od sada više ništa neće biti isto

Obilježili smo zastrašujuće nevjerojatan dan na koji nikako ne bismo smjeli biti ponosni: 'U tijeku je šesto masovno izumiranje'


100posto
30.07.2019.12:00
Obilježili smo zastrašujuće nevjerojatan dan na koji nikako ne bismo smjeli biti ponosni: 'U tijeku je šesto masovno izumiranje'
GettyImages

sažeto

Slikovito rečeno, naša smočnica je već sada prazna


100posto
30.07.2019.12:00

Ove smo se godine, čini se, malo požurili jer smo na jučerašnji dan potrošili resurse planeta Zemlje za ovu godinu, dok smo 2016. godine to učinili nešto kasnije - konkretnije, osmog kolovoza. Tri godine poslije, ovaj zabrinjavajući trenutak dostigli smo 29. srpnja, kaže izvještaj organizacije Global Footprint Network.

Već smo sada ispraznili 'smočnicu'

Naime, naš planet ima granice koliko se može prirodno obnoviti, a mi ga iscrpljujemo daleko više pa će do kraja godine naša Zemlja biti preopterećena i potrošena van svake mjere.

Kada bismo to slikovito opisali, ako naš planet zamislimo kao veliku smočnicu, od jučer pa do kraja godine ona je već prazna jer crpimo previše. I dok je nekada svijet svoje resurse iskoristio tek u prosincu, s godinama se ta granica pomicala sve ranije. I tako smo od prosinca 'napredovali' sve do srpnja. Izgaramo više nego što šume i oceani mogu obnoviti. Šire se pustinje, a time su ugrožene 2 milijarde ljudi.

GettyImages

'U tijeku je šesto masovno izumiranje'

"U posljednje vrijeme ove zastrašujuće posljedice postaju vrlo jasne, u tijeku je šesto masovno izumiranje, a efekti klimatskih promjena se gomilaju", rekao je Mathis Wackernagel, osnivač Global Footprint Networka.

Stručnjaci smatraju da su velik dio problema upravo emisije CO2. Prekomjerno zagrijavamo planet, na klimu utječemo vozilima, a svake godine bacimo i do osam milijuna tona plastike. Naš bi način života 'satrao' ne samo jedan, već dva planeta.

GettyImages

Nema nam spasa bez 'velikih igrača'

U Njemačkoj se stoga razmišlja o oporezivanju ispuštanja ugljikova dioksida kao mjera za usporavanje zagrijavanja planeta. Tamošnji znanstvenici i ekonomisti smatraju kako je pravi put u borbi protiv zagađenja i trošenja resursa u trgovini emisijama. No, to neće biti dovoljno kako bismo spasili Zemlju jer, kako bismo produžili naš životni vijek na planeti, u čitavu priču bi se trebali uključiti i veliki igrači ili, bolje rečeno, najveći zagađivači poput Sjedinjenih Američkih Država, Indije i Kine.

klimatske promjene

Zemlja

zagađenje

resursi

newsletter

Prijavite se na Newsletter