nevjerojatan pothvat

Obišao cijelu Veliku Britaniju plivajući, preplivao 2865 kilometara, borio se s olujama i meduzama i pritom se jako udebljao


Ružica Matić
05.11.2018.12:35
Obišao cijelu Veliku Britaniju plivajući, preplivao 2865 kilometara, borio se s olujama i meduzama i pritom se jako udebljao
Getty

sažeto

Postao sam zdepast i jako sam dlakav, rekao je Edgley


Ružica Matić
05.11.2018.12:35

Britanac Ross Edgley punih 157 dana nije stavio nogu na čvrsto tlo. Za to vrijeme preplivao je nevjerojatnih 2865 kilometara i ulazi u povijest kao prvi čovjek koji je na ovaj način obišao cijelu obalu Velike Britanije. Pothvat je završio u luci Margate u Kentu, a posljednju milju 33-godišnjeg Rossa pratilo je 300 plivača koji su mu htjeli dati podršku.

„Kad sam izlazio iz vode mislio sam kako ću moći potrčati kao u Baywatchu, ali bio sam sretan što nisam pao licem na tlo. Postao sam zdepast i jako sam dlakav“, rekao je Edgley Guardianu.

Od 1. lipnja, kad je započeo s pothvatom kojim si je osigurao mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda, pojeo je čak 610 banana. Konzumirao je između 10.000 i 15.000 kalorija na dan, oko šest puta više od prosječnog muškarca. Plivao je 12 sati na dan, a spavao na katamaranu Red Bulla koji ga je pratio u ovom izazovu.

Borio se s hladnim morem (osobito na sjeveru, oko Škotske) i snažnim olujama, ozlijedio je rame i trunuo mu je jezik, a na vratu je zadobio otvorenu ranu od trenja koju nije moglo sanirati ni tri kilograma vazelina koje je ponio. Imao je 37 susreta s meduzama koje su mu ostavile opekline po tijelu, a najgore je, kaže, bilo kad mu se kraj Škotske na lice zalijepila ogromna meduza dok je more divljalo, pa je nije mogao odlijepiti punih pola sata.

Cropix/Reuters

Kao najljepši trenutak navodi kad mu se kraj Bristola pridružila ženka kljunastog kita i neko vrijeme plivala s njim, a Edgley je zaključio kako ga je vjerojatno zamijenila za ozlijeđeno kitovo mladunče.  

Kaže kako je imao mnogo teških trenutaka i dolazio u iskušenje da se barem jedan dan odmori, ali znao je da bi si time samo otežao ili čak onemogućio izvršenje ovog pothvata.

Ross Edgley, koji je inače završio Sveučilište Loughborough, već se popeo na Mont Everest, trčao maraton vukući Mini i na Karibima preplivao 100 kilometara vukući uteg od 45 kilograma, ali ovo mu je bez sumnje bila najzahtjevnija pustolovina u koju se upustio. Pothvat je trajao 157 dana, a već 74. dana Edgley je ušao u Guinnesovu knjigu rekorda kao čovjek koji je najduže plivao. 

Velika Britanija

plivanje

Guinnessov rekord

Ross Edgley

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter