NJEMAČKE VLASTI POTVRDILE

Oba osumnjičena za napad na Borussiju nemaju veze s napadom


HINA
13.04.2017.14:50
Oba osumnjičena za napad na Borussiju nemaju veze s napadom
Reuters

sažeto

Jedan osumnjičeni je pušten iz pritvora, dok je drugi zadržan, ali ne zbog napada nego zbog pripadnosti terorističkoj organizaciji Islamska država, priopćilo je glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu


HINA
13.04.2017.14:50

Oba osumnjičena za sudjelovanje u napadu na autobus s igračima nogometnog kluba Borussia Dortmund najvjerojatnije nisu povezena s ovim terorističkim napadom, objavile su u četvrtak njemačke vlasti.

Jedan osumnjičeni je pušten iz pritvora, dok je drugi zadržan, ali ne zbog napada nego zbog pripadnosti terorističkoj organizaciji Islamska država, priopćilo je glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu.

"Istraga dosad nije pružila dokaze da je osumnjičeni sudjelovao u napadu na autobus Borussije", priopćilo je glavno državno odvjetništvo.

Jedan od privedenih, 26-ogodišnji Iračanin Abdul Beset A. zadržan je u pritvoru zbog članstva u terorističkoj skupini Islamska država.

"Osumnjičeni se najkasnije 2014. pridružio IS-u u Iraku, gdje je preuzeo zapovjedništvo nad jednom postrojbom koja je sudjelovala u otmicama, ucjenama i ciljanim ubojstvima. On je 2015. otišao u Tursku, a početkom 2016. u Njemačku", stoji u priopćenju. Riječ je o osumnjičenome koji je jučer tijekom dana uhićen u svom stanu u Wuppertalu.

Drugi pritvoreni, 28-godišnji Nijemac, pušten je na slobodu.

Njemačke službe trenutno provode istragu u svim pravcima, kako prema islamističkim krugovima, tako i prema ekstremnoj ljevici i desnici.

"Zasad se nismo usredotočili samo na jednu političku pozadinu, nego se istraga vodi u svim pravcima", rekao je jedan predstavnik državnog odvjetništva agenciji Reuters.

Odmah nakon napada u utorak navečer pronađeno je pismo u kojem navodno odgovornost preuzima Islamska država. U isto vrijeme se na internetu pojavilo i pismo u kojem jedna lijeva organizacija preuzima odgovornost za napad.

Pismo na internetu se brzo pokazalo kao lažno, a u svezi sa sadržajem pisma pronađenog nedaleko mjesta eksplozije također su se pojavile sumnje u vjerodostojnost.

Prilikom eksplozije triju eksplozivnih naprava u blizini autobusa s igračima Borussije Dortmunda, u utorak navečer je lakše ozlijeđen jedan igrač i jedan policajac iz pratnje.

napad

Borussia Dortmund

Islamska država

Wuppertal

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter