video: ISTRAŽUJU ZABRANJENE OBJEKTE

'Šuljali smo se kako bismo ušli u tvornicu gdje se snimao Blade Runner 2049. S dalekozorima smo gledali gdje se nalaze zaštitari i psi'


Matej Devčić
06.09.2019.08:00
'Šuljali smo se kako bismo ušli u tvornicu gdje se snimao Blade Runner 2049. S dalekozorima smo gledali gdje se nalaze zaštitari i psi'
Croatia Infiltration

sažeto

Kolektiv Croatia Infiltration bavi se urbanim istraživanjem. Proučavaju i dokumentiraju napuštene i povijesno vrijedne objekte


Matej Devčić
06.09.2019.08:00

Distopijski, postapokaliptični industrijski labirint s hladnim sivim zidovima i isprepletenim metalnim konstrukcijama. Tako bi se mogla opisati zapuštena tvornica u Mađarskoj u kojoj je sniman film Blade Runner 2049. Njena lokacija? Poznata je samo rijetkima.

Tako mi barem objašnjava član kolektiva Croatia Infiltration, Mihovil Pirnat. "Oni koji znaju gdje se nalazi, ne ulaze tamo jer je ta tvornica već desetak godina u procesu rušenja. Ne koristi se i tamo se želi izgraditi nešto drugo. Ima radnika koji tamo rade, ali tumarati po tvornici je opasno jer kako je ruše segment po segment, ne znaš hoćeš li na nekom katu propasti ili slično", objašnjava.

Za Pirnata, Matiju Pucaka i Josipa Kovača Levantinu i njihov Croatia Infiltration ste možda već čuli. Bave se urbanim istraživanjem i posljednjih nekoliko godina proučavaju i dokumentiraju napuštene, devastirane, pomalo zaboravljene, ali i povijesno vrijedne objekte.

Svaki mjesec ili dva istražuju napuštene objekte u drugoj državi

Vila Auer, Brestovac, Pavelićevi tuneli na Markuševcu, cementara u Podsusedu, Paromlin, Badel, pa čak i brodovi koji se nalaze na Savi samo su neka od mjesta koja su posjetili. Sve te intrigantne ekspedicije objavljuju na internetu.

Posljednjih par mjeseci otišli su korak dalje i odlučili istražiti napuštene objekte u inozemstvu. "Htio sam da naši videi budu što bolji i da napravimo projekt, svojevrsnu dokumentarističku seriju koju bi stavili na YouTube. Kako smo slično radili po Zagrebu i po Hrvatskoj, počeli smo gledati koji su nam napušteni objekti zanimljivi u blizini Hrvatske", govori Pirnat.

Praktički su svaki mjesec ili dva u drugoj državi. Obišli su Černobil, Fukushimu, napuštene objekte po BiH, Italiji pa tako i u Mađarskoj, uključujući i tu misterioznu lokaciju na kojoj je sniman Blade Runner 2049.

"Morali smo se šuljati, gledali smo gdje su zaštitari"

"Ta Mađarska je bila fora jer ima puno super lokacija, ali su dosta čuvane za razliku kod nas. Kako smo se spojili s kolegom iz Mađarske on je pristao s nama ići po tim lokacijama. U Mađarskoj se zna gdje su lokacije ali je sve čuvano, pa tako i ona na kojoj je sniman Blade Runner. Ta tvornica je zaista ogromna", priča Pirnat.

No nije bilo baš lagano ući u nju, tvrdi. "Tamo ima puno zaštitara sa psima i svakakvih čuda. Morali smo se šuljati kako bi ušli u nju, imali smo dalekozore s kojima smo gledali gdje se zaštitari nalaze. Ma to je baš bilo kao u akcijskim filmovima", priča Pirnat kroz smijeh. Ta epizoda njihovog serijala nas tek očekuje.

U Mađarskoj su obišli i, kako mi objašnjava Pirnat, sovjetski grad duhova Szentkirályszabadja. "To mjesto zaista vizualno baca na neke segmente Černobila. Iz nekih kuteva kada ga promatraš jednostavno imaš tu černobilsku atmosferu. Blokovi su identični onima u Pripjatu", tvrdi.

Šuljanje pored kamera i vojne baze

"Obišli smo i groblje vojnih aviona koje se nalazilo u blizini. Ti avioni su bili u funkciji kada su odloženi tamo, ali su im motori napunjeni betonom kako se u budućnosti ne bi mogli upaliti.

Kod nas na Željavi se dosta toga kralo i skidalo s aviona, a ove avione u Mađarskoj su stavili na privatnu parcelu koja je čuvana i okružena kamerama. Morali smo jako paziti na te kamere jer se sama parcela nalazi i pored vojne baze tako da smo brzo sve morali izvoditi, brzo se ušuljati, dokumentirati i izaći", priča Pirnat.

"A tek groblje vlakova Red star", govori. "Radi se o željezničkoj postaji u centru Budimpešte koja ima aktivan muzej koji smo posjetili. To je fora priča jer ima veze s Hrvatskom, Gredeljom i Drugim svjetskim ratom. Ima tu paralela koje smo povukli i to čuvamo za zadnju epizodu iz Mađarske koja uskoro izlazi.

Tamo ima baš par užasno rijetkih lokomotiva, samo par njih u svijetu je u funkciji. Vlasnik nam je rekao da dobiva novac od Europske unije da se vlakovi obnavljaju. Kad dobe novac onda ih u potpunosti srede i stave u muzejski prostor.

Ali zgrada u kojoj ih čuvaju je u kolapsu. Po njima pada voda i nema šanse da ih se sve uspije uščuvati. Moraju birati kojeg će obnoviti, a kojeg ne. Kako je ta zgrada u centru čuvaju je zaštitari pa smo se isto morali ušuljavati unutra", tvrdi.

"Morali smo koristiti čudne metode"

Od svih tih lokacija pitam ga za osobno najdojmljiviju - kontrolnu sobu elektrane Kelenföld čiju su sliku objavili na društvenim mrežama. "Dizajn te kontrolne sobe je star i nefunkcionalan za današnje standarde. Ona se nalazi u maloj zgradi pored elektrane za koju je procijenjeno da više nije sigurna.

Prije dvije godine su se radile ture za bilo koga, tko god se prijavio mogao je to doći vidjeti. No maknuli su ture zbog svih silnih upita sa svih strana.

Nismo ni mi baš mogli dobiti pristup toj sobi i morali smo koristiti čudne metode. Mislim, čudne. Zapravo smo na temelju toga što nas je dvoje arhitekata uspjeli dobiti pristup kontrolnoj sobi jer se ipak radi o unikatu. Osjećali smo se mirnije jer je to bila lokacija za koju smo dobili dozvolu", priča Pirnat.

Do informacija o lokacijama je teško doći

Kako se uvijek moraju šuljati da dođu do željenog objekta na nekoj lokaciji i paziti da ih nitko ne vidi, pitam ga jesu li ikad zaradili neku kaznu nakon što su objavili snimke iz pojedinih objekata.

"Nismo nikad. Ali evo objasnit ću ti kako to funkcionira na primjeru našeg istraživanja po Italiji. Mi detaljno istražimo baš sve prije nego što se negdje zaputimo jer je neke lokacije zaista teško naći. Urban exploration community ne dijeli baš samo tako određene lokacije, do informacija je nekad teško doći.

Ali za par lokacija se zna da su pod ingerencijom općine ili grada pa se zna dogoditi da oni retroaktivno pošalju kazne, čak i sudske tužbe. Kada sam pričao o lokacijama u Mađarskoj nisam odavao gdje su jer se tako može zaštiti.

Sad da na internetu objaviš na kojoj je lokaciji neki objekt, daš točne upute kako doći do njega, kako ući u njega, naravno da će netko poludjeti. Mi objavljujemo samo fotografije i snimke interijera i ne spominjemo pretjerano neki kontekst svega. Tako se čuvamo.

U Mađarskoj, koliko smo skužili, nitko nije dobio direktnu tužbu. U Italiji ima puno takvih primjera. Mađarska je opasnija kada si tamo, a Italija je opasnija naknadno", govori kroz smijeh.

"Ako će vas već uhvatiti policija bitno je ostati smiren"

Inspirativna priča o Mađarskoj nametnulo je pitanje što ako netko odluči krenuti njihovim stopama pa se zaputiti na neku lokaciju, a da pritom nemaju nikakvo iskustvo u urbanom istraživanju.

"Mi smo počeli po Hrvatskoj, a tu ima super stvari za vidjeti koje nisu opasne i kod nas to nije neki problem da se neke lokacije posjećuju, poput Željave ili spomenika na Petrovoj gori. Okej, nekad bi nam znala doći policija, ali mi bi im objasnili što radimo i sve bi bilo u redu.

Oni brinu da netko ne dođe pljačkati, a i dosta je prometno na tim lokacijama zbog situacije s migrantima. Zbog toga su sada malo napeti pa susret s policijom može biti i kompliciraniji.

Moja preporuka bi bila da oni koji se žele baviti urbanim istraživanjem prvo obiđu lokacije po Hrvatskoj, upoznaju se s terenom, vide paše li im to sve prije nego što se odluče za neku ozbiljniju ekspediciju inozemstvu. Ako i odu van nema se što desiti.

Ako će vas već uhvatiti policija bitno je ostati smiren. U takvim situacijama vas pukne adrenalin i panika, pa počnete bježati i tek onda se možete ozlijediti. Najveća opasnost se krije u toj panici.

Rađe bih da me uhvati policija i da joj objasnim što sam već napravio, da ne kradem ništa i da samo radim fotografije. Pristojan sam i znam da će sve biti u redu. Ako počneš bježati ispast ćeš još deset puta sumnjiviji", tvrdi Pirnat.

U Portugalu planiraju obići zapuštenu podmornicu

Kako je spomenuo Mađarsku i Italiju pitam ga koja država im je iduća na redu. "Na YouTubeu izlaze još dvije epizode iz Mađarske, pa onda ćemo objaviti sve što smo snimili u Italiji. Stvarno smo dosta materijala napravili unaprijed.

Već u ponedjeljak letimo u Portugal gdje ćemo provesti devet dana. Super su lokacije tamo ali su to više manje javne ili privatne palače ili dvorci s puno predmeta unutra. Ne znam hoćemo uspjeti, ali u planu nam je obići zapuštenu podmornicu koja je u sklopu jedne vojne baze i nalazi se u vodi.

Morat ćemo to malo skautati jednu noć, procijeniti isplati li se to i zadnji dan je pokušati obići. Osim toga, Portugal je super jer ima dobrih priča u tim objektima. U Portugalu sve lokacije imaju bogatu povijest i interesantne stvari su se dešavali u tim objektima", objašnjava.

"U studenom imamo u planu obići jednu lokaciju, ali ne bih ništa govorio o tome jer još čekamo dozvolu za nju. Ako ne dobijemo dozvolu onda ćemo snimiti serijal po Hrvatskoj i plan je onda proći vojne baze i neke tajne lokacije", tvrdi.

Croatia Infiltration

Mihovil Pirnat

Matija Pucak

Josip Kovač Levantin

napušteni objekti

urbano istraživanje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter