ništa bez vrlo jasnog pristanka

Novi zakon o seksu u Švedskoj: što on zapravo znači i hoće li partneri morati ići kod javnog bilježnika prije odnosa


100posto
02.07.2018.08:25
Novi zakon o seksu u Švedskoj: što on zapravo znači i hoće li partneri morati ići kod javnog bilježnika prije odnosa
Profimedia

sažeto

Seksualnoj aktivnost kojoj nije prethodila izgovorena suglasnost ili  druga jasna demonstracija suglasnosti partnera, mogla bi se smatrati silovanjem


100posto
02.07.2018.08:25

U Švedskoj je stupio na snagu zakon koji omogućuje da se seks bez prethodnog izričitog pristanka partnera smatra silovanjem. Time se Švedska pridružila još nekim europskim zemljama sa sličnim zakonom. Ranije je u Švedskoj osoba mogla biti kažnjeno gonjena za silovanje samo ako je za to postojao dokaz ili prijetnje nasiljem.

Prema novom zakonu, seksualnoj aktivnost kojoj nije prethodila izgovorena suglasnost ili  druga jasna demonstracija suglasnosti partnera, mogla bi se smatrati silovanjem. Zakon ne podrazumijeva pasivnost kao znak dobrovoljnog sudjelovanja u seksualnom odnosu.

U svjetlu popularnosti pokreta #MeToo, koji se na društvenim mrežama zalaže protiv seksualnog nasilja, švedska vlada je radila na zakonima koji bi efektivnije onemogućavali seksualne napade i silovanje. Ovaj zakon o pristanku na seks je jedan od oblika inicijative 'da se interese žrtve stavi na prvo mjesto', kazao je švedski premijer. 

seks

Švedska

zakon

pristanak

newsletter

Prijavite se na Newsletter