foto, video reportaža iz vile rebar

Obišli smo tajanstvene tunele Pavelićeve vile u kojoj su se odvile tragične scene, te koju su nakon misterioznog požara pohodili jedino partijaneri


Mia Peretić
06.05.2019.21:00
Obišli smo tajanstvene tunele Pavelićeve vile u kojoj su se odvile tragične scene, te koju su nakon misterioznog požara pohodili jedino partijaneri

sažeto

Na padinama Medvednice još stoje ruševine nekadašnje rezidencije poglavnika NDH


Mia Peretić
06.05.2019.21:00

Na padinama Medvednice, malo iznad Gračana, prepušteni prirodi i vremenu još stoje ostaci čuvene vile Rebar koja je nekoć služila i kao rezidencija ustaškog poglavnika Ante Pavelića.

Iako je, zbog svoje bogate povijesti i niza tragičnih scena koje su se tijekom godina tamo odvile obavijena velom misterije, do nje zaista nije teško doći. Odnosno, u samom putu do vile Rebar ne krije se ništa misteriozno. Planinarima i šetačima gotovo je nadohvat ruke. Dovoljno je pješice iznad tunela skrenuti ulijevo. 

Googlemaps

Asfaltirana staza kojom se do vile Rebar može i autom jutros je u potpunosti bila prekrivena blatom i šipražjem. Kolega fotograf kaže da je iznenađen koliko je cesta zapuštena. Prva kamena ograda znak je da smo blizu.

Ranko Suvar / CROPIX

I stvarno, uskoro su se pred nama, s jedne strane već uronjeni u drveće i raslinje, pojavili grafitima išarani kameni temelji nekad velebnog zdanja.

Ranko Suvar / CROPIX

Naime, 1932. tamo je, na mjestu gdje se nekada nalazila lovačka kuća izgrađena početkom 20. stoljeća, prema projektu arhitekta Ivana Zemljaka izgrađen moderan drveni ljetnikovac s kamenim postoljem koje je i danas čitavo. Rijetke fotografije prikazuju njezinu punu raskoš. Bila je velika, s prostranim terasama na prvoj etaži na kojoj danas više nema ničega. 

wikipedia

Pedesetak metara iznad samo vile,  izgrađen je i teniski teren koji stoji sablasno zapušten. Danas je od njega ostala samo zahrđala i potrgana ograda, te razapeta mreža koju loptice zasigurno odavno nisu okrznule.

Ranko Suvar / CROPIX

Pavelić izgradio podzemne tunele za evakuaciju

Tijekom Drugog svjetskog rata ovo se zdanje našlo u vlasništvu Ante Pavelića, poglavnika fašističke kvislinške tvorevine NDH, koji je vilu Rebar koristio kao vlastitu rezidenciju. U tom je periodu građevina prošla neke preinake.

Gettyimages

Naime, Pavelić je naredio da se dograde bunkeri s mrežom podzemnih tunela u koje su iz vile vodila dva ulaza. Jedan se nalazio u prizemlju, a drugi na katu. Tuneli su građeni kako bi omogućili lakšu evakuaciju, a izlazi su raspoređeni na nekoliko mjesta u samoj šumi, blizu sljemenskih puteva. 

Ranko Suvar / CROPIX

Priča se da je navedena mreža tunela razgranata od nekadašnjeg sanatorija Brestovec, te da neki od njih vilu Rebar povezuju čak i sa samim centrom Zagreba. Pa, iako smo u dva tunela zaista ušli i u cijelosti ih prešli, u centar Zagreba smo se ipak morali vratiti autom. Dakle, taj misterij nismo riješili. 

Druge priče, pak, kažu kako je sama vila ukleta. Naš je današnji boravak tamo, osim nelagode koju osjećate hodajući tunelima u kojima se ne vidi ni prst pred nosom, zaista bio lišen duhova, fašističkih utvara i sličnih nadnaravnih pojava.

Loše za priču, no dobro za nas, komentirali smo u šali na povratku u redakciju.

Ranko Suvar / CROPIX

Nakon Pavelića još dva tragična događaja, a jedan ju je zapečatio zauvijek

Od Pavelićeve ostavštine danas tamo nema ničega. Tek pokoji grafit slova "U", očigledno nastao u novijoj povijesti, povezuje ostatke vile Rebar s poglavnikom koji je, nakon bijega iz Zagreba i sloma NDH, kuću ostavio praznom.

Ranko Suvar / CROPIX

Vila je ubrzo nakon toga dobila novu namjenu: postala je dječje odmaralište i planinarsko-izletnički dom. Krajem 50-ih godina prošlog stoljeća ona prelazi u vlasništvo ugostiteljskog objekta "Risnjak", te postaje luksuzni restoran sa smještajem. Tamo su se održavala razna slavlja poput svadbi i maturalnih večera. Vikendima je svirala živa glazba.

Poznati nogometaš tamo okončao karijeru

Pa, iako je nekima na navedenim feštama vjerojatno obilježila najsretnije trenutke života, za bivšeg Dinamovog nogometaša Stjepana Lamzu bila je mjesto profesionalne tragedije. Naime, 1967. godine, prilikom proslave pobjede Dinama nad Eintrachtom u polufinalnoj utakmici Kupa velesajamskih gradova, Lamza je popio koju čašicu previše- priča se da se zapravo radilo o kojoj litri ruma - i pao s balkona vile, pri čemu je trajno povrijedio centar za ravnotežu, koja je, uz ostale teške ozljede, bila ona koja je zapečatila njegovu nogometnu karijeru.

Potpuno izgorjela u velikom požaru

No, osim što je kumovala Lamzinom nogometnom kraju, krajem sedamdesetih godina vila Rebar je neslavno dočekala i vlastiti. Pod još nerazjašnjenim okolnostima 1979. godine izbio je veliki požar u kojem je potpuno izgorjela.

Ranko Suvar / CROPIX

Od nekadašnje arhitektonske ljepotice, danas je ostao samo kameni temelj ispred kojeg se prije nalazio parking, te mreža podzemnih tunela u koje je još moguće ući. Unutrašnjost je odavno preuzela priroda.

Ranko Suvar / CROPIX

Devedesetih su je 'oživjeli' pratijaneri

Od tada je Vila Rebar ostala gotovo zaboravljena. No, početkom devedesetih godina i masovnog pohođenja rave tuluma na ludim lokacijama, njezin su skriveni potencijal prepoznali i naši partijaneri. Nakon čuvenog Under City Ravea koji se 1993. održao u Tunelu Grič - još jednoj Pavelićevoj konstrukciji - nekoliko se partija održalo i u vili Rebar. 

Već smo na 100posto pisali o čuvenoj rave sceni devedesetih, pa smo i ovoga puta upitali našeg sugovornika Nikolu, koji nam je ispričao kako se tulumarilo pod uzbunama, je li koji puta možda partijao i u bivšoj Pavelićevoj vili.

'Dolje je bila samo zemlja, svi su plesali kao s kopitima'

Na naše ugodno iznenađenje, kaže nam da jest. Jer, za razliku od partija u Tunelu Grič, koje je dokumentirao i MTV, o rave tulumima u vili Rebar nema nikakvih materijalnih dokaza. Osim pokojeg grafita.

"Bio je to party na Sljemenu, ta vila Rebar je ruševina. Doći do tamo bila je muka Isusova, trebalo se prvo dovesti autom, zatim pješke kroz šumu. Da stvar bude bolja, taj dan je padala stravična kiša. Na tom su partiju bila dva floora, jedan je bio na ostatcima teniskih terena, a drugi u ruševinama vile. Dolje nije bilo poda, samo zemlja. Svi su plesali kao s kopitima po toj zemlji i, naravno, svi su bili u transu. Ne možeš na tulumu u planini biti normalan. Iako je bilo ljeto, temperatura se jako spustila tijekom noći, a na kraju partija sjećam se užasne magle", prisjetio se bivši partijaner Nikola i opisao nam vjerojatno zadnje kontakte bivše Pavelićeve vile i nekog masovnog okupljanja.

Ranko Suvar / CROPIX

Danas se ona nalazi pod upravom Parka prirode Medvednica, te oni nadziru objekt. Njezina sudbina još nije poznata. Svojevremeno je najavljena obnova sanatorija Brestovec, kao i izgradnja vidikovaca iznad vile Rebar, no, kako sada izgleda, ruševine nekadašnje Pavelićeve rezidencije u dogledno će vrijeme posjećivati samo šetači i planinari. 

Zagreb

party

NDH

Ante Pavelić

Medvednica

tuneli

rave

vila rebar

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter