Umjesto sahrane kompostiranje

Novi način sahranjivanja pretvara vas u gnojivo i njegovi tvorci kažu da je najbolje za zemlju


Valerija Bebek
04.01.2019.18:00
Novi način sahranjivanja pretvara vas u gnojivo i njegovi tvorci kažu da je najbolje za zemlju
Profimedia

sažeto

Metoda se zove 'rekomponiranje', a uključuje ubrzano raspadanje tijela i pretvaranje ostataka u zemlju


Valerija Bebek
04.01.2019.18:00

Možda je to jedan od najplemenitijih načina da vas spakiraju na vjenča lovišta, iako činjenica da ćete završiti kao gnojivo iliti đubar možda ne zvuči baš najromantičnije. Riječ je o mladoj i novoj metodi sahranjivanja, odnosno zbrinjavanja ostataka nakon smrti.

Za ovu metodu tvrde da je jeftinija i ekološkija od tradicionalnog ukopa ili kremiranja. Metoda se zove 'rekomponiranje' (recomposing), a uključuje ubrzano raspadanje tijela i pretvaranje ostataka u zemlju. Dobiveni materijal može se koristiti za uzgoj drveća, cvijeća i općenito novog života.

"Vjerujemo da je briga o smrti osnovni dio života. Uz to što smo stvorili sistem koji nas nježno vraća zemlji, potičemo sudjelovanje i težimo tome da ovo iskustvo učinimo što jasnijim i značajnijim za sve sudionike", kazali su na njihovoj stranici.

Profimedia

Sada bi njihov način tretiranja posmrtnih ostataka mogao postati legalan u Državi Washington, senator Jamie Pedersen planira predložiti zakon o alternativnim praksama ukopa piše Motherboard.

Proces gotov u mjesec dana

Rekomponiranje je ideološki povezano s 'zelenim ukopom' u kojem se biljke sade u biorazgradive urne. No kompostirnaje tijela koristi posuđe za kompostiranje, a 'prah' odnosno 'pepeo' je namijenjeno obitelji pokojnika, da ga odnesu doma.

"Transformacija tijela u zemlju događa se unutar naših višekratnih, heksagonalnih posuda za kompost. Kada proces završi, obitelj može uzeti dio zemlje koja je nastala, a vrtovi u koje će se ta zemlja staviti podsjećaju nas da je cijeli život povezan", objašnjavaju.

Tvrtku Recompose osnovala je Katrina Spade 2017., a sveučilišna profesorica održive i organske poljoprivrede Lynne Carpenter-Boggs vodi istraživanja unutar tvrtke.

Proces koristi opnu dimenzija jedan puta tri metra, napunjenu organskim ostacima drveta poput slamki i drvenih komadića. Zatim dolazi do transformacije uz trajnu temperaturu od 5 stupnjeva Celzijusa. Za cijeli proces potrebno je mjesec dana i proizvede se nešto manje od kubnog metra komposta.

U slučaju da pokojnik ima neke neorganske dijelove, poput umjetnog kuka, oni će se skenirati i reciklirati.

smrt

Sahrana

kompostiranje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter