ono kad si pojam za sve što ne valja

Obama dao intervju princu Harryju: Trebamo paziti da internet ne dovede do balkanizacije cijelog svijeta


Ružica Matić
27.12.2017.14:25
Obama dao intervju princu Harryju: Trebamo paziti da internet ne dovede do balkanizacije cijelog svijeta
Reuters

sažeto

Internet može dovesti „balkanizacije društva“ u cijelom svijetu, upozorio je bivši američki predsjednik


Ružica Matić
27.12.2017.14:25

Britanski princ Harry napravio je intervju s Barackom Obamom za BBC u kojem je bivši američki predsjednik upozorio kako internet može dovesti „balkanizacije društva“ u cijelom svijetu.

„Jedna od opasnosti interneta je da ljudi mogu imati potpuno drugačiju stvarnost. Mogu se učahuriti u informacijama koje ojačavaju njihove trenutne predrasude. Pitanje je na koji način možemo koristiti ovu tehnologiju tako da nam omogući mnoštvo glasova i raznolikost stavova, ali da ne dovede do balkanizacije društva“, rekao je Obama i dodao kako je to problem kojim se trebaju pozabaviti svjetski lideri.

U intervju princu Harryju, koji je bio gost urednik u programu BBC-jeva Radija 4, Obama je rekao da se osjećao spokojno kad je prošle godine napustio Bijelu kuću. Svog nasljednika Donalda Trumpa nije spomenuo imenom, no nije ga zaboravio. 

"Političari moraju biti odgovorni kada nešto objavljuju na internetu i svjesni mogućih posljedica", rekao je Obama, očito aludirajući na Trumpove ispade na Twitteru.

Harry je Obami postavio i nekoliko blic-pitanja, među kojima i nosi li radije bokserice ili slip gaće. "Oprostite, ali na ta pitanja ne odgovaram", rekao mu je Obama.

Princ Harry i Obama već su se nekoliko puta susreli i sprijateljili, no Harry još ne želi dati jasan odgovor na pitanje hoće li pozvati bivšeg predsjednika na vjenčanje s američkom glumicom Meghan Markle u svibnju.

The Sun piše kako je britanska vlada tražila od Harryja da ne zove Obamu na vjenčanje kako ne bi razbijesnio Donalda Trumpa koji ne skriva da mu njegov prethodnik ide na živce. 

"Harry je jasno dao do znanja da želi Obame na vjenčanju, što je izazvalo dosta nervoze. Trump bi mogao jako loše reagirati ako Obama dođe na kraljevsko vjenčanje prije nego on upozna kraljicu", rekao je Sunu izvor iz britanske vlade. 

princ Harry

Internet

Barack Obama

BBC

balkanizacija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter