FOTO: SRAMOTNA HRANA IZ NAŠIH RODILIŠTA

Nutricionistkinja upozorava: 'Trebalo bi bolje kontrolirati što jedu trudnice i rodilje, one moraju jesti kvalitetnije od ovoga'


Juraj Filipović
21.12.2017.21:15
Nutricionistkinja upozorava: 'Trebalo bi bolje kontrolirati što jedu trudnice i rodilje, one moraju jesti kvalitetnije od ovoga'
Privatni album/Čitateljice 100posto.hr

sažeto

'Trudnoća je jedno od nutritivno najzahtjevnijih razdoblja u životu žene, te je adekvatna opskrba energijom i esencijalnim nutrijentima iznimno važna i za majku i za novorođenče'


Juraj Filipović
21.12.2017.21:15

Portal 100posto.hr pred kraj prošlog mjeseca objavio je seriju tekstova koji su izazvali mnoštvo reakcija i pokazali kako je - iako vladajući puno pričaju o popravljanju demografske slike Hrvatske i pronatalitetnoj politici - realnost je uvelike drugačija.

Smatramo kako je trudnicama i rodiljama diljem hrvatskih rodilišta potreban tretman kakvog zaslužuju građani u 21. stoljeću, odnosno građani države koja je članica Europske unije.

Prijašnje tekstove i fotografije možete pogledati OVDJE  i OVDJE.

Prehrana dojilja izuzetno je bitna za pravilnu produkciju mlijeka

Za stručno mišljenje obratili smo se nutricionistkinji iz Zagreba, Ivoni Dragičević

"Trudnoća je jedno od nutritivno najzahtjevnijih razdoblja u životu žene, te je adekvatna opskrba energijom i esencijalnim nutrijentima iznimno važna i za majku i za novorođenče. S obzirom na to da ne postoje savršene namirnice koje bi osigurale sve nutrijente potrebne za zdravu trudnoću, vrlo je bitno da prehrana bude raznovrsna, bogata svježim, kvalitetnim i neprerađenim namirnicama poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, sjemenki, svježeg mesa i ribe te mliječnih proizvoda. Izvori masnoća trebaju biti kvalitetni, bogati nezasićenim i sa što manjim udjelom zasićenih masnih kiselina (maslinovo, repičino, bučino ulje, orašasti plodovi, plava riba, meso peradi). Briga o prehrani trudnice, odnosno majke ne prestaje onoga dana kada na svijet donese zdravo novorođenče. Naprotiv, tek tada treba itekako paziti na planiranje prehrane sa snažnim motivom – dati novorođenčetu dobre temelje za rast i razvoj. Prehrana dojilja izuzetno je bitna za pravilnu produkciju i kvalitetu mlijeka, a posebno je važno paziti na adekvatan unos tekućine i energije", naglašava Dragičević.

Privatni album

Ona tvrdi da standardi jasno propisuju kako prehrana pojedine skupine hospitaliziranih pacijenata treba izgledati, ali upozorava da se na njihovoj kvalitetnoj provedbi konstantno treba raditi, provoditi sustav kontrole pogrešaka te ih putem i ispravljati.

"Situacija u hrvatskim bolnicama svakako nije idealna, što zbog budžeta kojim bolnice raspolažu, što zbog nedovoljnog broja stručnjaka koji će se brinuti isključivo o kvaliteti prehrane. Ono što je stručnjacima primarno jest kako u datom budžetu zadovoljiti prvenstveno energetski unos uz pravilan omjer makronutrijenata. Da bi se zadovoljio unos vitamina i mineralnih tvari, prehrana mora biti raznovrsna i obilovati voćem i povrćem. Uz sve to obroci moraju biti logični i zasigurno bi bili ukusniji kad bi bili i ljepše servirani. No pripremiti zdrav, izbalansiran obrok, koji će biti primamljiv za svačije oko, a uz to i ukusan, a unutar datog budžeta, veliki je izazov. U svakom slučaju dalo bi se raspravljati o tome jesu li namirnice na pojedinačnim obrocima na vašim fotografijama logično iskombinirane i ukusne", pojašnjava nam nutricionistkinja.

Dodaje kako bolnička prehrana za trudnice i dojilje propisuje 3 glavna obroka i 2 međuobroka, koji bi trebali biti veće nutritivne gustoće (mliječni i mliječno žitni obroci, voće, voćne salate i sl.).

Prehrana za trudnice, rodilje i dojilje propisuje dnevni unos do 3000 kcal

"Preporučuje se lakoprobavljiva hrana, bez upotrebe oštrih i nadražujućih začina, te izbjegavanje sirove hrane (toplinski neobrađeno meso, riba, jaja), nepasteriziranog mlijeka i sireva s plemenitom plijesni kako bi se smanjila opasnost trovanja. Kod rodilja/dojilja preporučuje se smanjeni unos namirnica bogatih vlaknima koje uzrokuju napuhavanje (kupus, kelj, prokulica, brokula, cvjetača, raštika, grah, leća, kesten), da bi se dojenčetu smanjili grčevi, iako za to ne postoje znanstveni dokazi te tome treba pristupiti individualno jer se izbacivanjem ovih nutritivno vrijednih namirnica znatno smanjuje kvaliteta prehrane", tvrdi naša sugovornica.

Inače, standardi prehrane bolnicama i rodilištima propisani su od strane Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, s ciljem sustavnog razvoja i kontrole bolničke prehrane te ujednačavanja njezine kvalitete. Prehrana za trudnice, rodilje i dojilje propisuje dnevni unos od 2500 do 3000 kcal. Prema sastavu hrana mora biti visokoenergetska s dodatnih 300 kcal tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće odnosno dodatnih 500 kcal tijekom laktacije, u usporedbi s dijetom bez ograničenja. Udio proteina mora se kretati u rasponu od 12 do 15% , masti do 30%, a ugljikohidrata 55 do 65% ukupnog energetskog unosa. Posebno se vodi računa o unosu željeza, kalcija (2-3 serviranja mlijeka i mliječnih proizvoda), folata i vitamina C.

Dobili smo novi set sramotnih fotografija

No, poznata je činjenica da se pacijentima u hrvatskim bolnicama nerijetko poslužuju osiromašeni obroci pripremljeni na oskudan način.

Naravno, ovisno o vrsti bolesti i terapiji, svaki pacijent ima strogo propisan jelovnik kojeg se mora pridržavati, ali problem je u tome što su čak i takvi obroci pripremljeni i posluženi iznimno skromno, bez kulinarskog umijeća i trunke kreativnosti.

Majke, koje su htjele ostati anonimne, ne kriju svoju ljutnju i kazuju nam da ovim putem apeliraju na ministra Milana Kujundžića da barem trudnicama i tek porođenim ženama u rodilištima omogući hranu dostojnu čovjeka, jer ne treba biti specijalizirani liječnik da bi se zaključilo kako žene u drugom stanju i nakon poroda trebaju hranu konzumirati obilnije, kako zbog apetita, poticanja dojenja i razvoja ploda, ali i imuniteta.

Ukoliko imate sličnih iskustava s hranom u hrvatskim rodilištima, fotografije nam pošaljite na e-mail: [email protected], u inbox putem Facebooka ili ih objavite u komentarima ispod ovog članka. U nastavku pogledajte novi set fotografija koji je u međuvremenu pristigao na e-mail naše redakcije.

Napomenimo i to kako smo kontaktirali ministra zdravstva Milana Kujundžića, međutim na naše pozive i SMS-ove nije odgovarao. Stoga smo poslali službeni upit ministarstvu, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

*Podaci o bolnicama i rodilištima u kojima su snimljene sljedeće fotografije poznati su redakciji.

Čitateljica 100posto.hr

Čitateljica 100posto.hr

Čitateljica 100posto.hr

Čitateljica 100posto.hr

Čitateljica 100posto.hr

Čitateljica 100posto.hr

Čitateljica 100posto.hr

Čitateljica 100posto.hr

Čitateljica 100posto.hr

Čitateljica 100posto.hr

Čitateljica 100posto.hr

Čitateljica 100posto.hr

Čitateljica 100posto.hr

Čitateljica 100posto.hr

Čitateljica 100posto.hrČitateljica 100posto.hr

Čitateljica 100posto.hr

Čitateljica 100posto.hr

Čitateljica 100posto.hr

Hrvatska

hrana

Milan Kujundžić

Ministarstvo zdravstva

rodilje

rodilišta

trudnice

Ivona Dragičević

nutricionistkinja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter