više pažnje privlači izvan politike nego u saboru

Novi SDP-ov prebjeg za dlaku je izbjegao smrt dok je letio paraglajderom, u politiku je ušao zbog Tuđmana, a zvali su ga 'Zokijevim igračem'


Daniel Radman
13.11.2018.10:05
Novi SDP-ov prebjeg za dlaku je izbjegao smrt dok je letio paraglajderom, u politiku je ušao zbog Tuđmana, a zvali su ga 'Zokijevim igračem'
Andrej Svoger / CROPIX

sažeto

Habek je već deset godina zastupnik u Hrvatskom saboru, no nije se baš istaknuo


Daniel Radman
13.11.2018.10:05

Mario Habek, donedavno saborski zastupnik SDP-a priključio se vladajućoj koaliciji. Doduše, nije to bio formalan prelazak u novi stranački dres, već se kao nezavisni zastupnik priklonio saborskom klubu HNS-a. Prema nepisanim pravilima, to bi mogao biti prvi korak dok Habek potpuno ne formalizira svoj odnos sa strankom.

Tko je Mario Habek?

Habek je rođen 1972. godine, prebivalište mu je u Ivancu pored Varaždina. Iako baš i nije primjetan na nacionalnoj političkoj sceni, Habek je već deset godina zastupnik u Hrvatskom saboru, ovo mu je već treći saborski mandat. Na lokalnoj razini već je druga priča, Habek je bio dugogodišnji predsjednik SDP-a Varaždinske županije, sve do lipnja ove godine.

Zašto je napustio SDP?

Na lipanjskim izborima za županijskog predsjednika SDP-a nije se kandidirao, ali je imao svog favorita koji je izgubio od aktualne predsjednice Barbare Antolić-Vupore. Habek je izbore smatrao nelegitimnima, u javnosti nije krio svoje nezadovoljstvo, zbog čega je protiv njega pokrenut stegovni postupak. Nije krio nezadovoljstvo ni Davorom Bernardićem, pa se odlazak, zapravo, očekivao još od ljeta.

Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Uostalom, na glasu je bio kao čovjek od povjerenja bivšeg šefa SDP-a Zorana Milanovića, a takvi su već duže vrijeme u nemilosti. Makar, kako je sam rekao, nije 'Zokijev igrač' - u SDP-u je još od 1999. zbog 'socijaldemokratskih uvjerenja' i 'nezadovoljstva tadašnjom politikom predsjednika Tuđmana'. 

Pažnju je privlačio i izvan politike

U Saboru se Habek, posebno u ovom mandatu, baš i nije istaknuo. Kad je RTL napravio anketu među građanima, pokazavši im fotografije najneaktivnijih zastupnika, za Habeka su izjavili da je 'neki pjevač'. Inače, Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok mu je predavao u srednjoj školi i kuloari kažu da ga se ni on ne sjeća baš najbolje. Bar ne kao uspješnog učenika.

Branko Tezak / CROPIX

No, izvan političkog ringa Habek je zanimljiv tip. Voli motore, a prije svega paraglajding. Prije dvije godine doživio je teški pad u Španjolskoj, no poljubila ga je sreća i opet ga se može vidjeti u zraku.

SDP

Davor Bernardić

Varaždin

Zoran Milanović

Mario Habek

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter