov te glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Vijence su položili i predstavnici županija, gradova i općina te predstavnici hrvatskih braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Ceremoniji su prisustvovali i general Ante Gotovina, general Marko Miljanić, bivši ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a Marko Skejo, jedan od ratnih zapovjednika 7. domobranske pukovnije Danijel Telesmanić Did...

"Čast je biti danas u Zadru, i osobno sam bio sudionik akcije Maslenica, koja je započela 22.siječnja prije 25 godina i bila prekretnica u ratu. Ona je bila velika, vidljiva potvrda kako je hrvatska vojska od skupine hrvatskih branitelja stasala u stvarnu vojnu silu koja je sposobna vlastitim snagama izvršiti sve zadaće. Pokazala je što znači odlučnost, hrabrost, jedinstvo i zajedništvo, kako izgleda pobjednički hrvatski duh. Te vrijednosti svaki dan nam je svojim primjerom prenositi. Naš zapovjednik, general Ante Gotovina, svojom energijom i voljom činio nas je boljim vojnicima. Svojom hrabrošću i odlučnošću ulijevao nam je potpunu sigurnost. Vjerujem da mi protokol neće zamjeriti ako bih sada, za 25. obljetnicu vojno redarstvene operacije „Maslenica“ pozvao najvjerodostojnijeg među nama: generale Gotovina, ja vas molim, dođite", ovim je riječima general bojnik i ministar obrane Damir Krstičević mimo protokola, uz gromoglasan aplauz, "doveo" generala Antu Gotovinu na pozornicu HNK.

Gotovina: 'Sloboda je pretpostavka za gospodarski razvoj naše države'

"Ne smije se zaboraviti da je uzrok Domovinskog rata bila na agresija na Hrvatsku. Narav svakog rata podrazumijeva i žrtvu. Zato rat nije bio naš izbor, nego potreba", rekao je Ante Gotovina.

"Pobjedom u Domovinskom ratu ostvarili smo samostalnost, sigurnost i slobodu za sve ljude koji žive tu, neovisno o narodnosti ili vjeroispovijesti. Zato je Domovinski rat temelj hrvatske državnosti. I dalje nam ostaje briga o sigurnosti i čuvanju slobode, što je trajna obaveza sustava nacionalne sigurnosti u kojima su Oružane snage jedan od najvažnijih stupova. Sigurnost i sloboda su pretpostavka da bi svu snagu mogli usmjeriti i usredotočiti se na gospodarski i socijalni razvoj naše države i na tom putu želim nam uspjeh", rekao je general Gotovina, koji se osvrnuo i na tijek i značaj akcije Maslenica i njezinu važnost koja je dovela do potpisivanja Daytonskog sporazuma i uspostave mira. Ujedno je Zadar nazvao "jednim od najljepših gradova na Jadranu."

Kolinda dočekana velikim pljeskom

Na svečanosti je burnim pljeskom pozdravljena predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović, koja je podsjetila da su u akciji Maslenica u samo 72 sata združene snage svih grana Hrvatske vojske, specijalne postrojbe MUP-a, pristigle iz svih krajeva Hrvatske, ispunile temeljni cilj operacije. Povezale su sjever i jug, kontinent i more, koje je veliki hrvatski kralj Petar Krešimir IV prije gotovo 950 godina prozvao „Mare nostrum“, naše more, istaknula je predsjednica.

"O žestini borbi govori prevelik broj palih hrvatskih junaka : 127 vitezova koji su položili svoj život i kojih se danas s ponosom i tugom prisjećamo. Postrojbe iz svih krajeva Hrvatske udruženim su junaštvom krenule u operaciju Maslenica, a njihovo zajedništvo i junaštvo svakako nam danas može i mora biti putokaz i uzor u djelovanju za dobrobit Hrvatske. Nema nepremostivih zapreka kada smo zajedno i kada imamo jasno određene ciljeve", rekla je predsjednica Grabar Kitarović, naglasivši da "Hrvatska ima sve pretpostavke za uspjeh".

U prilogu pogledajte današnju fotogaleriju iz Zadra:

Cropix

Cropix

Cropix

Cropix

Cropix

Cropix

Cropix

Cropix

Cropix

Cropix

Cropix

Cropix

Cropix

Cropix

Cropix

Cropix

Cropix

Cropix

Cropix

Cropix

Cropix

Cropix

Kolinda Grabar Kitarović

Zadar

fotografije

proslava

obljetnica

Ante Gotovina

ceremonija

akcija Malenica

svečanost

newsletter

Prijavite se na Newsletter